Νέο κύμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό

 

Ενώ εντείνεται η επιχείρηση καθυπόταξης της Ελλάδας από την ευρωκρατία, με την άμεση συνδρομή και του ΔΝΤ, οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Παρά τη μέχρι στιγμής έλλειψη ενός πανευρωπαϊκού συντονισμού του κινήματος αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, δεκάδες πρωτοβουλίες και δράσεις ξεπηδούν καθημερινά σε δεκάδες χώρες. Από κείμενα συμπαράστασης, τα οποία υπογράφονται από εκατοντάδες διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες, ως κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις που διατρανώνουν το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποστηρίξουν τον αγώνα για την απαλλαγή της χώρας μας από την ξένη επικυριαρχία.

 

Μαδρίτη, Παρίσι, Βερολίνο…

Την προηγούμενη εβδομάδα η μεγαλειώδης συγκέντρωση και διαδήλωση που κάλεσε το Podemos στη Μαδρίτη χρωματίστηκε έντονα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι ελληνικές σημαίες και οι σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες ανέμιζαν οι συγκεντρωμένοι πλάι στις «παράνομες» σημαίες της Δημοκρατικής Ισπανίας, τα αυτοσχέδια πλακάτ με συνθήματα υπέρ του ελληνικού λαού, αλλά και οι σχετικές αναφορές του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην ομιλία του σφράγισαν αυτήν την τεράστια κινητοποίηση. Προχτές, ταυτόχρονα με την πρώτη μαζική κινητοποίηση στο Σύνταγμα και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες διαδήλωσαν στο Παρίσι την αλληλεγγύη τους με τον ελληνικό λαό και καταδίκασαν την επιχείρηση στραγγαλισμού της Ελλάδας από την υπό γερμανική καθοδήγηση ΕΚΤ. Επίσης, πολλά μέλη της γερμανικής Αριστεράς και άλλων οργανώσεων διαδήλωσαν προχτές στο Βερολίνο έξω από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών την ώρα της συνάντησης του Γ. Βαρουφάκη με τον Σόιμπλε.

 

Από τη Νορβηγία ως την Ουρουγουάη!

Σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις εκδηλώνεται πληθώρα πρωτοβουλιών συμπαράστασης στην Ελλάδα και στη νέα κυβέρνηση. Από το Όσλο και τη Στοκχόλμη, όπου δρα το «Δίκτυο Αλληλεγγύης για την Ελλάδα», ως το Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου ήδη υπάρχουν αντίστοιχες συλλογικότητες που στελεχώνονται από ντόπιους ακτιβιστές και Έλληνες μετανάστες, έχει ξεκινήσει η… προθέρμανση ενόψει της διεθνούς μέρας κινητοποίησης – ο ακριβής ορισμός της οποίας από τους Έλληνες διοργανωτές αναμένεται εναγώνια σε όλη την Ευρώπη. Αλλά και πέρα από τη γηραιά ήπειρο, αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους σε δράσεις αλληλεγγύης με την Ελλάδα: στη Λατινική Αμερική (μέχρι στιγμής Αργεντινή και Ουρουγουάη), στις ΗΠΑ, στην Ασία (Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές κ.α.), σε αραβικές χώρες, ακόμη και σε αφρικανικές! Για παράδειγμα ξεκίνησε χτες, από αριστερές οργανώσεις και ριζοσπαστικά συνδικάτα, μια τέτοια προσπάθεια στη Σενεγάλη!

 

Προσπάθειες συντονισμού για ταυτόχρονη κινητοποίηση

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πυκνώσει και να συντονιστεί καλύτερα αυτό το πολύχρωμο διεθνές δίκτυο – εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από την ένταση των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιήσει τις φιλικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ιδίως στην Ευρώπη. Ήδη το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και η ευρύτερη ευρωομάδα της Αριστεράς προχωρούν σε προετοιμασίες για μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση. Στόχος είναι τη μέρα που θα ξεκινήσει η δύσκολη διαπραγμάτευση να γεμίσουν κόσμο οι δρόμοι όχι μόνο των ελληνικών αλλά όλων των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

 

Πληθαίνουν όσοι στέκουν στο πλευρό της Ελλάδας

Η τελευταία σχετική πρωτοβουλία είναι η επιστολή 300 διανοουμένων απ’ όλο τον κόσμο προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την τρόικα, με την οποία καλούν να σταματήσει η απόπειρα εκφοβισμού και εξαναγκασμού της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας. Πέρα όμως από τους… ύποπτους διανοούμενους, αλληλεγγύη εκφράζουν και υπεράνω υποψίας πολιτικές δυνάμεις – για παράδειγμα οι Αυστριακοί σοσιαλδημοκράτες, που σε επίσημη ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «τα μέχρι τώρα κυβερνητικά κόμματα στην Ελλάδα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, απέτυχαν» και δηλώνουν την υποστήριξή τους στη «διαφορετική μορφή της πολιτικής που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ»!

Ακόμη πιο σημαντική είναι η σταδιακή μεταστροφή μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης «βασικών» ευρωπαϊκών κρατών, που επί χρόνια βομβαρδίζεται με την άθλια προπαγάνδα περί τεμπέληδων Ελλήνων… Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα μεγάλη συντηρητική γαλλική εφημερίδα, σύμφωνα με τα οποία πλέον μόνο το 15% των Γάλλων υποστηρίζει ακόμη ότι το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να περικοπεί ούτε να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του. Η πλειοψηφία (52%) προκρίνει την επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενώ για πρώτη φορά σημαντικά ποσοστά συγκεντρώνουν οι απαντήσεις για μερική (19%) είτε και ολική (11%) διαγραφή του χρέους!

 

Γ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!