Βρισκόμαστε σε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, πληθωρισμού και συνεχών ανατιμήσεων χωρίς τέλος για τα ελληνικά δεδομένα σε «συνθήκες ευρώ». Η η κυβέρνηση παρακολουθεί ως θεατής ενώ όπου μπορεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα φροντίζει να είναι «χορηγός» των μεθόδων ανατίμησης.

 

Πληθωρισμός και εισόδημα

Σε αυτές τις συνθήκες τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται ήδη σε απόγνωση. Όταν καταναλώνεις όλο σου το εισόδημα για να επιβιώσεις και δεν σου φτάνει, υφίστασαι το σύνολο της ανόδου των τιμών. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο όταν πρωταγωνιστές της ανόδου των τιμών είναι βασικά αγαθά όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. Αυτά τεκμηριώνει με νούμερα πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς σύμφωνα με την οποία όταν ο μέσος πληθωρισμός (μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ΔΤΚ) σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν στο 8,9% τον Μάρτιο 2022, για τα λαϊκά εισοδήματα από 750 ευρώ έως 1.100 ήταν ήδη στο 11,1% καθώς δαπανούν πολύ περισσότερα αναλογικά με το εισόδημά τους για την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου της ΕΣΥΕ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το «φράγμα» του 10% φθάνοντας στο 10,2% γεγονός που μας έφερε σχεδόν 28 χρόνια πίσω στα επίπεδα που ήταν το Νοέμβριο 1994. Οι βασικές κατηγορίες με τη μεγάλη άνοδο είναι τα καύσιμα, το ρεύμα και τα τρόφιμα. Φυσικό αέριο 122,6%, ηλεκτρισμός 88,8%, πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%. Στα τρόφιμα που γενικά ανέβηκαν οι τιμές κατά 10,9% τα έλαια-λίπη 22%, κρέατα 14,1%, λαχανικά 13,8%, γαλακτοκομικά 11,7%, ψωμί και δημητριακά 10%. Δηλαδή οι βασικές ανάγκες για την επιβίωση ενός νοικοκυριού βρίσκονται ήδη πολύ πάνω από το γενικό 10,2%.

Ενώ ο πληθωρισμός είναι στα ύψη η κυβέρνηση δέσμια των συμφερόντων προχωρά εντός των ημερών, από 1η Ιουνίου, σε ένα νέο χαράτσι σε βάρος των καταναλωτών δηλαδή του λαού. Στο όνομα της περιβαλλοντικής προστασίας επιβάλλει τέλος 8 λεπτών ανά συσκευασία που έχει PVC. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι τιμές μιας σειράς προϊόντων και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν πηγαίνουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης. Δηλαδή από μία ακόμα πλευρά θα μειωθεί το λαϊκό εισόδημα για να συγκεντρωθούν κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν τις διάφορες ΜΚΟ του χώρου της ανακύκλωσης και τις εταιρείες ανακύκλωσης ο οποίες κερδοσκοπούν…

 

Προσωρινά ημίμετρα

Ο λαός έχει φτάσει στα άκρα όσον αφορά την ακρίβεια και αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει τους πάσης φύσεως λογαριασμούς. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα ουσίας, που θα ανακουφίσουν τον κόσμο, καταφεύγει «κάθε τρεις και λίγο» σε διαδικασίες επιδοτήσεων. Οι κυβερνητικές επιδοτήσεις άλλες είναι καθαρά εικονικές-ψεύτικες π.χ. η επιδότηση 13 ευρώ μηνιαία στα καύσιμα οχημάτων και άλλες όπως στο ρεύμα έχουν κάποιο περιεχόμενο. Και στις δύο όμως περιπτώσεις δεν αλλάζουν την ουσία. Δεν αποτελούν λύση ουσιαστική, μακροπρόθεσμη του προβλήματος αλλά «λύση» είτε επικοινωνιακού χαρακτήρα (καύσιμα οχημάτων) είτε προσωρινό ημίμετρο που απλά αφήνει άθικτη την ουσία του προβλήματος (ηλεκτρικό ρεύμα). Επιλέγει συνεπώς η κυβέρνηση την προσφιλή λογική ΣΥΡΙΖΑ για «επιδοματάκια» αντί για ουσιαστικά μέτρα όπως π.χ. η δραστική μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, η οριστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα και η αποδέσμευση της τιμής του από τα κερδοσκοπικά-χρηματιστηριακά παιγνίδια, ο καθορισμός ανώτατης τιμής στα καύσιμα, η αξιοποίηση του ελληνικού λιγνίτη για παραγωγή ρεύματος κ.α. Οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προχωρά σε τέτοια μέτρα συνδέονται με τις πολιτικές επιλογές της που συνάδουν με τις θελήσεις της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας την οποία υπηρετεί.

