Δυναμικές αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης

του Αθανάσιου Μπόικου

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης είχε χαρακτηρίσει, σε τηλεοπτική εκπομπή, την επονείδιστη συμφωνία της 12ης Ιουλίου (3ο Μνημόνιο) «έντιμο βιασμό»! «Έντιμο συμβιβασμό» ήθελε μάλλον να πει και λάθεψε η γλώσσα του. Όμως «η λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια», κατά το λαϊκό ρητό. Και την ουσία στη φράση «έντιμος βιασμός» τη δείχνει το ουσιαστικό (βιασμός). Το επίθετο (έντιμος) είναι μόνο για παρηγοριά των βιασμένων.

Σε πλήρη συμφωνία με τον «λάθος» εαυτό τους ο κ. Σκουρλέτης, ως υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψαν πριν από λίγες μέρες τη χάραξη της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) στα μέτρα της κοινοπραξίας ΤΑΡ, περιφρονώντας τις σοβαρές αντιρρήσεις καθώς και την εναλλακτική πρόταση όδευσης, που διατυπώθηκαν από φορείς, συλλόγους, επιστημονικά (ΤΕΕ-ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας) και πολιτικά όργανα (Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Δημοτικά Συμβούλια Σερρών, Εμμ. Παππά, Καβάλας, Δοξάτου κ.ά.) και χιλιάδες πολίτες με συλλογή υπογραφών και συμμετοχή σε μαζικά συλλαλητήρια.

Οι αντιρρήσεις εστιάζονται, κυρίως, στο ότι ο αγωγός διέρχεται από καλλιεργούμενες ως επί το πλείστον εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας σε βάθος μόλις ένα μέτρο και κάτι. Αυτό καθιστά προβληματικότατη την καλλιέργεια σε αρκετή απόσταση εκατέρωθεν της όδευσης, με κίνδυνο ατυχημάτων (εκρήξεων) ενώ καθίσταται δυσχερέστατος κάθε σχεδιασμός αναδασμού.

Πέρα, όμως, από την άμεση σοβαρή υποβάθμιση της παραγωγικότητας, ανακύπτουν και άλλα ζητήματα γενικότερου πολιτικού χαρακτήρα και διεθνών σχέσεων. Η ζώνη όδευσης του αγωγού υπάγεται σε νομικό καθεστώς όπου το ελληνικό κράτος δεν έχει ουσιαστικό λόγο, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έχουν δικαιοδοσία ελέγχου (π.χ. εργασιακό καθεστώς/συνθήκες εργασίας «εισαγόμενων» εργατών στα εργοτάξια του ΤΑΡ, όπου θα διαμένουν).

Ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η ευρύτερη της πόλης των Σερρών περιοχή. Την εγκατάσταση Σταθμού Συμπίεσης λίγα χιλιόμετρα νοτίως της πόλης, μέσα σε πυκνοκατοικημένες αγροτικές εκτάσεις (πολλά χωριά σε μικρή μεταξύ τους απόσταση).

Αυτό σημαίνει μόνιμη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καυσαέρια του σταθμού, ενώ δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος (έκρηξης).

Προεκλογικά (τον Γενάρη) τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύονταν» για την αποφυγή όδευσης του ΤΑΡ από γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας. Μα τώρα, διανύοντας τη μετατραυματική περίοδο του «έντιμου βιασμού» και έχοντας (αυτο)υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φίλου, καθήλωσαν το βλέμμα τους στην πέραν του Ατλαντικού Δύση, διαγράφοντας μονοκοντυλιά την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική που επαγγέλλονταν προμνημονιακά. Αυτό που τώρα προέχει είναι να μη στενοχωρηθεί ο «φίλος μας» Ομπάμα.

Έτσι, το (κακό επί Σαμαρά) δόγμα «επενδύσεις έναντι οιουδήποτε κόστους», φωτίστηκε με νέο φως. Γιατί να φορτωθεί ο ΤΑΡ με μερικά επιπλέον εκατομμύρια, προκειμένου να παρακάμψει κατά τη διέλευσή του περιβαλλοντικά και παραγωγικά ευαίσθητες περιοχές; Ευαισθησίες τέτοιου είδους προκαλούν, βλέπετε, ανατριχίλες και αλλεργίες στον επενδυτικό κόσμο.

Όσο για τους/τις τοπικούς βουλευτές/τίνες του ΣΥΡΙΖΑ, είτε τηρούν μια φρόνιμη σιωπή είτε –όπως ο βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, μέλος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής– ψελλίζουν κάτι περί «αντισταθμιστικών οφελών» (το αντίστοιχο των «ισοδύναμων» στη νέα γλώσσα της ΣΥΡΙΖοκρατίας) ενώ, παράλληλα, δεν παραλείπουν να καταθέσουν το «σεβασμό» τους για τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Μας καλούν, εν ολίγοις, να αναγνωρίσουμε τη φωτεινή πλευρά του βιασμού. Μπορεί να μας βιάζουν, αλλά θα μας πληρώσουν! Αυτό θα πει να είναι κανείς επιφορτισμένος με το καθήκον του βιασμού … (συγγνώμη) … της προστασίας του περιβάλλοντος!

ΥΓ. Η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Δήμου Καβάλας απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, στις Κρηνίδες, για την αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Στη συγκέντρωση αυτή καλεί τα μέλη του και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, δηλώνοντας την αντίθεσή του «στις πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται»! (η επισήμανση δική μου). Άντε συντρόφια, πάρτε το απόφαση!

 

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ενάντια στον αγωγό

Στην πλευρά του αυτονόητου, όσον αφορά τη διέλευση του αγωγού, βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, που σε αιχμηρή ανακοίνωσή του αναφέρει:

«… εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, εμμένοντας στη θέση μας, ενάντια στις πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται και υπέρ της αλλαγής όδευσης του αγωγού TAP, ώστε να διασφαλιστούν οι ζωές, οι περιουσίες και το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής συνεχίζουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και του κινήματος των πολιτών. Η καθεμιά και ο καθένας από εμάς ως πολίτες αυτού του τόπου αλλά και ως πολιτικές οντότητες, συμμετέχοντας στους αγώνες των αγροτών θέλουμε να επιτύχουμε την ακύρωση των σχεδίων της εταιρίας που έχει ως μόνο στόχο τα κέρδη των πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών. Η εταιρία, λοιπόν, τον χαβά της και εμείς οι πολίτες αυτού του τόπου, δίπλα στους αγρότες και στα κινήματα των πολιτών, προσηλωμένοι σταθερά στον κοινό αγώνα. Για τον σκοπό αυτό όλοι μας δίνουμε το «παρών» στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής πολιτών και του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας την Κυριακή 29/11/2015 στις Κρηνίδες».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!