Εκδηλώσεις μνήμης για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην εκδήλωση που έγινε στην Πάτρα και συγκεκριμένα στα Ψηλά Αλώνια, στον τόπο όπου οι Γερμανοί κατακτητές κρέμασαν 13 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συμμετείχε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασίλης Χατζηλάμπρου.
«68 χρόνια πριν», τόνισε ο Β. Χατζηλάμπρου, «οι λαοί της Ευρώπης συνέτριψαν το ναζιφασισμό και ύψωσαν την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ. Οργάνωσαν εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα, οργάνωσαν τη διεθνιστική αλληλεγγύη τους, πάλεψαν, μάτωσαν και νίκησαν. Άνοιξαν μια καινούργια σελίδα στην Iστορία, έφεραν τον κόσμο ένα βήμα μπροστά. Άνοιξαν δρόμο στην ελπίδα για πραγματική λευτεριά, δημοκρατία, ανεξαρτησία, δουλειά, δικαιώματα και αξιοπρέπεια».
Και συνέχισε: «Η όξυνση του οικονομικού και γεωπολιτικού πολέμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημαίνει την προτεκτορατοποίηση χωρών, όπως η Ελλάδα, την αποσάθρωση άλλων ως εθνική υπόσταση, όπως η Κύπρος, την “εξουδετέρωση” τρίτων, όπως οι κατά πολύ μεγαλύτερες σε οικονομικό μέγεθος Ισπανία και Ιταλία. Στη χώρα μας, η δημοκρατία, η εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια ισοπεδώνονται και συνθλίβονται στο βωμό του χρέους και των δανειστών».
«Εξήντα οχτώ χρόνια μετά, αν η μερκελική Γερμανία έχει διδαχθεί από το παρελθόν και την Iστορία, πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσει ότι έχει οφειλές προς την Ελλάδα. Οφείλει επανορθώσεις. Η όποια διαφορετική αντιμετώπιση απλώς θα επιβεβαιώνει την εκδικητικότητα του ισχυρού που ηττήθηκε κατά το παρελθόν από τον οργανωμένο και αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και σήμερα επιζητά την ταπείνωσή του με άλλα μέσα. Ο λαός, όμως, δεν ξεχνά!», κατάληξε ο Β. Χατζηλάμπρου.
Σε αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε στο Ναύπλιο, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Κοδέλας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «αποκτά δυστυχώς ξανά επικαιρότητα ο αγώνας ενάντια στις κατακτητικές πολιτικές, στις πολιτικές που περιορίζουν την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία, στις πολιτικές που χωρίζουν τους λαούς σε κυρίαρχους και κυριαρχούμενους. 68 χρόνια μετά, να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθούν νεοφασιστικές, εθνικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, να μην πισωγυρίσει η κοινωνία πίσω στα μαύρα χρόνια». Αναφερόμενος στην Αριστερά, επισήμανε ότι «οφείλει να εμπνευστεί από τις πιο φωτεινές παραδόσεις της και να πρωταγωνιστήσει στους σύγχρονους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία και λαοκρατία, για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και τρόικες, με δημοκρατία, με αγώνα για παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και κοινωνική δικαιοσύνη».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!