Η όποια μείωση στη φορολογία καυσίμων δεν θα είναι εύκολο στη συνέχεια να επανέλθει όταν θα χρειάζεται η κυβέρνηση αύξηση εσόδων. Υπενθυμίζουμε ότι τα μνημονιακά μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σφάξει την «ιερή αγελάδα» της πεμπτουσίας των μνημονιακών ρυθμίσεων που είναι οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι σε βάρος του λαού. Εξ άλλου το δημόσιο χρέος συνεχίζει και αυξάνεται και θα πρέπει να εξυπηρετηθεί. Οι ξένοι που το κατέχουν περιμένουν και πιέζουν.

Η κερδοσκοπία των παρόχων ρεύματος επέβαλε μέσα από μία δαιδαλώδη διαδικασία την ρήτρα αναπροσαρμογής. Διαδικασία που δεν έγινε μόνο στην περίοδο της παρούσας κυβέρνησης. Ήταν κάτι που το ετοίμαζαν πολύ πριν και συνέπεσε η τελική του εφαρμογή με την παρούσα συγκυρία. Συνεπώς δεν είναι διατεθειμένη ούτε η κυβέρνηση ούτε και τα συμφέροντα που κερδοσκοπούν να αποσύρουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Και αυτή ήρθε για να μείνει, ώστε να ενισχύει την κερδοφορία των παρόχων και τα μπόνους των εκάστοτε γκόλντεν μποϊς. Προς το παρόν συνεπώς, «μέχρι να περάσει η καταιγίδα», την θέτουν σε αναστολή εφαρμογής ορισμένου χρόνου από τον Ιούλιο, όχι αναδρομικά από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο ορισμός ανώτατης τιμής σε καύσιμα και ρεύμα επίσης είναι έξω από τη λογική τους καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε ότι μπορεί να τεθούν τέτοια όρια και σε άλλα είδη. Όλο το πολιτικό σύστημα έχει αποδείξει έμπρακτα, ο καθένας κατά τη δική του διακυβέρνηση, ότι αποδέχονται την πρωτοκαθεδρία της αγοράς. Συνεπώς ούτε και εδώ χωρούν παρεμβάσεις ουσίας.

Τα παραπάνω ενδεικτικά προτεινόμενα άμεσα μέτρα είναι μέτρα που έχουν υιοθετήσει άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ όπως π.χ. στο Βέλγιο με τη μείωση της φορολογίας καυσίμων, σε Ισπανία και Πορτογαλία η επιβολή ανώτατης τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια και στην τιμή φυσικού αερίου και άνθρακα για παραγωγή ρεύματος, η Γερμανία αύξησε το χρονικό ορίζοντα να καίει λιγνίτη μέχρι το 2040 κ.α. Όμως στην Ελλάδα η κυβέρνηση δέσμια συμφερόντων και γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολη η επαναφορά μέτρων ουσιαστικής ελάφρυνσης, γιατί δεν προβλέπει ότι θα βελτιωθούν τα πραγματικά εισοδήματα στη συνέχεια ενώ οι δεσμεύσεις για το χρέος και τη δημοσιονομική πολιτική συνεχίζουν να εφαρμόζονται, αρνείται έστω και αυτά τα μέτρα που χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!