Του Αλέξανδρου Κων. Κοκκινίδη*

Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ένας από τους μεγαλύτερους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, είναι προσεχώς υπό ανατίναξη και υπό κατεδάφιση.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ανατίναξη των τριών Καδοφόρων Εκσκαφέων στα Ορυχεία Μαυροπηγής Κοζάνης, ενώ ταυτόχρονα είχε δημοσιευτεί ο Διαγωνισμός που προκήρυξε η ΔΕΗ, για το Γκρέμισμα μεγάλου μέρος των Εγκαταστάσεων και των Πύργων Ψύξεως του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Εάν συμβεί αυτό θα είναι η ταφόπλακα τόσο για αυτό το μεγάλο Εργοστάσιο, όσο και για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πατρίδας μας, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ποτέ ξανά, παρόλο που πριν από δύο χρόνια περίπου δαπανήθηκαν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ για την Αποθείωση της V Μονάδας του, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Σταθμού και λειτούργησε μόνο δύο χειμώνες.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις Αντλησιοταμιεύσεις όπου θέλουν να τις υλοποιήσουν πάνω σε Κοιτάσματα Λιγνίτη έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει εξόρυξη στο μέλλον.

Το Κλείσιμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και το επόμενο διάστημα της Πτολεμαΐδας V (από τις πιο σύγχρονες Μονάδες της Ευρώπης με μόνο 3 χρόνια σε λειτουργία) καθώς και η ανατίναξη καίριων Εγκαταστάσεων, είναι Εθνικό Έγκλημα, διότι αποτελούν Περιουσία των Ελλήνων και θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο την Ενεργειακή Ασφάλεια, Αυτονομία και Αυτάρκεια της Πατρίδας μας και επιπλέον καθιστούν την Χώρα μας εξαρτημένη από άλλες χώρες για να μας παρέχουν Ενέργεια, με ότι συνεπάγεται αυτή η Εξάρτηση, αφού η Ελλάδα θα είναι ακάλυπτη και έρμαια σε ξένα συμφέροντα, είτε οικονομικά, είτε γεωπολιτικά.

Μόνο από το Κλείσιμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου οι Άνεργοι έχουν φτάσει τους τριακόσιους (300) και ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί με το Κλείσιμο της Πτολεμαΐδας 5 και των Ορυχείων, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα και χωρίς κανείς να νοιάζεται για αυτούς και τις οικογένειές τους μέχρι τώρα.

Είναι Εθνική Ανάγκη η αναβάθμιση και επαναλειτουργία των Μονάδων III – IV – V του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με Σύγχρονες Αντιρρυπαντικες Τεχνολογίες, η διατήρηση της υπερσύγχρονης Μονάδας της Πτολεμαΐδα V και η επαναλειτουργία της επίσης σύγχρονης Μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε την Ενεργειακή Ασφάλεια, Αυτάρκεια και Αυτονομία της Πατρίδας μας, να μην είμαστε εξαρτώμενοι από καμία χώρα και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας.

Η Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που κατέθεσαν 50 ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα είναι αυτήν την στιγμή η μόνη ελπίδα κυριολεκτικά, έτσι ώστε όχι μόνο να κρατηθούν όρθιες οι Εγκαταστάσεις και οι Καμινάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και της ΔΕΗ ευρύτερα, αλλά και για να υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον να κρατηθεί όρθια ή Ελλάδα, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε κίνδυνος ή οποιαδήποτε απειλή προκύψει για την Πατρίδα μας.

* Απολυμένος ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου – Άνεργος λόγω Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και της Χωρίς Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης – Μέλος Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Ρυακίου και Δράσης Απολυμένων ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!