Στις 31 Μαΐου συμπληρώνονται 5 χρόνια από την ισραηλινή σφαγή στο Στολίσκο της Ελευθερίας που επιχείρησε να σπάσει τον παράνομο και απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το ισραηλινό πειρατικό ρεσάλτο είχε ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες 10 ακτιβιστών, τους τραυματισμούς δεκάδων άλλων από πραγματικά πυρά, τους ξυλοδαρμούς, τραυματισμούς ή βασανισμούς άλλων επιβαινόντων, καθώς και ένα πλήθος άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Δυστυχώς, πέντε χρόνια μετά, όχι απλά κανείς δεν έχει τιμωρηθεί γι’ αυτά τα προφανή μαζικά εγκλήματα, αλλά δεν διαφαίνεται καν κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Η ατιμωρησία του Ισραήλ συνεχίζεται τόσο σε διεθνές όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, παρότι παραδέχθηκε ότι υπάρχει εύλογη βάση ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου (σε αυτήν την απόφαση να κλείσει ο φάκελος, έχει ασκηθεί έφεση).

Ακόμα χειρότερα, η ελληνική, δήθεν «ανεξάρτητη», δικαιοσύνη, επί πέντε σχεδόν χρόνια κωλυσιεργεί να εξετάσει τις μηνύσεις των μελών της ελληνικής αποστολής. Με εξαίρεση την κλήση για κατάθεση κάποιων μαρτύρων, ούτε καν των πιο σοβαρά από τους κακοποιηθέντες, δεν έχει κάνει τίποτε άλλο. Και φυσικά, η ελληνική «δικαιοσύνη» που έσπευσε να καταδικάσει χωρίς στοιχεία διαδηλωτή που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για τη σφαγή, αρνήθηκε όχι απλώς να διατάξει τη σύλληψη Ισραηλινών εγκληματιών πολέμου, όπως ο Ελιέζερ Μαρόμ, όταν επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αλλά δεν τόλμησε καν να τους καλέσει για μια τυπική κατάθεση… Η προσπάθεια των ελληνικών δικαστικών αρχών να ξεχαστεί ή και να συγκαλυφθεί η υπόθεση, είναι προφανής.

Πέρα όμως από την αγανάκτηση που προκαλεί στα θύματα εκείνης της επίθεσης, ανάμεσά τους και μέλη του Συλλόγου Ιντιφάντα, η απουσία οποιασδήποτε ευκαιρίας για απόδοση δικαιοσύνης, σε διεθνές ή ελληνικό επίπεδο, παρά το προφανές των εγκλημάτων και της ταυτότητας των υπευθύνων, το σημαντικότερο είναι ότι επιβεβαιώνει το καθεστώς ατιμωρησίας των Ισραηλινών. Δίνοντας εμμέσως πράσινο φως για νέες παραβιάσεις, όπως αναμένεται να συμβεί και στη νέα αποστολή προς τη Γάζα. Κυρίως όμως επιτρέπει τη διαιώνιση του ίδιου του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!