Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε πρόσφατη συνέντευξή του έδειξε ότι αντιλαμβάνεται πως πολλά θα αλλάξουν με την πανδημία και στο πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα χαρακτήρισε ντεμοντέ πολλά από αυτά που λέγονται ιδιαίτερα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για μεγάλες συναινέσεις και συστρατεύσεις σε εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, για να καταλήξει πως όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους.

«Δημοσιογράφος: Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας, έκανε μία δήλωση ότι δεν πρέπει να τολμήσει η κυβέρνηση, να διανοηθεί, να κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους, και παραλλήλως κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ρίξει ένα σύνθημα στην πολιτική πιάτσα τις τελευταίες μέρες που λέει ότι μετά την κρίση του κορωνοϊού θα λογαριαστούμε. Θα ήθελα να σχολιάσετε και τα δύο.

Ευ. Βενιζέλος:Δεν πρέπει να είμαστε ντεμοντέ. Αντιδράσεις και στερεότυπα προ κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή φαίνονται απελπιστικά παλαιομοδίτικα. Οι στάσεις των κομμάτων, ο λόγος των κομμάτων, η πολιτική δραστηριότητα γενικά πρέπει να επανατοποθετηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις, συστρατεύσεις εθνικές, κοινωνικές, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Είναι αστείο και κατώτερο των ιστορικών περιστάσεων να αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πριν την κρίση του κορωνοϊού. Πρέπει να επανεξετάσουμε όλοι τη στάση μας. Όποιοι μένουν στο παλιό ιδίωμα της πολιτικής γλώσσας κάνουνε λάθος.»

Βλέπουμε λοιπόν πως σχεδιασμοί για κυβερνήσεις σωτηρίας ή εθνικής ενότητας με επίκεντρο το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι στην ημερήσια διάταξη. Καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης μπορούν να γεννήσουν και «πλατιά» σχήματα διακυβέρνησης είτε να θρέψουν πιο αυταρχικές φιλοδοξίες. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι «ιδέες» έχουν πάντα τον λαϊκό παράγοντα στο περιθώριο, δεν τον υπολογίζουν, τον βλέπουν εχθρικά.

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!