Το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά οικοσυστήματα του πλανήτη (ήδη σε μεγάλο βαθμό επιβαρημένο) και περικλείεται από χώρες που αναπτύχθηκαν κάτω από μακροχρόνιο ιστορικό πολιτισμό.

Η επιχειρούμενη εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο περικλείει μια περιβαλλοντική απειλή, δεδομένου ότι ακόμα και αν από χημική άποψη είναι ασφαλείς οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί (πράγμα το οποίο αμφισβητείται από πολλούς), κανείς δεν αποκλείει:
– Το ενδεχόμενο ατυχήματος (π.χ. διαφυγή αερίου) στο στάδιο καταστροφής.
– Το ενδεχόμενο ατυχήματος στο στάδιο της μεταφοράς.
Επειδή ούτε οι προθέσεις των υπευθύνων για την καταστροφή, ούτε η ίδια η διαδικασία τίθενται σε διαφάνεια, αν και υπάρχουν γι’ αυτό τρόποι, εναντιωνόμαστε και απαιτούμε:
Από την ελληνική κυβέρνηση, που σήμερα έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών και του ΟΗΕ που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας.
Να μη γίνει στη Μεσόγειο η καταστροφή των χημικών όπλων.
Να διαμορφώσουμε, από κοινού, πρωτοβουλίες και δράσεις σε παν-μεσογειακό επίπεδο, για να αναδειχθεί η κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ηρακλείου πραγματοποίησε συναντήσεις και ζήτησε την ίδρυση συντονιστικών κατά νομούς. Συναποφασίστηκε να κληθούν όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων, Εκκλησίας, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων, επιστημονικών συλλόγων, Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών φορέων, πολιτικών δυνάμεων-κομμάτων, συλλογικοτήτων και κινημάτων. Αρχικά, όμως, να είμαστε όλοι παρόντες στην παγκρήτια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο μαρτυρικό Αρκάδι, την Κυριακή 23 Μαρτίου, και ώρα 12:30.

* Η Φανή Κουτσουμπού είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και Μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!