Αρχική πολιτική αριστερά Είναι η ώρα για το κάτι παραπάνω και το μπορούμε! Θα...

Είναι η ώρα για το κάτι παραπάνω και το μπορούμε! Θα το κάνουμε;

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Πρωτοβουλίας 192

Παρακάτω παρουσιάζουμε το κείμενο της Πρωτοβουλίας 192. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, πρόκειται για «το συμπύκνωμα σκέψεων και προβληματισμών μιας ομάδας πολιτών της Αθήνας, όπως καταγράφηκαν σε μια συνάντησή μας, την Κυριακή 19/2/2012 και στις συνεννοήσεις που την ακολούθησαν. Πολλοί/ές από μας γνωριζόμασταν από παλιά, μέσα από τους πολιτικούς χώρους ή τις διάφορες κινηματικές δραστηριότητες, που συμμετείχαμε ή και συμμετέχουμε. Μας ξανάφεραν κοντά, όχι μόνο η ανάγκη της αυτοσυντήρησης, της άμυνας και της αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα που μας “ράβουν” καθημερινά, αλλά και η διάθεση να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση».
Οι πολίτες που πήραν την πρωτοβουλία συνεχίζουν λέγοντας ότι «είμαστε πεισμένοι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίσταση, ότι δεν μιλάμε μόνο για τις αγωνίες και τις επιθυμίες του μικρού μας περίγυρου» και «αποτελούμε κομμάτι ενός μεγάλου ανατρεπτικού ρεύματος, που προσπαθεί να διαμορφωθεί, και βιώνουμε και εμείς τις δυσκολίες και τους πόνους αυτής της “γέννας”. Αντιλαμβανόμαστε, πότε σιγά-σιγά, πότε πιο βίαια, ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να αλλάξουν ριζικά πολλά πράγματα. Στις ατομικές μας συμπεριφορές, στη δράση των συλλογικοτήτων μας, στη λειτουργία και τη στάση των πολιτικών σχημάτων και, βεβαίως, στον τρόπο με τον οποίο η ίδια η κοινωνία παρεμβαίνει και διεκδικεί να καθορίζει τις τύχες της».
Ακόμα θεωρούν ότι είναι να γίνει πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Χαρακτηριστικά λένε πως «πιστεύουμε ότι, σε αυτή τη φάση, είναι αναγκαίο να συντονιστούμε και να συμφωνήσουμε στα εξής απλά πράγματα. Αυτό που θέλουμε είναι κάτι που ξεπερνά τις επιμέρους δυνάμεις των ιδιαίτερων τοπικών, θεματικών ή πολιτικο-ιδεολογικών ομαδοποιήσεων. Να συμφωνήσουμε, με άλλα λόγια, πως ό,τι είναι να κάνουμε, θα το κάνουμε όλοι/ες μαζί, σε πανελλαδική κλίμακα. Αυτήν την προσπάθεια σύνθεσης και ώσμωσης θα την υλοποιήσουμε με τον πιο άμεσο, συμμετοχικό τρόπο, χωρίς μόνιμες μεσολαβήσεις και “εν λευκώ” διαδικασίες ανάθεσης και εκπροσώπησης. Στην όποια διαδικασία συνεννόησης θα πάμε χωρίς προκαταλήψεις, προαπαιτούμενα και προειλημμένες αποφάσεις. Με καθαρό μυαλό, ανοιχτά αφτιά και διατεθειμένοι να επανεξετάσουμε ακόμη και βασικές μας, μέχρι τώρα, πεποιθήσεις, αν συντρέχει λόγος».
Η πρωτοβουλία, όπως αναφέρουν, έχει κατ’ αρχήν διερευνητικό περιεχόμενο που, κάτω από προϋποθέσεις και με τη συμμετοχή και άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών, θα μπορούσε να μετεξελιχθεί. Και σαν άμεσο ζητούμενο μιας συγκλίνουσας διαδικασίας προτείνουν: «Τη διερεύνηση διαθέσεων από πολίτες και συλλογικότητες για συμμετοχή σε μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων, συνθέσεων και κοινών δράσεων. Τη διατύπωση προβληματισμών και ερωτημάτων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη θεματολογία της προσπάθειας συνεννόησης. Τη δημιουργία στοιχειωδών προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή του διαλόγου και την εξασφάλιση της δυνατότητας καθολικής συμμετοχής σε αυτόν, όσων, φυσικά, το επιθυμούν (λίστα επικοινωνίας, διαδικτυακό forum επικοινωνίας, ιστοσελίδα-ιστότοπος κ.λπ.)».
Κλείνοντας τονίζουν ότι «αν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί ότι έχει πραγματικό αντικείμενο και υπόσταση, θα μπορούσαμε, από τώρα, να προδιαγράψουμε το επόμενο βήμα: δημιουργία πανελλαδικής δικτύωσης, με σκοπό την ουσιαστική πολιτική και κινηματική ώσμωση και τις κοινές δράσεις, μέσα από μια ανοιχτή συνέλευση όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών και συλλογικοτήτων».

 

Επικοινωνία με την πρωτοβουλία: proto192@gmail.com

Σχόλια

Exit mobile version