Αυτές τις μέρες διεξάγονται η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και το φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος (Σπούτνικ). Τριήμερο εργασίας για τον ταλαιπωρημένο και κουρασμένο ΣΥΡΙΖΑ που θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Τσίπρα την Κυριακή. Κεντρικά ζητήματα είναι η αναπροσαρμογή της πολιτικής και της δομής του κόμματος στο ρόλο της αντιπολίτευσης: Η ανασύνταξη των δυνάμεων, η αναδιάταξη και τακτοποίηση όσων αποχώρησαν από τον κρατικό και διοικητικό μηχανισμό, τα ανοίγματα προς το χώρο του Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ και η φυσιογνωμία του νέου ΣΥΡΙΖΑ (και του νέου τίτλου του).

ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ υπάρχουν οι απαντήσεις σε όλα αυτά. Υπάρχουν όμως και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει. Έτσι, πρώτα δημιουργεί τους αρμούς μιας νέας πολιτικής. Απλώνει τον τραχανά του ώστε να κυριαρχεί στον χώρο της αντιπολίτευσης και να συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις γύρω του. Η απορρόφηση του ΚΙΝΑΛ και των πασοκικών στελεχών στην Αυτοδιοίκηση και σε χώρους εργασίας είναι ένας πρώτος στόχος. Η πίεση που νιώθει το ΚΙΝΑΛ είναι υπαρκτή και μεγάλη. Στα πλαίσια του κλασικού ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη των «53» ήταν σημαντική, κυρίως ιδεολογικά και σε ένα βαθμό και οργανωτικά. Ο Τσίπρας δεν στηρίζεται πια σε αυτούς. Δεν έχει μεγάλο πρόβλημα να τους θυσιάσει ή να τους ξεπεράσει με ανοίγματα, όσο αυτοί αποτελούν κάποιο βαρίδι. Εκτός βέβαια κι αν προσαρμοστούν. Την στιγμή αυτή πάντως, εμφανίζονται ως υπερασπιστές της «αριστεροσύνης» του κόμματος και αρνούνται μια διεύρυνση προς την πασοκική μεριά καθώς  και την αλλαγή της μορφής σε συμπαράταξη. Αρνούνται το ψηφιακό κόμμα, το «άνοιγμά» του μέσω της εκλογής του προέδρου από τους πολίτες, τη διαδικασία εγγραφής νέων μελών στο κόμμα, όπως κάνουν σήμερα και τα άλλα κόμματα.

Ο Τσίπρας πρώτα δημιουργεί τους αρμούς μιας νέας πολιτικής. Απλώνει τον τραχανά του ώστε να κυριαρχεί στον χώρο της αντιπολίτευσης και να συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις γύρω του. Η απορρόφηση του ΚΙΝΑΛ και των πασοκικών στελεχών στην Αυτοδιοίκηση και σε χώρους εργασίας είναι ένας πρώτος στόχος

Ο Τσίπρας δεν τους υπολογίζει πλέον αλλά θα προχωρήσει χωρίς να βιάζεται. Θα ζυμώνει αυτές τις ιδέες, θα εμφανίζεται ενωτικός και συνθετικός και θα οικοδομεί την αντιδεξιά πολιτική απέναντι στην ΝΔ. Όσο κυλά ο χρόνος θα συνειδητοποιούν όλοι ότι το σχέδιο αυτό έχει αρχίσει να υλοποιείται πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την κυβερνητική εξουσία. Το νέο κόμμα με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ και κάποια προσθήκη των λέξεων «πράσινη» και «συμπαράταξη», με αντιπρόεδρο κάποιον από τον πασοκικό χώρο και εκλογή του προέδρου από όλα τα μέλη με πανελλαδική ψηφοφορία, θα είναι το επιστέγασμα στο οποίο οι «53» και οι φίλοι τους θα είναι θλιβερή μειοψηφία.

ΣΤΑ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί μια διακήρυξη-μανιφέστο και θα ξεκινήσει τρίμηνη καμπάνια ανοίγματος του κόμματος. Σε αυτό έχουν όλοι συμφωνήσει. Έπειτα, ειδική ομάδα, υπό τον χαμένο στις εκλογές Γιώργο Σταθάκη, θα αναλάβει την προετοιμασία διεθνούς συνέδριου για την αποτίμηση του ρόλου της «πρώτης φορά αριστεράς». Στην πορεία θα μετρηθούν τα αποτελέσματα που μάλλον θα είναι πενιχρά και θα χρειαστεί επιτάχυνση. Τότε θα πέσουν οι προτάσεις που θα ξεμπλοκάρουν την αδυναμία… Στο φεστιβάλ, θα υπάρχει οργασμός προβληματισμού και έτσι η αναντιστοιχία ανάμεσα στους σχεδιασμούς και την πραγματικότητα του κόμματος θα βγάζει μάτι. Έχουν λοιπόν προγραμματιστεί: Πρώτον, δύο σημαντικές βιβλιοπαρουσιάσεις. Το Σάββατο, ο Πάνος Λάμπρου (μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ) θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Στη χώρα των Κλουβιών – Μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος. Και την Κυριακή, ο Δημήτρης Ψαρράς από την «Εφ.Συν.» θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Ο Αρχηγός – Το αίνιγμα του Ν. Μιχαλολιάκου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς θα διοργανώσει workshop με τίτλο «Εμπειρίες αριστερής διακυβέρνησης» με αφορμή δυο βιβλία: Το «Από την έδρα στα έδρανα, Έργα και ημέρες μιας αριστερής κυβέρνησης» (Εκδόσεις Νήσος, 2019) του Κ. Δουζίνα και το βιβλίο «Εντός παρενθέσεως; Κυβερνώσα ριζοσπαστική Αριστερά, περίοδος πρώτη (25 Ιανουαρίου 2015-21 Αυγούστου 2018)» (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) του Αρ. Μπαλτά. Εκεί θα συζητηθούν οι εμπειρίες της αριστερής διακυβέρνησης, οι νίκες, οι δύσκολες στιγμές, οι κίνδυνοι και όσα συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Χαμηλή πτήση στα ίδια και τα ίδια…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!