Απειλεί τους συντελεστές εκπομπής της ΕΡΤ που έδωσαν το λόγο σε όσους αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφική «επένδυση» στις Σκουριές

Του Στέλιου Νικητόπουλου*

 

«Η δειλία ρωτάει: υπάρχει ασφάλεια; Η σκοπιμότητα ρωτάει: έχει απόδοση; Η ματαιοδοξία ρωτάει: έχει απήχηση; Όμως η συνείδηση ρωτάει: είναι δίκαιο;»

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

 

Στις 16 του μήνα η εκπομπή μας στην ΕΡΤ3, Αντιδραστήριο, ανέδειξε τη δράση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Την επόμενη ημέρα η εταιρία Ελληνικός Χρυσός, η κοινοπραξία της καναδικής Eldorado (ποσοστό 95%) και Μπόμπολα, εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον των συντελεστών της εκπομπής και της ΕΡΤ, απειλώντας μας με μηνύσεις και αγωγές. Έκανε λόγο και για… δεοντολογία.

Ας αντιπαρέλθουμε τη Mega-Digea δεοντολογία του συνεταίρου των Καναδών κ. Μπόμπολα ή τα… δεοντολογικά ταξιδάκια της Eldorado σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Η ΕΡΤ3 έκανε αυτό που έπρεπε να είναι αυτονόητο και για τα άλλα κανάλια, έδωσε τον λόγο και στους αγωνιζόμενους ενάντια στην εξόρυξη. Γνωρίσαμε από κοντά το πείσμα αυτών των ανθρώπων, την πίκρα τους, τη γενναιότητά τους. Την αγωνία τους για το σήμερα και το αύριο.

Τι φοβάται, όμως, η Eldorado; Αυτό που φοβάται προκύπτει από το εξής μήνυμα που δεχτήκαμε, ανάμεσα σε εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης, μία μέρα μετά την εκπομπή: «Μετά το χθεσινό Αντιδραστήριο που ήταν εκπληκτικό, δώσατε λόγο στους ανθρώπους και αυτό για μένα είναι το παν. Σήμερα, λοιπόν, με βρήκε στο δρόμο μια κυρία από το χωριό που δεν λέμε ούτε καν καλημέρα και η στάση της μέχρι τώρα ήταν “ναι μεν αλλά…”. Μου είπε έντρομη για την καταστροφή που έχει γίνει πάνω, ότι την έχει σοκάρει και για πρώτη φορά μας έδωσε το απόλυτο δίκιο και ότι από δω και πέρα θα το φωνάζει. Αυτό, λοιπόν, καταφέρατε… Πρέπει να ’στε περήφανοι. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Η εταιρία φοβάται την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Είδαμε ανθρώπους που εδώ και εννέα χρόνια έχουν αφιερωθεί στον αγώνα, έχουν μείνει άνεργοι γιατί δεν ήθελαν να καταστρέψουν τον τόπο τους και τη ζωή τους, τους έχουν φακελώσει με δεκάδες κατηγορίες γιατί αντιστάθηκαν. Η εκπομπή έδειξε μια βαθιά συνειδητοποιημένη κοινωνία που αγωνίζεται και ματώνει, όχι για το συμφέρον της, όχι για λεφτά, αλλά για τη ζωή την ίδια. Κόντρα σε όλο το σύστημα. Είναι ο αγώνας για γη, αέρα, νερό και ελευθερία. Τετρακόσιοι είναι οι διωκόμενοι, η κοινωνία αντιστέκεται και ανασαίνει.

 

Γυρίσματα στην επικράτεια της Eldorado

Σε γυρίσματα στις Σκουριές για την εκπομπή Αντιδραστήριο της ΕΡΤ3, εν ριπή οφθαλμού, λίγα μέτρα πιο πέρα, εμφανίστηκαν δύο περιπολικά και δύο αυτοκίνητα της ασφάλειας. Περίμεναν πότε θα τελειώσουμε. Αυτή η κατάσταση είναι μία καθημερινότητα στην επικράτεια της Eldorado.

Είδαμε από κοντά τους χώρους της καταστροφής στις Σκουριές. «Μνημείο» ανθρώπινης και καπιταλιστικής απληστίας. Πώς να τα βάλεις μαζί τους; Πώς να αντιμετωπίσεις τις «χρυσές» χορηγίες; Πώς να σπάσεις την ομερτά; Υπάρχει ο τρόπος.

«Επιλέξαμε το δρόμο της συλλογικής ευθύνης και της όρθιας γροθιάς!», μας είπε μία αγωνιζόμενη κάτοικος.

