ΣΚΟΤΙΑ

Γονείς στη Γλασκόβη κατέλαβαν σχολείο

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά καταλήψεις που έγιναν όλη την περασμένη χρονιά. Αντιδρώντας στο κλείσιμο του δημοτικού σχολείου του Σεντ Μάθιους, πέντε γονείς οχυρώθηκαν στο σχολείο και δήλωσαν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλα τρία σχολεία της περιοχής, που πρόκειται να κλείσουν. Στις αρχές του 2009, ο Δήμος της Γλασκόβης ανήγγειλε ότι σχεδιάζει να κλείσει τουλάχιστον 13 δημοτικά σχολεία και 12 παιδικούς σταθμούς λόγω περικοπών των δαπανών. (www.afed.org.uk)

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Νόμος για αναγνώριση της λαϊκής εξουσίας

184 σοσιαλιστικές κοινότητες λειτουργούν στη Βενεζουέλα, 65 σε αστικές περιοχές, 93 σε αγροτικές και 6 μικτές για παραγωγή εκτός καπιταλιστικής αγοράς. Μια κοινότητα, που αποτελείται από αρκετά λαϊκά συμβούλια, είναι τοπική αυτοκυβέρνηση, και οι πολίτες αποφασίζουν οι ίδιοι πώς θα διαχειριστούν τους πόρους που παρέχει η κυβέρνηση. Για να καταπολεμηθεί η άνοδος των τιμών οι κοινότητες ενθαρρύνονται να δημιουργούν συστήματα διανομής και κατανάλωσης Η Εθνοσυνέλευση επεξεργάζεται το νόμο για τη λαϊκή εξουσία, που θα δίνει περισσότερη δύναμη στα συμβούλια. (venezuelanalysis.com)

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Εργατο-αγροτικό μέτωπο

Στη Φεζαλαμπάντ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, έγινε στις 29/1 μεγάλη συγκέντρωση, από το Labour Qami (National) Movement και το Anjuman Mozareen Punjab (Ένωση Ενοικιαστών Γης του Πουντζάμπ), δύο κινήματα με χιλιάδες υποστηρικτές και κοινό πρόγραμμα. Περίπου 10.000 μέλη, εκ των οποίων 1.000 γυναίκες, διέσχισαν μεγάλες αποστάσεις για να συγκεντρωθούν στη  Φεζαλαμπάντ. Τα βασικά αιτήματα είναι: κοινωνική ασφάλιση για όλους τους βιομηχανικούς εργάτες, κατοχύρωση ελάχιστου μισθού και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δικαιώματα ιδιοκτησίας στις εκτάσεις του στρατού που καλλιεργούν οι αγρότες πάνω από εκατό χρόνια. Τα συνθήματα απεικονίζουν την κρίσιμη κατάσταση της χώρας: «Όχι στο ΔΝΤ” και στην Παγκόσμια Τράπεζα», «Κάτω ο καπιταλισμός και η φεουδαρχία»,«Όχι στις επιθέσεις των αμερικανικών drone και στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό» και πολλά άλλα. (LINKS, International journal of socialist renewal)

ΙΝΔΙΑ

Κρατική τρομοκρατία

Υψηλοί αριθμοί ανάπτυξης με μεγιστοποίηση των ανισοτήτων. Για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική πρέπει να σιωπήσουν όλες οι φωνές αντίστασης που ξεπηδούν μέσα από εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχούς που αποτελούν της γης τους κολασμένους στην Ινδία. Ο κυβερνητικός στρατός, συνεπικουρούμενος από παραστρατιωτικές ομάδες, οργανώνει επιχειρήσεις τύπου Σρι Λάνκα για να «απελευθερώσει» εδάφη που ελέγχονται από το λαϊκό κίνημα των Ναξαλιτών. Διανοούμενοι, αγρότες και εργάτες, καταγγέλουν και αντιστέκονται.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!