Στις 9 – 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο το 4οΠανευρωπαϊκό Συνέδριο

της Χριστίνα Παπαδοπούλου*

 

Στις 9 – 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο το 4οΠανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία υπό το διακριτικό τίτλο UniverSSE 2017. Το σύμπαν της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑλΟ) σύμφωνα με τους διοργανωτές. Το συνέδριο πραγματοποιείται στη χώρα μας σε συνδυασμό με την 6η Γενική Συνέλευση του RIPESS Europe, ενός από τα σημαντικότερα διεθνή δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας στην Ευρώπη. Οι διεργασίες για την ίδρυσή του ξεκίνησαν στην Βαρκελώνη το 2009, ενώ οι φορείς που το απαρτίζουν συναντήθηκαν στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά φόρουμ. Από τους βασικούς στόχους του RIPESS Europe είναι «η υπέρβαση των συνεπειών της παρούσας κρίσης και η προώθηση οργανωτικών μεθόδων από το τοπικό μέχρι το παγκόσμιο επίπεδο που υποστηρίζουν την ελεύθερη, αμοιβαία, αλληλέγγυα και ισότιμη συναλλαγή».

Το UniverSSE 2017, διοργανώνεται από μια γκάμα συλλογικοτήτων και δικτυώσεων από το χώρο του συνεργατισμού, της αλληλέγγυας οικονομίας, των συνεταιρισμών και των Κοινών. Για την οργανωτική ομάδα «η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί το δυναμικό αυτό πεδίο στην Ευρώπη, εντός του οποίου οι άνθρωποι οργανώνουν την κοινωνική και οικονομική τους δραστηριότητα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους». Πιο συγκεκριμένα, η οργανωτική ομάδα αποτελείται από τις εξής συλλογικότητες: Dock – Συνεργατικός Χώρος για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο), ΚΟΜΒΟΣ για την Κοινωνική Οικονομία, Ενδυνάμωση και Καινοτομία, Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, Συντονισμός ΚΟΙΝΣΕΠ Αθήνας, Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων, Εφημερίδα των Συντακτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο, Λαϊκό Πανεπιστήμιο για την Κ.ΑΛ.Ο.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μία τέτοιας έκτασης και εμβέλειας συνεργασία, με στόχο να φέρει σε επαφή αντίστοιχα δίκτυα και εγχειρήματα από την Ευρώπη και την Ελλάδα και να αποτελέσει σταθμό στην κοινή αναζήτηση και διαδικασία ανάδειξης του Σύμπαντος της Κ.ΑΛ.Ο, πέρα από τα κυρίαρχα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα. Το γεγονός αυτό αποτελεί, επίσης, μια μοναδική ευκαιρία για να βελτιώσουμε από κοινού την ορατότητα της Κ.ΑΛ.Ο, στην Ελλάδα και να αναπτύξουμε νέους δεσμούς με ανθρώπους, φορείς και εγχειρήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναβαθμίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι και όλες.

Οι βασικές θεματικές της διεθνούς συνάντησης στην Αθήνα είναι: α) Μορφές, πεδία και οπτικές της κοινωνικής αλληλεγγύης και του συνεργατισμού. β) Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή με φόντο την κλιματική αλλαγή. γ) Πρακτικές Κ.ΑΛ.Ο. στην κοινωνική ένταξη με έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα. δ) Κοινωνική καινοτομία: Έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση και εργαλεία για την Κ.ΑΛ.Ο. ε) Κοινά: Προσεγγίσεις και πρακτικές στα ψηφιακά, φυσικά, αστικά και πολιτιστικά κοινά. στ) Δημόσιες πολιτικές (αυτοδιοίκηση, εθνικές, πολιτικές) για την Κ.ΑΛ.Ο: Ποιες, από ποιους, για ποιους;

Θα υπάρχει επίσης και μία έβδομη ελεύθερη ζώνη, όπως και ένας χώρος συναντήσεων και δικτύωσης των εγχειρημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί δεκάδες προτάσεις για εργαστήρια, πάνελ, σεμινάρια κλπ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που υπόσχονται ένα πλούσιο περιεχόμενο και διαδικασίες. Το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τέλη Απρίλη, ενώ ανάμεσα στους σημαντικούς προσκεκλημένους που θα παρευρεθούν είναι οι Μπένζαμεν Κοριά, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 13 (Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιστημών) και ο Ευκλείδης Μάνσε, θεωρητικός της Κ.ΑΛ.Ο. από το Solidarius Brazil. Αναμένεται επίσης η παρουσία συλλογικοτήτων και δικτυώσεων της Κ.ΑΛ.Ο. όπως και ερευνητών, πανεπιστημίων κλπ, από πάνω από 30 χώρες.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του διεθνούς συνεδρίου του UniverSSE 2017 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου, 19:30, στον χώρο του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη (Κύπρου 91 Α), και στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων για κοινωνικές εναλλακτικές προτάσεις που διοργανώνει με τον τίτλο cc zone.

 

* Η Χριστίνα Παπαδοπούλου είναι μέλος της οργανωτικής ομάδας

 

Δευτέρα 24 Απριλίου, 19.30

Παρουσίαση του διεθνούς συνεδρίου του UniverSSE 2017

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του του 4ου Ευρωπαϊκού Συνέδριου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (UniverSSE 2017) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου, 19.00, στον χώρο του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη (Κύπρου 91 Α), και στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων για κοινωνικές εναλλακτικές προτάσεις που διοργανώνει με τον τίτλο cc zone.

Θα μιλήσουν η Γεωργία Μπεκριδάκη (Dock – Συνεργατικός χώρος Κ.Αλ.Ο.), ο Γιώργος Σταματόπουλος (Εφημερίδα των Συντακτών) και ο Jason Nardi (Δίκτυο RIPESS Europe – μέσω skype).

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Αναπτύσσοντας την Κοινωνική Οικονομία στην Καρδίτσα: Ένα Κοινωνικό Οικοσύστημα» (34’, 2016, Cinergies), με παρουσία των δημιουργών.

Θα ακολουθήσει ποτό και μουσική.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!