Επανακυκλοφορεί μετά από 40 χρόνια το σπουδαίο βιβλίο του Άρη Αλεξάνδρου

 

Αποσυνάγωγο της Αριστεράς έχει αποκαλέσει ο Δημήτρης Ραυτόπουλος στην ομότιτλη μελέτη του, το μεταφραστή, ποιητή και συγγραφέα Άρη Αλεξάνδρου. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν αναγνώστες σήμερα που ανακαλούν τη μορφή και το έργο του δημιουργού του Κιβωτίου, ούτε πόσοι γνωρίζουν ότι ο Αλεξάνδρου, πέρα από το περίφημο Κιβώτιο, είναι συγγραφέας ενός ακόμη σπουδαίου -πλην λησμονημένου- βιβλίου. Αναφερόμαστε στην Εξέγερση της Κροστάνδης, έναν τόμο που επανεμφανίζεται τούτες τις μέρες στις προθήκες των ενημερωμένων βιβλιοπωλείων μετά από 40 χρόνια απουσίας.

Εκδότης είναι το Πανοπτικόν του Κώστα Δεσποινιάδη ο οποίος σημειώνει σχετικά με την κυκλοφορία του: «Το να βυθιστεί κανείς στο ιστορικό νόημα εκείνης της εξέγερσης οδηγημένος από τις λέξεις του Άρη Αλεξάνδρου, είναι δώρο ζωής. Με τη γνωστή του ευσυνειδησία, ο Αλεξάνδρου δεν έκανε μια δουλειά απλώς διεκπεραιωτική, αλλά έγραψε ένα από τα καλύτερα βιβλία διεθνώς επί του θέματος.

»Μολονότι στην αφήγηση είναι εμφανής η συμπάθειά του για τους εξεγερμένους της Κρονστάνδης, η παροιμιώδης πνευματική του εντιμότητα έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λεπτομερώς όλες οι απόψεις, ώστε να σχηματίσει ο κάθε αναγνώστης ιδίαν άποψη. Το βιβλίο, που στην πρώτη έκδοση (Εκδόσεις Χ. Φυτράκη) δεν αναγράφει καν στο εξώφυλλο το όνομα του Αλεξάνδρου, αλλά μόνο στη σελίδα τίτλου, κυκλοφόρησε στα τέλη του 1975. Δυστυχώς, ο τότε εκδότης είχε κάνει κάποιες αυθαίρετες “διορθώσεις” στη γλώσσα του συγγραφέα, που είχαν ως αποτέλεσμα μια επιστολή διαμαρτυρίας (ενδεικτική κι αυτή του ήθους και της ευγένειας του Αλεξάνδρου ακόμα και όταν τον έθιγαν), η οποία παρατίθεται ως παράρτημα στον εν λόγω τόμο».

Το βιβλίο των Εκδόσεων Πανοπτικόν είναι αφιερωμένο στη σύζυγο του Α. Αλεξάνδρου, Καίτη Δρόσου, η οποία με περισσή ευγένεια παραχώρησε στον Κώστα Δεσποινιάδη την άδεια να το επανεκδώσει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!