Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας θα διεξαχθεί στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Αν και το «όχι» διαθέτει σημαντικό προβάδισμα, οι σχετικές δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά προεξοφλούν το τελικό αποτέλεσμα. Υπέρ του «ναι» τάσσεται μια ευρεία γκάμα πολιτικών δυνάμεων, από το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα στα δεξιά μέχρι το σύνολο σχεδόν της Αριστεράς. Ο Jonathon Shafi (εκ των συνιδρυτών της Ριζοσπαστικής Καμπάνιας για την Ανεξαρτησία), μιλά στο RT, σε συνέντευξη που αναδημοσιεύει ο Δρόμος της Αριστεράς.

 

Είναι η Σκωτία αρκετά ισχυρή οικονομικά για να προχωρήσει μόνη της;

Απολύτως. Τα ερωτήματα που συνεχώς τίθενται είναι σχετικά με το αν η Σκωτία μπορεί να το αντέξει οικονομικά. Νομίζω ότι πρέπει να θέσουμε ένα διαφορετικό ερώτημα: «Έχουμε την πολυτέλεια να μην ψηφίσουμε “ναι” στην ανεξαρτησία;». Και ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι ο τρόπος που λειτουργεί πλέον η οικονομία στη Βρετανία οδηγεί σε μια μαζική ανισότητα ιστορικής κλίμακας, οδηγεί στην ένταση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι, το ερώτημα είναι αν έχουμε την πολυτέλεια να μην ψηφίσουμε «ναι» τον Σεπτέμβριο.

 

Ο Βρετανός υπουργός, George Osborne, δήλωσε πως μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει ως νόμισμα τη λίρα. Και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η Σκωτία μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Αν η Σκωτία αναγκαστεί να κόψει δικό της νόμισμα, αυτό δε ενέχει σημαντικούς κινδύνους;

Το αν θα έχει η Σκωτία δικό της νόμισμα είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ότι το Λονδίνο «παίζει» με το ζήτημα του νομίσματος. Ωστόσο, δεν είναι στην αρμοδιότητα του Βρετανού υπουργού Οικονομικών ή κανενός άλλου να ερωτά ποιο νόμισμα θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει η Σκωτία. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί, να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δηλαδή το κατά πόσον πρέπει να υπάρχει μια νομισματική ένωση. Νομίζω ότι θα ήταν ακατανόητο να μην υπάρξει κάποια νομισματική ένωση.

Οφείλω, ωστόσο, να πω πως δεν επιθυμώ καμία σχέση με το City του Λονδίνου και το όλο βρετανικό κατεστημένο. Θέλουμε να έχουμε ένα ανεξάρτητο νόμισμα, θέλουμε να έχουμε μια σκωτσέζικη λίρα που να μπορεί πραγματικά να αρχίσει να αντιστρέφει την τάση της αυξανόμενης φτώχειας και της ανισότητας και να μπορούμε να προτείνουμε κάτι πολύ καθαρό για το πώς θα λειτουργεί η οικονομία μας, όχι απλώς προς το συμφέρον του ΑΕΠ, αλλά προς το συμφέρον του λαού της χώρας στο σύνολό του. Αυτός είναι ο τρόπος που θέλουμε να κινηθούμε.

 

Ως κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία έχει σημαντικό λόγο στον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Αυτή η επιρροή δεν θα χαθεί εάν το Εδιμβούργο αποχωρήσει;

Τι είδους επιρροή είχε το Ηνωμένο Βασίλειο; Είχε την επιρροή για να στηρίξει την ιμπεριαλιστική δύναμη των ΗΠΑ στο ζήτημα του Ιράκ κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Είχαμε την επιρροή για να προωθήσουμε πράγματα όπως τα πυρηνικά όπλα, για τα οποία δαπανήσαμε δισεκατομμύρια, όταν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας. Αν σκεφτούμε τι είδους διεθνή ρόλο θα θέλαμε πραγματικά να παίξουμε, αυτός θα ήταν για την ειρήνη και την πρόοδο. Στην πραγματικότητα, η παραμονή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο μας δένει στο άρμα του επεκτατισμού και του στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει ότι θα πρέπει να μείνουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν απορούμε που το πιστεύει. Το πιστεύει επειδή η Βρετανία είναι ένα κράτος υποτελές στις ΗΠΑ, η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, και θέλουμε να το σταματήσουμε αυτό και οτιδήποτε αυτό σημαίνει. Θέλουμε να έχουμε επιρροή σε εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο στη βάση της αμοιβαίας βοήθειας και εμπιστοσύνης.

 

Ένα από τα κύρια οικονομικά επιχειρήματα του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος είναι ότι η Σκωτία δεν θα πρέπει να μοιράζεται τα έσοδα από το πετρέλαιο με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως το πετρέλαιο θα εξαντληθεί, αλλά η ανεξαρτησία είναι μόνιμη. Αξίζει τον κόπο η απόφαση για ανεξαρτησία να στηρίζεται σ’ αυτό;

Το πετρέλαιο είναι ένα πλεονέκτημα για την οικονομία της Σκωτίας αλλά δεν είναι κάτι που μπορείς να στηρίξεις πάνω του ολόκληρο τον οικονομικό σχεδιασμό σου. Εάν χρησιμοποιήσουμε τα οφέλη του πετρελαίου για να επενδύσουμε σε αναπτυξιακές βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στις οποίες η Σκωτία είναι εξαιρετικά πλούσια, τότε θα μπορούσαμε να χαράξουμε το δρόμο μας όχι μόνο από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και από την άποψη της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Όταν εξετάζουμε το θέμα του πετρελαίου, ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να τίθεται είναι τι συνέβη κατά τις τελευταίες δεκαετίες με τα χρήματα που έχει αποφέρει το πετρέλαιο. Ο λαός της Σκωτίας, θα έλεγα ο λαός ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν τα έχει δει αυτά τα χρήματα. Πάντα ο λαός έρχεται τελευταίος, ενώ οι επιχειρήσεις και η οικονομική ελίτ ωφελούνται από τα πάντα. Η ανεξαρτησία είναι μια πλατφόρμα, είναι η δυνατότητα να ανακατευθύνουμε την παρούσα ισορροπία σε μια πιο δίκαιη κατεύθυνση. Το πετρέλαιο είναι απλώς ένα μπόνους. Δεν είναι αυτό όπου μπορείς να στηρίξεις το σύνολο του οικονομικού σχεδιασμού.

 

Μετάφραση: Νατάσσα Ακριβάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!