Απαντήσεις που δεν θ’ ακούσουμε από τα ΜΜΕ

Της Νόνας Βουδούρη*

 

Εν μέσω μιας ιστορικής προεκλογικής περιόδου θα συμπέραινε λογικά κάποιος ότι θα αρκούσαν τέσσερα χρόνια μνημονιακής καταστροφής, τέσσερα χρόνια διαρκούς φρίκης, για να αντιληφθεί ο καθένας από εμάς ότι δίχως άμεση αντίδραση και αλλαγή σελίδας, ο τρόμος θα κατοικεί εδώ για πάντα. Ένας τρόμος δανεικός.

Όμως στην Ελλάδα της 99ης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Tύπου και της προτελευταίας στην Ευρώπη, δεν συμβαίνει αυτό. Κι ενώ τα κοινωνικά μηνύματα που δίνουν προβάδισμα στην Aριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα, αρκεί μία βόλτα για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο βαθιά έχει εμποτιστεί η κριτική ικανότητα ορισμένων γύρω μας από το δηλητήριο που τεχνηέντως εγχύεται μέσω της διαρκούς τρομολαγνείας από ένα σύστημα που μόνο έτσι θα μπορούσε να επιβιώσει έως τώρα άλλωστε.

Και πλανώνται ερωτήματα που με κόπο καταφέρνουν να προκαλέσουν οι ακροδεξιοί τιμητές της κοινωνικής κατάρρευσης από κανάλι σε κανάλι, με την αμέριστη βοήθεια πολλών δημοσιογράφων μάλιστα:

«Τι είναι ικανός να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα; Κι αν είναι ίδιος με τους προηγούμενους; Κι αν μας καταστρέψει, όπως διατείνονται οι άλλοι;».

 

Η λίστα του ΔΕΝ

Αυτές οι ερωτήσεις έχουν απαντήσεις που δύσκολα θα ακούσετε από τα όποια ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Και περιλαμβάνονται στο τι ΔΕΝ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το τι ΔΕΝ έκανε.

1) Δεν έβαλε υπό αδιερεύνητες -ακόμα- συνθήκες τη χώρα στο Μνημόνιο και ό,τι αυτό προκάλεσε. Αντιθέτως, δεσμεύτηκε να τις διερευνήσει και εκ του αποτελέσματος να προβεί στα δέοντα.

2) Δεν παραχώρησε τον έλεγχο της οικονομίας (κι ως εκ τούτου τον έλεγχο της χώρας) σε ξένους κι εγχώριους κερδοσκόπους.

3) Δεν άδειασε τα ασφαλιστικά ταμεία, την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι γι’ αυτό χάριζαν μέχρι πρόσφατα δισεκατομμύρια στους συνεργάτες τους.

4) Δεν είναι εμπλεκόμενος στα σκάνδαλα της SIEMENS, του ΤΑΙΠΕΔ, της λίστας Λαγκάρντ, των εξοπλιστικών, των υποβρυχίων (η λίστα είναι ενδεικτική ασφαλώς…). Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, η Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ψήφιζαν πανικόβλητοι διατάξεις υπέρ της ασυλίας και της ατιμωρησίας των εμπλεκόμενων.

5) Δεν έθαψε στο «συρτάρι» εκατοντάδες ποινικές δικογραφίες κατά Υπουργών της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι το έκαναν.

6) Δεν επιστράτευσε τις αστυνομικές δυνάμεις χτυπώντας ανελέητα άνεργους, απολυμένους, καθηγητές, ΑΜΕΑ, συνταξιούχους, καθαρίστριες, μαθητές, πολίτες όλης της χώρας που διαμαρτύρονται για τα κεκτημένα τους, τα δικαιώματά τους, το ξεπούλημα της ζωής τους και του τόπου τους.

7) Δεν ξεπούλησε τον δημόσιο πλούτο, τις παραλίες, τα βουνά, τα δάση στους μεγαλοκαρχαρίες που λυμαίνονται τη χώρα.

