Λυτρωτικη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος – Τα συμφέροντα ηττήθηκαν, η λίμνη θα προστατευτεί

Του Γιάννη Σηφάκη*

 

Μετά από δίμηνους αγώνες του Συλλόγου Προστασίας της Βεγορίτιδας, των Συλλόγων Άρνισσας- Αγ. Παντελεήμονα του Τ.Δ. Αγ. Παντελεήμονα, των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας, του συλλόγου εργαζομένων Σπάρτακος της ΔΕΗ στο Υδροηλεκτρικό Άγρα, περιβαλλοντικών συλλόγων κ.ά. τελικά δόθηκε λύση από την κυβέρνηση στο πολύ σοβαρό θέμα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας.

Τα συμφέροντα και η διαπλοκή ηττήθηκαν, η λίμνη θα προστατευτεί, θα αφεθεί να ανεβάσει την στάθμη της και να λειτουργήσει σαν φυσικό οικοσύστημα βοηθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη Πέλλας και Φλώρινας.

 

Το ιστορικό

Η Λίμνη Βεγορίτιδα είχε υποστεί στο παρελθόν βίαιες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις με την αφαίμαξη του νερού της για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Άγρα και μετά για χρήση στους πύργους ψύξης του ΑΗΣ Αμυνταίου, αλλά και με την ανεξέλεγκτη άντληση για αρδεύσεις. Σήμερα, μετά το σταμάτημα από το 1977 της άντλησης νερών για τον Άγρα και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις γεωτρήσεις σε κάποια ακτίνα γύρω της, η λίμνη αρχίζει να ανακτά τη φυσική της κατάσταση. Το διάστημα που η στάθμη της λίμνης ήταν πολύ χαμηλά είχαν δοθεί από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου στο υπουργείο Γεωργίας κάποιες εκτάσεις για αγροτική χρήση. Είχε γίνει οριστική διανομή στον Οικισμό Βεγόρα που είναι στο 522μ. απόλυτο υψόμετρο και κάτω από εκεί εδίδοντο άδειες για μονοετείς καλλιέργειες, όσο η λίμνη δεν είχε νερά. Στη θέση των μονοετών καλλιεργειών κάποιοι επιτήδειοι έβαλαν δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες. Με την άνοδο της στάθμης, όμως, κάποιες από τις αυθαίρετες καλλιέργειες κατακλύζονται από το νερό.

Ακόμη, σε υψόμετρο 515,5μ. έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει η διώρυγα της ΔΕΗ (που μετέφερε νερό στον Άγρα) η οποία είναι κλειστή από το 1977. Τώρα που ανεβαίνει η στάθμη άρχισαν να εγείρονται από την πλευρά της Π.Ε. Φλώρινας ζητήματα να ανοίξει η σήραγγα της ΔΕΗ για τη μεταφορά νερού στον Άγρα, με στόχο να μην κατακλύζονται αγροτικές εκτάσεις (οι οποίες είναι μέσα στα εδάφη που επανακτά η λίμνη, χωρίς ιδιοκτησίες, συνολικά γύρω στα 2.000 στρέμματα).

Στην περίπτωσή μας, οι εισηγήσεις των υπηρεσιών ήταν να μείνει το νερό στη λίμνη. Όμως το θέμα, αυθαίρετα, βαφτίστηκε θέμα πολιτικής προστασίας για να φύγει η αρμοδιότητα διαχείρισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και να πάει στους αντιπεριφερειάρχες. Στη συνέχεια, το Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Φλώρινας ζήτησε από τη ΔΕΗ να ανοίξει τη σήραγγα για δοκιμαστική λειτουργία με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμο νερό σε μεγάλες ποσότητες αφαιρώντας τη δυνατότητα από τη λίμνη να αρχίσει να λειτουργεί σαν φυσικό οικοσύστημα που προσπαθεί να ανακτήσει τη φυσιολογική του λειτουργία.

 

Το καθήκον της αυτοδιοίκησης

Η κυβέρνηση, με την απόφαση του αν. υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, δείχνει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση απαράδεκτων πρακτικών που δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν από μέρους τμημάτων της αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση οφείλει να προστατεύει τους φυσικούς πόρους σαν πηγή ζωής και πλούτου και να μην τους θέτει σε κίνδυνο έναντι συμφερόντων.

Ακόμη, η απόφαση αυτή ακυρώνει πλήρως τα σχέδια καθοδηγημένων «περιβαλλοντοκτόνων» δήθεν περιβαλλοντικών μελετών που είχαν «εκπονηθεί» από τον Δήμο Αμυνταίου για καθορισμό ανώτερης στάθμης στο υψόμετρο 515,50μ. καθηλώνοντας τη λίμνη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στο διηνεκές.

Προσωπικά, βρισκόμενος από την αρχή μέχρι το τέλος στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, δέχτηκα γκεμπελικού τύπου προσωπικές επιθέσεις για να σταματήσω να αναδεικνύω την ουσία του προβλήματος. Προσπάθησαν να διαλύσουν τον σύλλογο προστασίας της λίμνης και άλλους τοπικούς φορείς με εκβιασμούς και πιέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους των τοπικών φορέων, εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου για την απόφαση του υπουργού και ζήτησα να γίνει άμεσα εκτελεστή. Οι τοπικοί φορείς δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να προασπίζουν την ουσιαστική προστασία της Λίμνης Βεγορίτιδας και κάθε άλλου φυσικού οικοσυστήματος της Πέλλας και Φλώρινας που δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή και μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο της πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής.

 

* Ο Γιάννης Σηφάκης είναι βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!