Η κυβέρνηση με την υπόθεση Novartis επιχειρεί να ρίξει στην λήθη το συλλαλητήριο. Άλλωστε, εξαρχής, στελέχη της δήλωσαν ότι προτιμούσαν διαδηλώσεις για τα οικονομικά παρά για το Σκοπιανό. Γνωρίζοντας ότι με τον εθνομηδενισμό στην ψυχή τους δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κόσμο.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι πολύ πριν από την Κυριακή είχε προεξοφληθεί ο όγκος του συλλαλητηρίου και έτσι τα κυβερνητικά στελέχη ήταν έτοιμα να σχολιάσουν τα δρώμενα. Όσα ακολούθησαν ήταν προϊόν ψυχραιμίας, όχι αιφνιδιασμού. Την παράσταση έκλεψε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. Προκαταλαμβάνοντας τους πάντες, δήλωσε ότι αυτός θα συνεχίσει απτόητος τις διαπραγματεύσεις επειδή, λέει, δεν πήγαν οι περισσότεροι και όλοι αυτοί είναι μαζί του. Ο κ. Κοτζιάς έχει ανθίσει χωρίς πρόβλημα προσαρμογής σε διαφορετικές συνθήκες, από το ΚΚΕ στον ΓΑΠ και ακολούθως στη γειτονιά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μάλλον τον εξομοιώνει με το πολιτικό περιβάλλον της εποχής, όπου οι ιδεολογίες και οι σταθερές απόψεις είναι το φτηνό νόμισμα.

Σημασία έχει ότι εμφανίστηκε να σέρνει την κυβέρνηση σε μια άχαρη θέση, να μετράει «κουκιά», τόσοι πήγαν τόσοι δεν πήγαν στο Σύνταγμα, προκαλώντας χαμόγελα επιείκειας, αν όχι χλεύης, από τους κακεντρεχείς. Επειδή αυτοί που ήταν εκεί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα γιατί πήγαν, αντιλαμβάνονται τον φόβο που προκάλεσε η παρουσία τους και δεν είχαν ανάγκη τον κάθε Τζανακόπουλο να αναλύσει τα αισθήματά τους για τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη. Η πρεμούρα να στρέψει την προσοχή σε πιο εύπεπτα θέματα όπως το (πραγματικό ή υποθετικό) σκάνδαλο της Novartis υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει με τη βόμβα που της έμεινε στα χέρια από τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

***

Η αληθινή βόμβα δεν είναι το Σκοπιανό. Είναι ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του επικυρίαρχου, των ΗΠΑ, ή θα επιβληθεί η λαϊκή θέληση; Η αληθινή βόμβα είναι το αίτημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Αυτό το αίτημα συγκεντρώνει σταθερά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, από το 1960 έως σήμερα για να περιοριστώ στην τελευταία περίοδο της πρόσφατης ιστορίας του τόπου. Χαρακτηριστικό της περιόδου είναι ότι οι λαϊκές δυνάμεις συσπειρώνονται και υπερβαίνουν κόμματα και παρατάξεις όταν το ζητούμενο είναι η Εθνική Ανεξαρτησία και εμμένουν ανυποχώρητα στη θέση τους. Ενώ οι πολιτικές ηγεσίες υποχωρούν, παραδίδονται, εγκαταλείπουν, προδίδουν. Ο Γεώργιος Παπανδρέου περιέγραψε ήπια αλλά γλαφυρά το αντιβασιλικό πάθος των διαδηλώσεων μετά την καθαίρεση του από τον Βασιλιά: ο λαός προπορεύεται και η ηγεσία ακολουθεί, είπε. Στην πραγματικότητα η ηγεσία (του) είχε εγκαταλείψει τον αγώνα. Το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, είναι όψεις του ίδιου προβλήματος, της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Και της διαχρονικής ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού, με μικρά διαλείμματα εξαιρέσεων.

