Κουπόνι λαχειοφόρου αγοράς έχει αρχίσει να κυκλοφορεί, για την ενίσχυση της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης της Οικονομίας των Εργαζομένων.

Η 2η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Η Οικονομία των Εργαζόμενων θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, σε λίγους μήνες (28-30 Οκτωβρίου), αλλά οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από τώρα. Όπως και η προσπάθεια για οικονομική ενίσχυση.

Η 1η περιφερειακή συνάντηση στην Ευρώπη έγινε το 2014 στο εργοστάσιο της τότε κατειλημμένης και αργότερα ανακτημένης Φραλίμπ. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από κατειλημμένα εργοστάσια από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα που έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα προς την αυτοδιαχείριση, καθώς και συνδικάτα, πανεπιστημιακοί ερευνητές και αγωνιστές που υποστηρίζουν την αυτοδιαχείριση των εργαζόμενων. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, τα εγχειρήματα αυτά έχουν εδραιωθεί και νέες εμπειρίες έχουν αναδυθεί στη Βοσνία, την Τουρκία και την Κροατία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες συναντήσεις έχουν ξεκινήσει από το 2007, όταν η Παγκόσμια Συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζόμενων» διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή και έφερε κοντά εργαζόμενους ανακτημένων και συνεργατικών επιχειρήσεων, πολιτικούς και κοινωνικούς αγωνιστές, συνδικαλιστές και ακαδημαϊκούς.

Η συνάντηση της Θεσσαλονίκης, όπως λένε οι διοργανωτές, «διοργανώνεται με οριζόντιες και συμμετοχικές διαδικασίες από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Ανακτημένων Επιχειρήσεων και τους συνοδοιπόρους του, ενώ χρηματοδοτείται από πόρους των ίδιων των κοινωνικών και εργατικών κινημάτων με ατομικές ή συλλογικές εισφορές. Αποφεύγει την άμεση ή έμμεση οικονομική ενίσχυση από κρατικούς ή διακρατικούς οργανισμούς».

Συλλογικότητες ή άτομα που θέλουν να παρουσιάσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους πρέπει να στείλουν μια σύνοψη της παρουσίασής τους, μέχρι 300 λέξεις, στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά ή σερβοκροάτικα στη διεύθυνση: [email protected] πριν τις 31 Αυγούστου 2016.

Πληροφορίες για τους θεματικούς άξονες της συνάντησης και για άλλα πρακτικά ζητήματα, στην ιστοσελίδα euromedworkerseconomy.net

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!