Πάνδημο αίτημα των Πειραιωτών να μην ξεπουληθεί ο ΟΛΠ

 

Του Θοδωρή Δρίτσα

 

Οι δημοτικές εκλογές στον Πειραιά έχουν, ετούτη τη φορά, μια σημασία που ξεπερνάει τα όρια της πόλης μας. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες φαινόταν σαν μια σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό κομματικό κατεστημένο που το εκπροσωπούσε η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου, του κ. Μιχαλολιάκου, και στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής ανατροπής, μια πλατιά συμπαράταξη Πειραιωτών με κορμό το Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο Λιμάνι της Αγωνίας. Ανάμεσα στην απλή διαχείριση των κακώς κειμένων, από τη μία πλευρά, με έργα βιτρίνας που αφήνουν τις γειτονιές στη μοίρα τους, τους άστεγους στα παγκάκια, το λιμάνι να οδεύει προς την ιδιωτικοποίηση και την αποκοπή του από την πόλη. Και από την άλλη, σε μια κίνηση πολλών ανθρώπων, με ή χωρίς κομματική ταύτιση, που 16 χρόνια παλεύουν, προτείνουν, σχεδιάζουν με σημαντικές επιτυχίες. Κίνηση που στηρίζεται και εμπνέεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα συσπειρώνει ανθρώπους από ευρύτερο πολιτικό φάσμα δυνάμεων του Πειραιά. Η ομόφωνη στήριξη από τους Οικολόγους-Πράσινους επιβεβαιώνει αυτήν την πραγματικότητα.

 

Ο φόβος του πολιτικού συστήματος

Η δυναμική αυτής της κίνησης, ενισχυμένη από τον άνεμο της δημοκρατικής ανατροπής που φυσάει στην Ελλάδα, φόβισε. Έχω την εντύπωση ότι το πείραμα που γίνεται στον Πειραιά με το συνδυασμό Μαρινάκη-Κόκκαλη-Μώραλη, η απευθείας εμπλοκή μεγαλοεπιχειρηματιών στην πολιτική με εντεταλμένο υποψήφιο, σχετίζεται με την αποσάθρωση του αστικού πολιτικού συστήματος και ότι το σχέδιο δεν αφορά μόνο τον Πειραιά. Το φθαρμένο σύστημα εξουσίας δίνει τα ρέστα του και σε αυτή την προσπάθεια προστρέχουν όσοι άσκησαν εξουσία, κρίθηκαν και απορρίφθηκαν.

Είναι φυσικό να γεννώνται αντιδράσεις. Το γεγονός ότι άνθρωποι από τη ΔΗΜΑΡ, από τους Οικολόγους-Πράσινους, η Κίνηση Νέοι Επιστήμονες, άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ ή και συντηρητικοί πολίτες συμπαρατάσσονται, σχετίζεται και με αυτή την εξέλιξη. Φαίνεται ότι οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες νιώθουν ότι τους προσβάλλουν και αντιδρούν.

Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να μην τους επιτρέψουμε να νικήσουν. Και αν δεν έχουμε ούτε το χρήμα που έχουν οι αντίπαλοί μας ούτε τη σκανδαλώδη υποστήριξη που τους δίνει μια μερίδα των ΜΜΕ, έχουμε μια πολύ καλή και δοκιμασμένη ομάδα, με γνώση, πείρα, σχέδιο και μεράκι. Και έχουμε τον κόσμο που μας χαιρετάει σαν παλιούς γνωστούς στις γειτονιές, τις λαϊκές αγορές, τα μαγαζιά.

Πρώτο και κεντρικό σημείο του προγράμματός μας είναι να βρεθεί η δημοτική Αρχή δίπλα στους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Για εμάς ο στόχος κανένα παιδί χωρίς πρωινό στο σχολείο, άμεση βοήθεια στους αστέγους, κανένας χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, δεν είναι μόνο δεσμευτικός. Είναι υλοποιήσιμος.

Ο Πειραιάς είναι οι γειτονιές του. Εγκαταλειμμένες, με σκοτεινούς και ακάθαρτους δρόμους. Μπορούν να ανθίσουν. Έχουμε σχέδιο για την καθαριότητα, για την πολιτισμική αποκέντρωση ώστε, ας πούμε, το υπέροχο Δημοτικό Θέατρο και η σπουδαία Δημοτική Βιβλιοθήκη να γίνουν φορείς πολιτισμού και τέχνης παντού στον Πειραιά. Προπάντων θα στηριχθούμε στη γνώση και τη θέληση των ανθρώπων να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναστήσουν τις γειτονιές τους.

 

Σχέδιο για το λιμάνι

Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι τάσσονται στον Πειραιά εναντίον της πώλησης του λιμανιού με το σχέδιο κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ. Ποιος τολμάει να πει κάτι διαφορετικό, όταν όλος ο Πειραιάς, όλα τα εργατικά και τα επαγγελματικά σωματεία, οι επιστημονικοί φορείς, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ακόμα και εφοπλιστές δεν θέλουν το λιμάνι ιδιωτικό μονοπώλιο; Υποστηρίζω ότι όσοι, όπως ο κ. Μιχαλολιάκος και ο κ. Μώραλης, δεν συνδυάζουν τη φραστική αντίθεσή τους με αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική, φέρονται υποκριτικά. Χρειάζεται σχέδιο για το λιμάνι με τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Μπορεί και πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να συνδεθεί με την πόλη, μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας το ίδιο, αλλά και σε ολόκληρο τον Πειραιά, μπορεί η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία, μπορεί να γίνει πόλος έλξης και κέντρο πολιτισμού, να κρατάει τους ανθρώπους και να προσελκύει κόσμο. Το ιδιωτικό λιμάνι ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτική πόλη. Μπορεί να είναι κερδοφόρο, αλλά προστιθέμενη αξία για την πόλη και την κοινωνία δίνει μόνο το δημόσιο λιμάνι. Γι’ αυτό λέμε ότι το δημόσιο λιμάνι και ο Πειραιάς μπορούν να γίνουν, μαζί, ναυαρχίδα της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

Αυτή την πολύ σκληρή μάχη, έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι θα την κερδίσουμε. Όλα παίζονται και είναι πολύ σημαντικά !

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!