Η ελληνική ελίτ ήταν, μεταπολεμικά, στην πρώτη γραμμή μάχης ως φράχτης απέναντι στους συμμάχους της ΕΣΣΔ στα Βαλκάνια. Πουλούσε αντικομουνισμό, ξεπουλούσε τη γεωπολιτική αξία της χώρας και εισέπραττε ως αντάλλαγμα την παραμονή της στην εξουσία. Η εύκολη συναλλαγή χάθηκε όταν έπεσε η ΕΣΣΔ και συνακόλουθα έπεσε και η Ελλάδα στη ζώνη υποστήριξης του κύριου μετώπου σύγκρουσης, της Τουρκίας. Η αξία της ελληνικής ελίτ ξέπεσε στα μάτια του επικυρίαρχου, ως μειωμένης αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «φρέσκο αίμα» και δικαιώνει ντόπιους και ξένους που του άνοιξαν τον δρόμο προς την εξουσία. Για να αντισταθμιστεί η μειωμένη γεωπολιτική αξία, η ελίτ ξεπουλάει πλέον την ίδια τη χώρα με την πειθήνια, διακριτική ή ανερυθρίαστη, συμβολή όλου του πολιτικού προσωπικού κάθε ιδεολογίας.

Το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, είναι όψεις του ίδιου προβλήματος, της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Και της διαχρονικής ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού, με μικρά διαλείμματα εξαιρέσεων

Το πρόβλημα είναι ότι όταν συγκρούστηκαν ανυποχώρητα οι λαϊκές απαιτήσεις ανεξαρτησίας με τα συμφέροντα του καθεστώτος της εξάρτησης π.χ. στο Κυπριακό, καταλήξαμε διαδοχικά στη Χούντα, στο πραξικόπημα στην Κύπρο και στην τουρκική κατοχή με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Το Κυπριακό ξεκίνησε, αρχές του ‘50, ως θέμα Εθνικής Ανεξαρτησίας και ύστερα από εβδομήντα χρόνια εμφανίζονται, ως συμφέρουσα λύση, διάφορα σχέδια Ανάν ενώ οι ενάντιοι κατηγορούνται για αδιαλλαξία και εξτρεμισμό. Σε τι διαφέρει η πορεία του Σκοπιανού;

Στο Κυπριακό βρέθηκε η άθλια φόρμουλα «η Κύπρος είναι μακριά». Αλλά τα Σκόπια είναι δίπλα και η Μακεδονία είναι τμήμα της χώρας μας. Η απειλή –έστω προοπτικά– διαμελισμού της πατρίδας είναι άμεση. Το μέγα πλήθος έκανε σαφέστατο ότι έτσι το καταλαβαίνει ο κόσμος. Ως καίριο θέμα υψίστης σημασίας, ζωής ή θανάτου.

Το επιχείρημα ότι τα Σκόπια είναι πολύ μικρά ώστε να είναι απειλητικά, φάνηκε, με το συλλαλητήριο, ότι αφήνει αδιάφορους τους πάντες επειδή όλοι βλέπουν ότι οι επεμβάσεις σε ξένες χώρες, π.χ. Συρία, γίνονται πλέον χωρίς προσχήματα και με χρήση μισθοφόρων εάν οι ντόπιοι δοσίλογοι είναι λίγοι και ανίσχυροι. Έχει ελάχιστη σημασία η κυβερνητική αριθμητική για τον όγκο του συλλαλητηρίου, επειδή οι αριθμοί δεν αλλάζουν το πολιτικό αίτημα της ανεξαρτησίας.

***

Όταν το μωρό κλαίει του δείχνεις για περισπασμό την αγαπημένη του κούκλα, να το ξεγελάσεις και να αλλάξει διάθεση. Στη χώρα που κανένα σκάνδαλο και κανένας σκανδαλοποιός δεν έχει τιμωρηθεί για ποια κούκλα περισπασμού μιλάμε με το σήριαλ «σκάνδαλο Novartis»; Όταν μάλιστα η κούκλα της Εθνικής Ανεξαρτησίας είναι σταθερά, περισσότερο από μισό αιώνα, η «επίσημη αγαπημένη» όλων μας;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!