Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία αδιαμφισβήτητοι νικητές αναδείχτηκαν οι σοσιαλδημοκράτες (PSD), μεταλλαγμένοι κληρονόμοι του κόμματος του Τσαουσέσκου – και μάλιστα πολύ μεταλλαγμένοι, καθώς σήμερα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των «προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων». Το PSD λοιπόν πήρε το 45,5% των ψηφισάντων, εκμεταλλευόμενο τη λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στην Κεντροδεξιά και τους «τεχνοκράτες». Παραλίγο μάλιστα να αποσπάσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – την οποία, πάντως, έχει διασφαλίσει χάρη στην παγιωμένη συμμαχία του με το φιλελεύθερο ALDE (που πήρε ένα επιπλέον 6%). Μία τουλάχιστον πλευρά των ρουμανικών εκλογών δεν αποτέλεσε εξαίρεση: η συμμετοχή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της μαζικής απαξίωσης της διεφθαρμένης «επίσημης» πολιτικής τάξης, σημείωσε και νέα πτώση. Η αποχή ανήλθε σε 60,6%!

Η πλειοψηφία όσων έκαναν τον κόπο να ψηφίσουν τιμώρησε την απερχόμενη «τεχνοκρατική» κυβέρνηση του πρώην κομισάριου της Ε.Ε. Ντάτσιαν Τσιόλος, που είχε οριστεί πρωθυπουργός πέρυσι, μετά την παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα. Ο Πόντα (όπως και η… πλειοψηφία των συναδέλφων του) κατηγορήθηκε για διαφθορά – αλλά τη χαριστική βολή εναντίον του την έδωσαν οι νεολαιίστικες διαδηλώσεις ύστερα από φονική πυρκαγιά σε κλαμπ του Βουκουρεστίου με 64 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός Τσιόλος, που στον ένα χρόνο της θητείας του υλοποίησε μια ακραία αντιλαϊκή πολιτική, είχε καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν τα «φιλελεύθερα» κόμματα κόντρα στο σοσιαλδημοκρατικό PSD. Όμως μάλλον… κακό τους έκανε, αφού π.χ. το παραδοσιακό δεξιό PNL περιορίστηκε σε ένα ταπεινωτικό 20%.

Τις υπόλοιπες ψήφους μοιράστηκαν κυρίως δύο νέοι σχηματισμοί (η «Ένωση Σώστε τη Ρουμανία» με 8,9% και το «Κόμμα Λαϊκού Κινήματος» με 5,3%) και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας, που έλαβε 5,6%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν εξέλεξαν βουλευτές λόγω ορίου 5% για είσοδο στη βουλή, με την εξαίρεση… 18 κομμάτων ισάριθμων αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων (!) που εκλέγουν από ένα βουλευτή ανεξαρτήτως ποσοστού – ανάμεσά τους Ρομά, Γερμανοί, Τσεχοσλοβάκοι, Ρώσοι, Έλληνες, Τούρκοι κ.ά. Σ’ αυτούς που δεν κατάφεραν να μπουν στη βουλή περιλαμβάνεται η ρουμανική Αριστερά, η οποία περιορίστηκε σε ποσοστά κάτω του 1% αφού αδυνατεί να «μιλήσει» στις νέες γενιές και στον κόσμο της δυσαρέσκειας.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι από τα αποτελέσματα, όμως, παρουσιάζει το μετεκλογικό τοπίο, αφού ο… σαξονικής καταγωγής κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις δηλώνει ότι δεν θα ορίσει «οποιονδήποτε» πρωθυπουργό – φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα λόγω της καταδίκης του σε φυλάκιση με αναστολή για εκλογική νοθεία. Από την πλευρά του ο νικητής των εκλογών «απαντά» αρνούμενος να προσέλθει στις διαβουλεύσεις για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Κι έπεται συνέχεια!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!