Συνεχίζεται για 4η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στο Πήλιο

 

Ολοκληρώθηκαν πλέον οι προετοιμασίες για το 4ο πηλιορείτικο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» που για το 2014 θα έχει οκταήμερη διάρκεια, ξεκινώντας από αύριο (3-10 Αυγούστου). Οι διοργανωτές, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και ο φορέας ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, έχουν φροντίσει έτσι ώστε οι εκδηλώσεις να αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά παράλληλα να υποστηρίζουν την ατμόσφαιρα των αφηγήσεων και των παράλληλων δράσεων που θα φιλοξενηθούν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και στην ευρύτερη περιοχή του, Άνω Γατζέα και Αγία Τριάδα. Αυλές Μουσείων και παραδοσιακών οικιών, οι σταθμοί του θρυλικού Μουντζούρη, καλντερίμια, πέτρινα θέατρα, αυλόγυροι εκκλησιών, παλιά σχολεία, κρήνες και ξενώνες θα αντηχήσουν πολυταξιδεμένες ιστορίες, μύθους και συναξάρια για μικρούς και μεγάλους, ειπωμένες με αγάπη και σεβασμό από παλιότερους γνωστούς και καταξιωμένους παραμυθάδες αλλά και νεότερους αφηγητές και ομάδες αφηγητών.

Ακόμα, ενδιαφέροντα εργαστήρια θα αναδείξουν θέματα και οπτικές της πολύτιμης παρουσίας των παραμυθιών από την πλευρά της κινηματογραφικής προσέγγισης-όπως είναι το εξαήμερης διάρκειας εργαστήρι «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα την κάμερα ανοιχτή!» του γνωστού σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ και προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις για το ανάλογο έργο του αφιερωμένο στην παραδοσιακή αφήγηση λαϊκών παραμυθάδων της περιοχής Τρικάλων, θα τροφοδοτήσουν ενδιαφέροντες προβληματισμούς. Σαν να μην ήταν ήδη εξαιρετικά ενδιαφέροντα όλα αυτά, θερινά Σχολεία των Παραμυθιών θα υποδεχτούν ανήσυχα πνεύματα επιστημόνων ερευνητών και θιασωτών του παραμυθολογικού κόσμου.

Το κουβάρι του 4ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» θ’ αρχίσει να ξετυλίγεται με έναν Μαραθώνιο αφηγήσεων από όλους τους συμμετέχοντες παραμυθάδες αφιερωμένο στο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης -Δράκοι και Τέρατα- και νεοεκκολαπτόμενοι αφηγητές θα μοιραστούν τις ιστορίες που περιμένουν ν’ αγαπηθούν από όσους έχουν την καρδιά τους ανοιχτή. Προβολές σημαντικών ντοκιμαντέρ από καταξιωμένους σκηνοθέτες θα φέρουν στο φως αυθεντικούς λαϊκούς παραμυθάδες. Εκθέσεις ευφάνταστων δημιουργών και πρωτότυπες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις, εμπνευσμένες από την ατμόσφαιρα των παραμυθιών, θα φιλοξενηθούν σε μουσεία και ειδικούς χώρους Τέχνης. Συναξάρια Αγίων απ’ το σεντούκι της θρησκευτικής μας παράδοσης και θρύλοι του είδους θα μοιραστούν αφηγηματικά με ευλάβεια στους ανώνυμους συνταξιδιώτες της παραμυθιακής σύμβασης. Καλντερίμια και κρήνες σκεπαστές θα φιλοξενήσουν αφηγήσεις για παιδιά, και αυλές μουσείων και νεοκλασικών ξενώνων θα ανοίξουν την αγκαλιά τους σ’ ένα ταξίδι στα «αχ» του κόσμου. «Μια φορά και έναν καιρό…», λοιπόν…

Ηλ.Στ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!