Κάποιοι άνθρωποι με περίσσιο θάρρος τους χαλάνε τη σούπα της μαύρης προπαγάνδας, αφού είπαν μέσα από την εκπομπή της ΕΡΤ3 ολόκληρη την αλήθεια για τις Σκουριές.

Επικράτησε πολλή συγκίνηση στον Πολύγυρο, κατά τη διάρκεια απολογιών των διωκόμενων. Όλοι οι αγωνιζόμενοι Ιερισσιώτες στα δικαστήρια έσφιγγαν τα χέρια στους αγωνιζόμενους από τη Μεγάλη Παναγιά. Τους συνέχαιραν γιατί μίλησαν στην εκπομπή με ειλικρίνεια και με αξιοπρέπεια.
«Ενωμένοι θα τον κερδίσουμε αυτό τον αγώνα!», έλεγαν. Ένας διωκόμενος μάς είπε:

«Από τότε που απέκτησα τη γνώση με φοβάται το σύστημα».

 

* Ο Στέλιος Νικητόπουλος είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ3

 

Επιστολή Μυλόπουλου προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3

Η παραίτηση του Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου από τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 ήταν μία μόνο από τις συνέπειες της «ενόχλησης» που εξέφρασε η Eldorado Gold και όχι μόνο, για την εκπομπή Αντιδραστήριο. Ο ίδιος, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 αναφέρεται στον βρόμικο πόλεμο που δέχονταν εξακολουθητικά η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 από μερίδα του Τύπου, ενώ αφήνει αιχμές και για τη Διοίκηση της ΕΡΤ. Όπως σημειώνει, δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του «δίνοντας αφορμή σε όσους επιχείρησαν την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, για δυσμενή και επικριτικά σχόλια όσον αφορά την προσκόλλησή μου στην καρέκλα».

Στην επιστολή του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε παρακάτω, σημειώνει επίσης ότι ενοχλούσε πολλούς η δημόσια έκφραση των πολιτικών του θέσεων και απόψεων.

«Οι ολοσέλιδες αναφορές του κίτρινου τύπου και των σκοτεινών συμφερόντων που εκπροσωπεί και τα εξώφυλλα στοχοποίησής μου, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, “ενόχλησαν” τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, η οποία ζήτησε με εκτεταμένο κείμενό της την απομάκρυνσή μου από τη διοίκηση της ΕΡΤ3. Κι όλα αυτά χωρίς να προσάπτουν στην πολιτεία μου, ως προέδρου της ΕΡΤ3, ίχνος μεροληψίας στην άσκηση διοίκησης ή παρεμβάσεων στα προγράμματα ενημέρωσης του καναλιού.

»Όλως τυχαίως, την ίδια ημέρα που δημοσιεύονται οι… οχετοί σε βάρος μου, η ΕΡΤ3 παρουσιάζει την εκπομπή Αντιδραστήριο, όπου χωρίς καμία παρέμβαση στο έργο των συντελεστών της εκπομπής, παρουσιάζεται το σοβαρότατο πρόβλημα στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία από τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, αναδεικνύοντας όλα αυτά που τα ιδιωτικά κανάλια κρύβουν συστηματικά τόσον καιρό και τα οποία και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει.

»Και ενώ την επομένη, μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. να μην υπάρξει εκπροσώπηση στο επίπεδο της διοίκησης στη συνάντηση στελεχών του καναλιού με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν για τη συγκεκριμένη εκπομπή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, παραβιάζοντας τη δεοντολογία, εμφανίζεται ο ίδιος με τηλεδιάσκεψη στη συζήτηση, παρακάμπτοντας τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΡΤ3, προκειμένου να υποσχεθεί στους διαμαρτυρόμενους αποκατάσταση. […]

Όπως δεν φοβήθηκα τα οργανωμένα συμφέροντα της διαπλοκής από τη θέση του πρύτανη του ΑΠΘ, όταν οι ίδιοι, κατά σύμπτωση κύκλοι, ξέρναγαν τόνους εμετού εναντίον μου, έτσι δεν τους φοβάμαι και σήμερα.

Εκείνο για το οποίο φοβάμαι όμως και δεν σας το κρύβω, είναι το μέλλον και η προοπτική της ΕΡΤ3. Κι αυτό γιατί δεν πιστεύω ότι όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες ήταν άσχετα και ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς κάποιων να ελέγξουν και να φιμώσουν την ελεύθερη φωνή της ΕΡΤ3 και να την υποβαθμίσουν διοικητικά και λειτουργικά. Μακάρι να διαψευστώ…»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!