Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Γιαλούρη με τίτλο «Το Εγχείρημα» από τις εκδόσεις Ενύπνιο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που η ιστορία του εκτυλίσσεται στην σύγχρονη μνημονιακή (και μεταμνημονιακή…) Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και στην ελληνική επαρχία (Πελοπόννησος και Ήπειρος) και περιγράφει τις σκέψεις, τη ζωή, τις εικόνες, τα αδιέξοδα, τις συγκινήσεις, τα σκιρτήματα, ενός νέου Αθηναίου εκπαιδευτικού, που προσπαθεί να ορίσει τη ζωή του.

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ καθηγητής, ο Χρήστος, εργαζόμενος σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, με μια σχέση που τελειώνει, και μια αναζήτηση νοήματος ενώ όλα μοιάζουν μπλοκαρισμένα. Σε μια συνάντηση με μια κοπέλα που τον ενδιαφέρει, αλλά και δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί, όταν τον ρωτάει «γιατί πιστεύεις ότι θα βαλτώσεις;» εκείνος απαντά: «Γιατί δεν βλέπω στη ζωή μου κάτι να προχωράει, μόνο στασιμότητα βλέπω». Τότε εκείνη, «χωρίς να ανακόψει τον βηματισμό της γύρισε και τον κοίταξε στα μάτια, στύλωσε το βλέμμα της πάνω του σαν να επιχειρούσε για πρώτη φορά να δει μέσα του, σαν να ενδιαφέρθηκε για πρώτη φορά για τον συναισθηματικό του κόσμο, “Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν αλλαγές στη ζωή τους κι ας γκρινιάζουν για το αντίθετο. Εσύ θα ήθελες ν’ αλλάξεις κάτι, και αν ναι, τι είναι αυτό;” Τον ρώτησε». Κεντρικό ερώτημα, που βασανίζει τον Χρήστο. Ο οποίος πορεύεται χωρίς να γνωρίζει πώς να απαντήσει και μέσα από ποιους δρόμους θα βρει τις πιθανές απαντήσεις. Ζει στα Εξάρχεια, αλλά μετά από πολλά γεγονότα αποφασίζει να περιπλανηθεί χωρίς σχέδιο, για να βρει τον εαυτό του ή να τα βρει με τον εαυτό του. Συναντά τόπους και ανθρώπους που ζουν στην επαρχία σε άλλο ρυθμό, με άλλες ιδέες, με άλλη πράξη. Με κουβέντα, παρέα, συλλογικότητα, κατανόηση. Αποφασίζει να μείνει κοντά τους, να φύγει από την Αθήνα, αλλά στο τέλος ακολουθεί μια πρόσκληση που του κάνει η κοπέλα που τον ενδιαφέρει και ταξιδεύει προς την Ολλανδία, χωρίς να ξέρει για πόσο και πού θα τον βγάλει κι αυτό το εγχείρημα. Αλλά ήδη έχει αλλάξει ο ίδιος.

«Ό,τι κι αν κάνεις τα λεφτά είναι λίγα, με το ζόρι βγαίνεις, κι όπως και να ’χει αυτό σε τρώει μέσα σου, φοβάσαι μήπως τελικά δεν τα καταφέρεις. Όμως η διαφορά είναι ο αέρας που αναπνέεις, είναι ότι ο ένας βοηθάει τον άλλον, είναι –και μιλάω προσωπικά– ότι ενυπάρχει στην κάθε μέρα σου μία αξία που δεν ποσοτικοποιείται, δεν μπορείς να τη βάλεις στο ζύγι. Πόσο αξίζει αυτή η στάση ζωής για τον καθένα. δεν ξέρω να σ’ το απαντήσω. Ξέρω όμως ότι αξίζει για εμένα, διότι υπάρχει ένας μυστικισμός που με κάνει να θέλω να ξυπνήσω με λαχτάρα την επόμενη μέρα, διότι νιώθω δυνατός, κι αν λυγίσω κάποια στιγμή, γιατί σε όλους μας συμβαίνει, αυτόματα θα βρεθούν δέκα χέρια να με βοηθήσουν»
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ο ΤΙΤΛΟΣ «Tο Εγχείρημα» είναι από την αρχή ένα ερέθισμα να καταλάβεις τι θέλει να πει ο συγγραφέας. Και μέσα στην ιστορία του δεν υπάρχει ένα μόνο εγχείρημα, αλλά αρκετά και σε εξέλιξη, διαφορετικά μεταξύ τους, με διαφορετική ποιότητα, που όμως βάζουν κατά κάποιο τρόπο σε κίνηση τους ανθρώπους. Το περιβάλλον είναι κυρίως τα Εξάρχεια και η ζωή ενός νέου εργαζόμενου. και ο συγγραφέας Γιώργος Γιαλούρης δείχνει πως έχει μια μεγάλη παρατηρητικότητα, μια δύναμη στην αφήγηση και στην περιγραφή. Δίνει έμφαση στην λεπτομέρεια, χωρίς να λείπει η ουσία και η αναζήτηση. Αναδεικνύει το γενικό σκηνικό μιας καθημερινότητας και ενός άγχους, τόσο στον επαγγελματικό χώρο, όσο στην πόλη και τις αντιθέσεις της, το οικογενειακό περιβάλλον, τις πολιτικές ιδέες, την καταστολή και τη βία, τις λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις και αδιέξοδα, τις ενστικτώδεις αντιδράσεις. Η γραφή του ιδιαίτερη, με πολύ μεγάλες φράσεις –που όμως δεν κουράζουν διόλου– και με περιγραφές και σκηνές που είναι ιδιαίτερα δυνατές. Η τέτοια γραφή δίνει πιο ανάγλυφα τη ροή των σκέψεων και των συναισθημάτων, τη ματιά και το βλέμμα των πρωταγωνιστών της ιστορίας, τη διαπλοκή διαφόρων επιπέδων και εγχειρημάτων. Εντυπωσιακές είναι μερικές σελίδες που περιγράφει την περιπλάνηση ενός σκύλου, του Σμόλυ, από τον λόφο του Στρέφη μέσω όλων των Εξαρχείων έως τo Μεταξουργείο. Η περιγραφή γίνεται μέσα από τα μάτια και τις «σκέψεις» του Σμόλυ, και είναι απολαυστικές σελίδες.

Στο τέλος του μυθιστορήματος φαίνεται πως ο πρωταγωνιστής τολμά να ξεφύγει –δεν ξέρουμε για πόσο και τι ακριβώς θα καταφέρει– από τη στασιμότητα που ένοιωθε, και μια συνειδητοποίηση αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός εγχειρήματος βιωματικού μεν, αλλά και πολιτικού-υπαρξιακού ταυτόχρονα. Ο πρωταγωνιστής είναι σε κίνηση, κι αυτό είναι το αισιόδοξο στοιχείο του μυθιστορήματος.

Γιώργος Γιαλούρης, «Το Εγχείρημα»
ISBN: 978-618-5551-90-2
Εκδόσεις Ενύπνιο
Αριθμός σελίδων: 274

* Ο Γιώργος Γιαλούρης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο ΕΚΠΑ και Πληροφορική στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. «Το Εγχείρημα» είναι το πέμπτο του βιβλίο. Άλλα έργα του: «Νασέν» (2014), «Little Girl Blue» (2017), «Ψαλιδισμένες μέρες» (2019), «Η πλεύση ενός απόντος πράγματος» (2020)

Κώστας Καρυδιάς

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!