Στις 17 Ιουλίου συνεδριάζει το Εφετείο για την προσωρινή αποφυλάκισή της

του Γιώργου Πατέλη

 

Παρά τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή στην Κυριακάτικη Αυγή και την… πίεσή του προς το Εφετείο για να καθαρογραφεί η απόφαση και να μπορέσει να αφεθεί ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της, η Ηριάννα Β.Λ. παραμένει, πάνω από ένα μήνα τώρα, στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα. Ο υπουργός μάλιστα «παραξενεύτηκε» που η σχετική διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης του Noor 1 έγινε σχεδόν άμεσα. Ωστόσο η 29χρονη γλωσσολόγος θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως τις 17 Ιουλίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Εφετείου Αθηνών για την προσωρινή αποφυλάκισή της μέχρι να γίνει η εκδίκαση της έφεσης που έχει κατατεθεί από τον δικηγόρο της.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιουλίου, στις 19:00,  θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος με αίτημα την άμεση απελευθέρωση και αθώωση της Ηριάννας, ενώ τη Δευτέρα 17 Ιουλίου θα υπάρξει συγκέντρωση αλληλεγγύης, στις 9:00, στο Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας).

Η ίδια η Ηριάννα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφ.Συν., περιγράφοντας τον παραλογισμό που βιώνει, όχι μόνο το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην φυλακή, αλλά συνολικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια λέει ότι «είναι μια ανακούφιση που και εγώ και οι δικοί μου δεν στεκόμαστε μόνοι απέναντι σε αυτούς που μου ζητάνε να αποδείξω ότι δεν είμαι ροζ ελέφαντας που ίπταται πάνω από τα κεφάλια τους». Ενώ αναφερόμενη στην δυσπιστία που μπορεί να έχουν κάποιοι για την αθωότητά της αναφέρει ότι «όποιος κατανοεί πως λέξεις όπως «αδικία» δεν αρκούν για να περιγράψουν υποθέσεις σαν τη δική μου, σημαίνει ότι έφτασε σε σημείο να υπερβεί τα όρια της μέσης λογικής και να δει τις ενδείξεις δυστοπίας που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Δεν θα μπορούσα να απαιτήσω κάτι τέτοιο από κανέναν. Και εγώ η ίδια ακόμη δεν μπορώ να το χωνέψω, και ας περιτριγυρίζομαι από δύο (ή τρεις;) σειρές τειχών στολισμένων με συρματοπλέγματα.»

 

Και μουσικοί στο πλευρό της

Ο Θανάσης και ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Αποστολάκης, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Παύλος Παυλίδης, οι VIC (Villagers of Ioannina City), ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αλλά και ο Μάνου Τσάο είναι ανάμεσα στους μουσικούς που υπογράφουν ένα συλλογικό κείμενο αλληλεγγύης.

Το κείμενο έχει ως εξής: «Η Ηριάννα, όπως λίγο πολύ πλέον όλοι ξέρετε, φυλακίστηκε για 13 χρόνια με αμφιλεγόμενο μερικό δείγμα DNA και τη σχέση της με έναν αθώο. Φυλακίστηκε από κάποιους που δεν δίνουν καμία σημασία στην ανθρώπινη ζωή. Άνθρωποι επικίνδυνοι σε επικίνδυνες θέσεις και εμείς έρμαια των αποφάσεων τους. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν…

Για μας μουσική δεν είναι ο στόχος ή το αποτέλεσμα. Είναι το μέσo στην δική μας προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, να βροντοφωνάξουμε για την αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επειδή λοιπόν υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα απ’ την μουσική σε αυτόν τον κόσμο, σπάμε τη σιωπή και τη βολική λογική ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να μιλάνε μόνο μέσα απ το έργο τους και φωνάζουμε για την απελευθέρωση της!

Μακάρι οι μελωδίες μας να της κάνουν συντροφιά και να της δίνουν δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ηριάννα είμαστε μαζί σου και θα φροντίσουμε τίποτα να μην ξεχαστεί μέχρι να δικαιωθείς!»

 

INFO

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Παρασκευή 14 Ιουλίου, 19:00, πλατεία Συντάγματος
Δευτέρα 17 Ιουλίου, 9:00, Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!