Μαλλιά-κουβάρια έχει γίνει ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας ενώ αρχίζει η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Ο μέχρι πρόσφατα θεωρούμενος επικρατέστερος, ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν, είναι τώρα στο επίκεντρο της απαξίωσης. Αφού προβλήθηκε ως χαρισματικός τεχνοκράτης (δηλαδή ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού) και κατάφερε να διεισδύσει στο ακροατήριο της Λεπέν με τη ρητορική του υπέρ μιας ισχυρής Γαλλίας, πλέον ζει έναν εφιάλτη. Οι αποκαλύψεις για την… κρατικοδίαιτη οικογένειά του (τελικά, υπάρχει κάποιος συστημικός πολιτικός που να μην αφαίμαξε το κατά τα άλλα επάρατο Δημόσιο;) οδηγούν μεγάλο μέρος των παραδοσιακών κεντροδεξιών ψηφοφόρων είτε στην αποχή είτε στην ακροδεξιά Λεπέν και τον «ανεξάρτητο» Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό του Ολάντ.

franceΠαρ’ όλα αυτά η Λεπέν δεν λέει να ξεκολλήσει από την ασθενική πρωτιά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις: 25-26% στον πρώτο γύρο. Έτσι είναι το νέο φαβορί, ο Μακρόν, αυτός που δέχεται τώρα επίθεση απ’ όλες τις πλευρές – τελευταία αφορμή οι δηλώσεις του για τον «εγκληματικό χαρακτήρα της γαλλικής αποικιοκρατίας», που έγιναν στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλγερία. Η Λεπέν, ο Φιγιόν, ακόμη και οι «σοσιαλιστές», εξαπέλυσαν ομοβροντίες εναντίον του επειδή τόλμησε να ψελλίσει αυτό που γνωρίζουν οι λαοί όλων των πρώην γαλλικών αποικιών – και οι ίδιοι οι Γάλλοι, ακόμη κι αν δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Όλοι μαζί λοιπόν τον κατηγόρησαν ότι «προσβάλλει τη Γαλλία για να κερδίσει ψήφους πολιτών αραβικής καταγωγής».

Πράγμα που… μάλλον είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι δα κι ο μόνος που το κάνει: και η Λεπέν επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα μια άλλη πρώην γαλλική αποικία, το Λίβανο, ελπίζοντας να κερδίσει την υποστήριξη της λιβανέζικης κοινότητας στη Γαλλία – είναι βέβαια μελαμψοί κι οι Λιβανέζοι, αλλά… ψηφίζουν. Τη μεγαλύτερη πλάκα είχαν πάντως οι «σοσιαλιστές», που συνέστησαν στον πρώην υπουργό τους να μη δημαγωγεί προεκλογικά(!) με τέτοια ευαίσθητα θέματα. Μέχρι τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, οι πολίτες της Γαλλίας αλλά και των πρώην αποικιών της θα ζήσουν κι άλλα τέτοια διασκεδαστικά επεισόδια, καθώς οι συστημικοί υποψήφιοι προσπαθούν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από την επιφάνεια του βόθρου που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!