Με κρυφή συνεδρίαση το Πειθαρχικό έριξε καμπάνες στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Φυσικού Κρήτης. Του Ραφαήλ Μανιουδάκη*

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, μεγάλος αριθμός φοιτητών του Τμήματος Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας για τη δίκαιη διεκδίκηση της Εξεταστικής τους από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος. Οι καθηγητές αρνήθηκαν να δοθεί Εξεταστική στους φοιτητές λόγω καταλήψεων στην αρχή της σεζόν για το νόμο Διαμαντοπούλου, τις επιπτώσεις του οποίου γνωρίζουμε σήμερα με το Σχέδιο Αθηνά, το οποίο ξεπουλάει ολοκληρωτικά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η κατάληξη της διαμαρτυρίας εκείνης δεν ήταν και τόσο προβλέψιμη, αφού τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως αναμένονταν. Από τη μία οι καθηγητές να επιμένουν στην απόφαση με την αιτιολόγηση «μπορούμε να σας αφήσουμε να εξεταστείτε, αλλά δεν θέλουμε» και οι φοιτητές να μην αφήνουν το συμβούλιο να ολοκληρωθεί αν δεν αλλάξει την απόφαση. Αργότερα 12 φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων χαρακτηρίζονται για την αγωνιστική τους στάση μέσα στο πανεπιστήμιο, κλήθηκαν να περάσουν από Πειθαρχικό Συμβούλιο του πανεπιστημίου για συμπεριφορά που «δεν αρμόζει στο ακαδημαϊκό ήθος».
Τον επόμενο καιρό ακολούθησε, από την πλευρά των καθηγητών, συμπεριφορά η οποία κάθε άλλο παρά πανεπιστημιακή μπορεί να χαρακτηριστεί. Μερικά παραδείγματα είναι το σκίσιμο λιστών εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν οι 12, ύβρις και «θάψιμο» προς τους φοιτητές, κατηγορίες για ομηρία (πράγμα το οποίο δεν ισχύει, καθώς την ημέρα της διαμαρτυρίας όποιος καθηγητής είχε σοβαρό λόγο έφευγε από την αίθουσα και υπήρξαν και φαινόμενα καθηγητών που έμπαιναν από τα παράθυρα για να πουν ότι κρατήθηκαν όμηροι) και μηδενισμός γραπτών τα οποία κάπου-κάπως «χάθηκαν».
Μετά από κάποιους μήνες οι φοιτητές εκλήθησαν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου το οποίο υπό την πίεση εκατοντάδων φοιτητών, που είχαν δώσει ραντεβού για παράσταση διαμαρτυρίας, δεν πήρε κάποια απόφαση. Στη δεύτερη συνεδρίαση οι φοιτητές που ξαναγέμισαν τους διαδρόμους της σχολής δεν άφησαν το Συμβούλιο να συνεδριάσει. Το ίδιο πράγμα έγινε και στην τρίτη απόπειρα συνεδρίασης, όπου ο αριθμός των φοιτητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Αφού, λοιπόν, οι καθηγητές εξέδωσαν ανακοίνωση για αναβολή δύο εβδομάδων, τέσσερις μέρες μετά το Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε κρυφά, σε αίθουσα του πανεπιστημίου, χωρίς να καλέσει τους εκπροσώπους των φοιτητών με τη δικαιολογία ότι καθυστέρησαν να οριστούν. Η απόφαση που πήρε ήταν η αναβολή ενός εξαμήνου φοίτησης σε όλους τους διωκόμενους φοιτητές, πλην ενός μέλους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που αθωώθηκε και ενός μέλους της ΠΑΣΠ που δέχτηκε γραπτή επίπληξη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές διώκονται και νομικά, μετά από παρέμβαση καθηγητή στον εισαγγελέα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μια τέτοια απόφαση επιβαρύνει τους φοιτητές και σε αυτό το κομμάτι.

Πολιτική η δίωξη
Είναι ξεκάθαρο ότι ο χαρακτήρας της δίωξης είναι πολιτικός. Δεν διώκουν 12 φοιτητές αλλά ολόκληρη τη νέα γενιά και ολόκληρη την κοινωνία. Τα παραδείγματα, άλλωστε, είναι πολλά: Η δίωξη του καθηγητή Δ. Πατέλη στα Χανιά, οι διωκόμενοι αγωνιστές στη Χαλκιδική, οι διώξεις στα Χανιά τουλάχιστον 30 ατόμων για διαφορετικά περιστατικά (πλατείες, παρελάσεις, 12 Φλεβάρη), στο Ρέθυμνο για την ανάρτηση ενός πανό και πολλά ακόμα! Δεν πρέπει όμως να σκύψουμε το κεφάλι, όπως γράφει και το παρακάτω απόσπασμα από την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού:
«Όποιος σηκώνει ανάστημα θα καταστέλλεται. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Τώρα πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας. Είναι η σειρά μας να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις, οργανωμένα να σπάσουμε τις αλυσίδες μας. Κόντρα στη χειραγώγηση, την καταστολή και την ποινικοποίηση που μας επιβάλλουν να παλέψουμε για το δίκιο μας, για τις ανάγκες μας. Εδώ κολλάει ένα ρητό του Μπρεχτ: “όποιος αγωνίζεται μπορεί και να χάσει, όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει”. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά ποινικοποίηση των αγώνων μας, δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθεί κανένας φοιτητής γιατί αγωνίζεται για να μπορεί να σπουδάζει, για να μπορεί να ζήσει. Οργανωμένα στην πράξη θα σπάσουμε κάθε τους προσπάθεια».
Καμιά δίωξη στην αγωνιζόμενη νεολαία! Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι! Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο – νομικό και κινηματικό.
Η νεολαία είναι αυτή που θα φέρει την αλλαγή, που θα οικοδομήσει το αντίπαλο στρατόπεδο για να φύγει μια ώρα αρχύτερα ο μνημονιακός συρφετός! Αλληλεγγύη σε κάθε διωκόμενο νέο αγωνιστή! Θέλουμε ολόκληρη την κοινωνία με το μέρος μας. Το έδειξε στις κινητοποιήσεις για τα προηγούμενα Πειθαρχικά Συμβούλια. Τώρα η αλληλεγγύη όλων είναι σημαντικότερη από ποτέ.
Καμιά δίωξη στον αγωνιζόμενο λαό! Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μας γονατίσουν. Δεν θα τα καταφέρουν. Θα είμαστε απέναντί τους σε κάθε απόπειρα δίωξης, σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης του μέλλοντός μας και εξαθλίωσης των ζωών μας. Απο μάχη σε μάχη μέχρι να ρίξουμε τη χούντα των μνημονίων και της τρόικας. Μαζί τους να φύγουν και κάθε λογής παπαγαλάκια και καλοθελητές αυτού του καθεστώτος. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε!

* Ο Ραφαήλ Μανιουδάκης
είναι φοιτητής, μέλος της Επιτροπής
Αλληλεγγύης στους 12
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!