Διήμερο συζητήσεων στις 9-10 Μαΐου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

ΠΡΟΣΩ+ΟΛΟΤΑΧΩΣ

Ως το σημαντικότερο καταφύγιο και μαζί πολιτισμικό αντιστάθμισμα της μνημονιακής λαίλαπας έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αυτό το πανελλαδικό ξέσπασμα αλληλοβοήθειας που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Ομάδες πολιτών συγκρότησαν σε ολόκληρη τη χώρα εκατοντάδες δομές αλληλοϋποστήριξης, όπου τα κοινωνικά αγαθά, η υγεία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, η προστασία των αδυνάτων, αλλά και συχνότατα η δυνατότητα στέγασης, ένδυσης και διατροφής, παρέχονταν στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους δίχως τη διαμεσολάβηση του χρήματος.

Υψώθηκαν συχνά κοινωνικά φράγματα στον κοινωνικό αποκλεισμό, τις διακρίσεις και τον φασισμό, δυνάμεις μοναδικής αντίστασης στις ποικίλες επιθέσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων που βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία να κρατηθεί όρθια.

Κατά την πρώτη, λοιπόν, πανελλαδική συνάντηση όλων των δομών αλληλεγγύης, που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Μαΐου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν την ενοποίηση και διάδοση της εμπειρίας τους και θα επεξεργαστούν νέες ιδέες-προτάσεις που θα εδραιώσουν και θα διευρύνουν αυτό το κύμα μπροστά στις νέες προκλήσεις των καιρών, να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την κοινωνία και να ενδυναμωθεί η συνοχή τους.

«Το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων αλληλεγγύης, παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο και αξιοποίησης πόρων», αναφέρουν οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους. «Όσοι συμμετέχουν στις δομές αξιοποίησαν στο έπακρο ιδέες και δεξιότητες, συχνά ανέπτυξαν και καινούργιες, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε ένα σπουδαίο δυναμικό στο πεδίο αυτού που με όρους τυπικών προσόντων θα ονομάζαμε κοινωνική εργασία. Παράλληλα, οι δομές αλληλεγγύης διαμόρφωσαν ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και συμμετοχής, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί χώροι ελευθερίας και αυτενέργειας, μακριά από τον κίνδυνο στασιμότητας και γραφειοκρατικοποίησης. Τέτοιες δομές αλληλεγγύης αποτελούν συλλογικότητες ενίσχυσης της κοινωνικής συμμετοχής, της ισοτιμίας, του κοινωνικού ελέγχου και του βαθέματος της δημοκρατίας, μέσα από διαδικασίες αυτοοργάνωσης».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, παράλληλα, εργαστήρια προκειμένου να ανταποκριθεί, όσο μπορεί, στον πλούτο θεμάτων και ιδεών που προέκυψαν στις συναντήσεις προετοιμασίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!