8) Δεν ευθύνεται για τις χιλιάδες αυτοκτονίες και μεταναστεύσεις που ξεπέρασαν πλέον δείκτες και αριθμούς άλλων, μαύρων εποχών.

9) Δεν κατέστρεψε την Υγεία, την Παιδεία, το ασφαλιστικό, το Δημόσιο.

10) Δεν πέρασε εκατοντάδες «ντροπολογίες» της τελευταίας στιγμής και μέσα σε απόλυτο πανικό σαν τον κλέφτη προκειμένου να καλύψει τα νώτα του.

11) Δεν λοιδόρησε τους πολίτες αυτής της χώρας, όπως έκανε η συγκυβέρνηση πολλάκις.

12) Δεν κατέλυσε το Σύνταγμα. Δεν βίασε τη Δημοκρατία.

 

«Μνημόνια για πάντα»

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και το περιθώριο ενός άρθρου πολύ περιορισμένο για να συμπεριλάβει τη λίστα της ντροπής τους.

Παρά ταύτα, προσπαθούν ακόμα μέσω των χειριστικών τακτικών τους και με την αμέριστη βοήθεια των έμμισθων υποστηρικτών τους να καταφέρουν να λυγίσουν κάθε υποψία αξιοπρέπειας.

Βέβαια κάνουν και λάθη. Όπως αυτό της κυρίας Σπυράκη που τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή εκπροσωπώντας τη Ν.Δ. ότι «η λύση είναι ή μνημόνια για πάντα ή χρεοκοπία». Η ίδια, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι το mail Χαρδούβελη είναι η πραγματικότητα άρα, συμπερασματικά, όχι οι κούφιες υποσχέσεις ενός ούτως ή άλλως αποδεδειγμένα ψεύτη πρωθυπουργού.

Κι εδώ ερχόμαστε σε σένα, αγαπητέ συμπολίτη.

Άκουσέ τους. Σου μιλούν για «πατριωτική ευθύνη» και «ψήφο εμπιστοσύνης» αυτοί που πούλησαν τη χώρα και τη ζωή σου.

Αν είσαι ευχαριστημένος, αν βλέπεις γύρω σου και δεν αναγνωρίζεις την αδικία και τον πόνο, αν συμβιβάζεσαι με την απανθρωπιά τους, αν αρκείσαι στη ζωή που θεωρούν εκείνοι ότι σου αξίζει, αν βλέπεις το μέλλον στρωμένο με ρόδα, αν δεν προβληματίζεσαι για τη ζωή των παιδιών σου, αν επιμένεις για μικρο-εγωιστικούς λόγους να επαναλαμβάνεις τα παρελθοντικά σου λάθη, αν κλείνεις τα μάτια και τ’ αφτιά σου στις ανομίες τους, αν δεν σε πονάει το ξεπούλημα του τόπου σου, αν ονειρεύεσαι τον εαυτό σου υπόδουλο για τα κέρδη του «αφέντη», αν δεν ματώνεις με όλη αυτή την κατάντια, αν πιστεύεις ότι όλοι είναι ίδιοι, άκου κι αυτό:

Δεν σε αφορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μείνε στη θέση σου που δεν χωράει κανέναν έξω από τον εαυτό σου.

Να γνωρίζεις, εκ των προτέρων όμως, ότι από τη θέση του ο καθένας κινεί τα ιστορικά νήματα.

Αυτή τη στιγμή γράφεται Ιστορία. Εγκυμονεί το μέλλον.

Όποιος συντάσσεται με αυτούς που διατείνονται ότι όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει, αποφασίζει και αν θέλει το έμβρυο νεκρό ή ζωντανό.

Και αυτό μας αφορά όλους. Ζωντανούς κι αγέννητους.

Σκέψου. Ψάξε. Δες.

 

* Η Νόνα Βουδούρη είναι καλλιτέχνις, μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Θήβας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!