Ιδρυματική λογική

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν στον υφυπουργό Πρόνοιας Β. Κεγκέρογλου οι υπεύθυνοι των Παιδικών Χωριών SOS, καθώς με τη νέα υπουργική απόφαση για τις «Μονάδες προστασίας παιδιού», και τις αναχρονιστικές προϋποθέσεις που ορίζονται, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να τερματιστεί η λειτουργία τους. Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι αγνοήθηκαν πλήρως και δεν συμπεριλήφθηκαν οι ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργίας και η σύγχρονη αντίληψη προστασίας παιδιών εκτός της φυσικής τους οικογένειας που εκφράζεται στην κυρίαρχη αντίληψη των Παιδικών Χωριών SOS «κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, σε ένα σπίτι, με τα φυσικά του αδέλφια».

Αντιθέτως, θεσπίστηκαν και εγκρίθηκαν γραπτοί κανόνες και προδιαγραφές με τις οποίες ουσιαστικά θεσμοθετείται το παρελθόν, ο αναχρονισμός, η επιστροφή στις Παιδοπόλεις, ο διαχωρισμός των φυσικών αδελφιών, και βέβαια ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS. Το «αύριο» των μη προνομιούχων παιδιών στη χώρα μας, στα χέρια του κ. Κεγκέρογλου, περιγράφεται και διαγράφεται «αναχρονιστικό, βασισμένο σε μία ξεπερασμένη ιδρυματική λογική και σε ευθεία αντίθεση με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απο-ιδρυματοποίηση».

 

ΦΠΑ… αφανισμού στο θέατρο

Την έντονη αντίθεσή της στη φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των θεάτρων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων. Όπως αναφέρουν οι καλλιτέχνες, οποιαδήποτε αύξηση θα επηρεάσει αλυσιδωτά την τιμή του εισιτηρίου, πράγμα που θα οδηγήσει τα θέατρα σε εξαφάνιση, στερώντας από τον κόσμο τη δυνατότητα μιας ψυχαγωγίας υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους. Το επικείμενο αυτό επαχθές μέτρο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, που καταλήγουν μαθηματικά στον αφανισμό θεάτρων, μικρών θιάσων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Επισημαίνουν, εκτός των άλλων, τον επαπειλούμενο διπλασιασμό του φόρου επιτηδεύματος, τη μη-εφαρμογή του νόμου για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρων και των χώρων πολιτισμού από τις υπηρεσίες του δήμου και την πλήρη αδιαφορία του ΥΠΠΟ για τον σύγχρονο πολιτισμό. «Ένα τέτοιο καθεστώς είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα εξαναγκάσει τους Καλλιτεχνικούς Μη κερδοσκοπικούς Θιάσους σε λουκέτο» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ε.Ε.: «Η νεκροψία θα δείξει…»

Την προκλητική αδιαφορία της για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου και Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Παρά το γεγονός ότι θεμελιώδης αρχή του ενωσιακού Δικαίου του Περιβάλλοντος υποτίθεται πως είναι η πρόληψη, η Επιτροπή δηλώνει ότι αναμένει να συντελεστεί πρώτα η οικολογική καταστροφή για να εκτιμήσει στη συνέχεια τις διαστάσεις της (!). «Όσον αφορά τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που είναι πιθανό να επηρεαστούν από τις εν λόγω εξορυκτικές δραστηριότητες, οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή της υποβάθμισης των περιοχών αυτών και ότι όλες οι άδειες χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους», αναφέρει η απάντηση, σαν να μην ξέρει τίποτα για τις… πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και το έγκλημα που συντελείται.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!