Μπήκαμε στον ένατο μήνα αγώνα και η ζωή λεχώνα, ελπίδες γέννησε.
Κάθε μέρα που περνάει με ανοιχτή την ΕΡΤ, την ΕΡΤ3, είναι και μία νίκη. Κάθε εκπομπή είναι και μια νίκη. Κάθε δελτίο ειδήσεων είναι και μία νίκη. Οι εμπνευστές του μαύρου το ξέρουν, το βλέπουν, το φοβούνται.
Στην ελεύθερη ΕΡΤ, σκέψεις και ιδέες ακούγονται ελεύθερα στους διαδρόμους. Σκέψεις γόνιμες, που φέρνουν λάμψη στο βλέμμα, που λέγονται δυνατά, φωναχτά. Πολεμάμε το μαύρο και κάθε μας ελεύθερη έκφραση μάς οδηγεί βήμα-βήμα στη νίκη. Οι εμπνευστές του μαύρου δεν μας βλέπουν με υπεροψία, αλλά μας φοβούνται. Δεν δεχτήκαμε να μπούμε στην αρένα. Ξέρουν ότι το ηθικό μας είναι στα ύψη και δεν επιτρέψαμε να αγγίξουν την αξιοπρέπειά μας. Η δύναμη της ελεύθερης ΕΡΤ είναι φτιαγμένη από αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Εμείς συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά. Γιατί βαθιά μέσα στην ψυχή μας το ξέρουμε, στο τέλος εμείς θα νικήσουμε!
Γιατί είμαι τόσο αισιόδοξος; Γιατί βλέπω δυνατούς και γενναίους ανθρώπους γύρω μου. Τόση ενέργεια, που κάνει τους εμπνευστές του μαύρου να μοιάζουν νάνοι. Αλλά ακόμη κι ο ίδιος ο αγώνας, όταν τον δίνεις, είναι νίκη. Και μετά, θα τον δίνεις από το ίδιο ύψος σε όλη σου τη ζωή.
Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είτε γίνει μέσα σε λίγους μήνες είτε αργότερα, θα γίνει όμως, θα είναι το πιο σημαντικό γεγονός στα ραδιοτηλεοπτικά χρονικά της χώρας γιατί τόσα ελεύθερα πνεύματα, μετά πια και από τόσο αγώνα, κανείς δεν θα μπορεί να τα ποδηγετήσει. Αυτή, θα είναι η ελεύθερη ΕΡΤ, με ενσωματωμένες τις κατακτήσεις του πολύμηνου αυτοδιευθυνόμενου αγώνα των εργαζομένων. Θα είναι η ελεύθερη ΕΡΤ, που θα σπάσει, ήδη το κάνει, τον μιντιακό ολοκληρωτισμό της ιεράς συμμαχίας που έχουν συνάψει οι καναλάρχες με την κυβέρνηση του μαύρου. Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ οργανώνονται, συντονίζονται, νικούν. Κι αυτή θα είναι νίκη της κοινωνίας ενάντια σε όσους βάζουν μαύρο στις ζωές μας.
Ζητούμενο δεν είναι μόνο η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά και να δικαστούν οι υπεύθυνοι του πραξικοπήματος της 11ης Ιουνίου και οι συνεργάτες τους, πολιτικά πρόσωπα και μη, για τη ζημιά που προκάλεσαν στο Ελληνικό Δημόσιο. Μόνο έτσι θα θορυβηθούν όσοι αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά σαν τσιφλίκι τους. Η δημοκρατική εκλογή δεν καθαγιάζει τις μελλοντικές σου πράξεις, ούτε τις νομιμοποιεί όταν είναι αντισυνταγματικές και παράνομες. Η εκτροπή του πολιτεύματος σε οικονομική δικτατορία είναι εμφανής, με δύναμη κρούσης το μιντιακό ολοκληρωτισμό που χρησιμοποιείται για συστηματικές επιχειρήσεις διασποράς φόβου στους πολίτες. Το χάρισμα των ψηφιακών αδειών είναι ένα ακόμη αντάλλαγμα της παραπαίουσας, φθαρμένης πολιτικής ηγεσίας των δανεικών (και των δανειστών) για όλες αυτές τις εξυπηρετήσεις. Και προαπαιτούμενο ήταν να φύγει από τη μέση η ΕΡΤ, με πολιτική δολοφονία. Αποτέλεσμα είναι να μείνει μόνη η Digea των καναλαρχών στο ψηφιακό παιχνίδι. Οι τεχνικοί της ΕΡΤ τα είχαν ετοιμάσει όλα. Αλλά η κυβέρνηση παρέδωσε το ψηφιακό σήμα στους γνωστούς ολιγάρχες, για τη σχέση των οποίων με την εξουσία έχει γίνει η Ελλάδα βούκινο σε όλη την Ευρώπη. Με τον Μάναλη να εκτελεί συμβόλαιο πολιτικού θανάτου και τη Βουλή να ψηφίζει αναδρομική και μελλοντική ασυλία γι’ αυτόν, για οποιαδήποτε ποινική ή αστική ευθύνη. Με τον Καψή να αναλαμβάνει να θάψει το άψυχο σώμα. Όμως, φευ! Το σώμα αυτό έχει ψυχή. Την ψυχή των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ελεύθερης ΕΡΤ. Την ψυχή της Ελλάδας των αλληλέγγυων πολιτών. Και επιστρέφει, όπως ο δολοφονημένος στην ταινία Το Κοράκι. Όλα θα γίνουν απλά και δημοκρατικά. Πολιτικά και δικαστικά. Δεν αρκεί η προσωπική δικαίωση του καθενός. Απαιτείται η απόδοση πολιτικών, ποινικών και αστικών ευθυνών. Όπου υπάρχουν. Δικαίωση χωρίς Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει.

Στέλιος Νικητόπουλος
Δημοσιογράφος Ελεύθερης ΕΡΤ-ΕΡΤ3

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!