Συνήθης πρακτική οι μίζες και οι δωροδοκίες για τις φαρμακευτικές εταιρίες

 

Όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη Novartis είναι ο κανόνας του καπιταλισμού, ο κανόνας της κερδοφορίας, της κερδοφορίας χωρίς όρια, χωρίς κανόνες, γιατί οι κανόνες περιορίζουν την κερδοφορία, περιορίζουν το «επιχειρείν». Το επιχειρείν όπως το αντιλαμβάνονται οι φαρμακευτικές εταιρίες και όχι μόνο. Το επιχειρείν της μίζας, της διαπλοκής και του μαύρου χρήματος.

Κάποιοι «δήθεν» πέφτουν από τα σύννεφα. Λίγο-πολύ όμως όλος ο υγειονομικός κόσμος ήξερε τι γινόταν, για να φτάσει η φαρμακευτική δαπάνη στα 9,5 δις ευρώ.

Η φαρμακοβιομηχανία Novartis (Ελβετική Γερμανικών συμφερόντων) είναι μια βιομηχανία μέσα στον παγκοσμιοποιημένο-νεοφιλελεύθερο κόσμο, μέσα στον καπιταλισμό.

«Το κεφάλαιο στάζει δυσωδία από όλους τους πόρους του και είναι έτοιμο να διαπράξει κάθε έγκλημα για ένα ποσοστό κέρδους, το οποίο θα του φαίνεται ικανοποιητικό», γιατί «η δουλειά μας είναι να πουλάμε». Αυτό δήλωνε κυνικά ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas (2007-2015) και πρόεδρος του ΣΦΕΕ (2012-2015), στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στις 29 Μαρτίου 2013 (ΕφΣυν).

 

Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται

Οι κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί στην Νovartis για τις κατά συρροή παρανομίες της ανά τον κόσμο: ΗΠΑ , Κίνα , Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία , Τουρκία και Ευρώπη, δεν την περιόρισαν αλλά μάλλον την ενθάρρυναν. Οι χρηματικές αποζημιώσεις, αν και όπου έχει κληθεί να πληρώσει, είναι κατά πολύ μικρότερες από τα υπέρογκα κέρδη της.

Ο καπιταλισμός δεν περιορίζεται με νομικές αποφάσεις, αλλά μόνο με πολιτικές αποφάσεις και η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει καμία διάθεση να εφαρμόσει μεταρρυθμιστικές πολιτικές στο φάρμακο που θα περιόριζαν δραστικά τη σαπίλα και διαπλοκή. Περιορίζεται μόνο στην επικοινωνιακή πολιτική που θα της επιφέρει πολιτικά οφέλη. Υπογράφει μνημόνια και υιοθετεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καταδικάζουν την υγεία σε αργό θάνατο. Παραβλέποντας ότι πέρα από τα οικονομικά μεγέθη το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό που προάγει την υγεία.

Η πρακτική της Νovartis και της κάθε πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας είναι γνωστή: πρώτα εξαγοράζει ομάδα ερευνητών για να νοθεύσουν τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών υπέρ του φαρμάκου της και μετά δωροδοκεί γιατρούς και αξιωματούχους, με σκοπό αυτοί να προωθήσουν το συγκεκριμένο φάρμακο, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της. Και δεν είναι μόνο η Novartis. Ας μη ξεχνάμε την υπόθεση δωροδοκίας 800 γιατρών από μια άλλη πολυεθνική, τον γερμανικό κολοσσό Bayer. Τo ποσό των δωροδοκιών έφτανε σχεδόν τα 2 εκατ ευρώ και οι υποθέσεις αφορούσαν την περίοδο 2005-2008. Εκδικάστηκε το καλοκαίρι του 2015. Οι διώξεις που ασκήθηκαν ήταν σε βαθμό κακουργήματος, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις η δωροδοκία βρέθηκε να είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχει παραγραφεί. H Νovartis σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήταν πιο «προχωρημένη» στην Ελλάδα, γιατί είχε τέσσερις εταιρείες δορυφόρους οι οποίες είχαν αναλάβει τους χρηματισμούς. Οι εταιρείες αυτές προσέφεραν εταιρικές πιστωτικές κάρτες στους 4.500 «συνεργαζόμενους» γιατρούς, επιφανείς καθηγητές πανεπιστημίου, κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, οι οποίοι έκαναν ανωνύμως αναλήψεις χιλιάδων ευρώ από ΑΤΜ.

Όταν αποκαλύπτονται οι παράνομες δραστηριότητες, η αντίδραση της Novartis σε όλες τις περιπτώσεις είναι ίδια: «συνεργάζεται με τις Αρχές», «δεσμεύεται να διορθώσει» οποιοδήποτε λάθος ή παρατυπία και θεωρεί τις υποθέσεις «μεμονωμένα περιστατικά». Τα περιστατικά όμως επαναλαμβάνονται … και ο καπιταλισμός θριαμβεύει .

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Κάποιοι θα κερδίσουν πολιτικά, κάποιοι θα χάσουν, αλλά η κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης, η θεά Υγεία θα αιμορραγεί.

 

Α.Χ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!