Είναι ολοφάνερο πλέον ποιοι προκαλούν αβεβαιότητα

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

 

Αν η οικονομία της χώρας κρέμεται από μια κλωστή, τότε αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη αυτών που κυβερνούν κι όχι εκείνων που θα κυβερνήσουν. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει καλά ο κ. Στουρνάρας. Όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο ρόλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι εξαιρετικά κρίσιμος και ότι οποιαδήποτε λέξη βγαίνει από το στόμα του επηρεάζει άμεσα την οικονομία. Προφανώς, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι τόσο αφελής ώστε να μην το γνωρίζει. Προτιμά, όμως, να συμπαραταχθεί δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Σοφία Βούλτεψη που ως τζογαδόροι, προσπαθούν να διασώσουν την εξουσία τους με δηλώσεις που προκαλούν ανασφάλεια και επικίνδυνες αναταράξεις.

Είναι φανερό, λοιπόν, ποιοι προκαλούν αβεβαιότητα με μόνο στόχο τη διαιώνιση της εξουσίας τους, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες, για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Αλλά, θα ήμασταν αφελείς αν περιμέναμε κάτι περισσότερο από εκείνους που δεν νοιάστηκαν για το αν σπέρνουν τον διχασμό μεταξύ των Eλλήνων, συστηματικά.

 

Πλήρως αποτυχημένη συνταγή

Οι κινήσεις και οι δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είναι εκείνες που παίζουν με τη φωτιά και όχι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέρος μιας πλατιάς ευρωπαϊκής συζήτησης για έξοδο από την κρίση.

Αν μετά από πέντε χρόνια μνημονίων η οικονομία βρίσκεται με το ένα πόδι στον γκρεμό, τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι η συνταγή που εφάρμοσε και ο κ. Στουρνάρας και οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είναι πλήρως αποτυχημένη. Είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των δικών τους φορολογικών πολιτικών και της δικής του ανικανότητας, ως ΥΠΟΙΚ, να δώσει βιώσιμη κατεύθυνση στους Προϋπολογισμούς που συνέτασσε και στην οικονομία γενικότερα. Δεν είναι η συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ που τα «κατάφερε» όλα αυτά.

Δεν είναι, πάντως, τυχαίο ότι οι δηλώσεις Στουρνάρα χαρακτηρίστηκαν ως «επικίνδυνα επιπόλαιες» κι από αρθρογράφους που δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους στα μνημόνια και στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Εν τέλει, πέρα από τους θεσμούς και τις θέσεις, έχει σημασία και ποιος εκφράζει τις ανησυχίες, κάνοντας δραματικές προβλέψεις για το μέλλον της χώρας. Και στην προκειμένη περίπτωση, προβλέψεις κάνει πάλι εκείνος που ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ προέβλεπε ανάπτυξη από το 2011 κι ως υπουργός Οικονομικών προέβλεπε success story και GRecovery. Αυτός κι όλη η συγκυβέρνηση. Ανάλογη, προφανώς, είναι και η αξία των νέων τους προβλέψεων. Η Ιστορία, άλλωστε, απέδειξε ότι όποιος ποντάρει σε αυτούς, απλώς στο τέλος χάνει τα λεφτά του. Στην κυριολεξία.

 

Η λιτότητα είναι ο κανόνας τους

Τους τελευταίους μήνες ο ελληνικός λαός «βομβαρδίζεται» σχεδόν καθημερινά με διαβεβαιώσεις ότι η κρίση στην οικονομία μας ξεπεράστηκε, τα μνημόνια τελειώνουν σε λίγο καιρό και αρχίζει, επιτέλους, μια περίοδος ανάκαμψης και ανάπτυξης, χωρίς τις παρεμβάσεις των δανειστών στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Σήμερα, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, η λιτότητα έχει γίνει ο κανόνας και ότι δεν «επιστρέφουμε στην κανονικότητα», ενώ οι δανειστές θα συνεχίζουν να καθορίζουν τις οικονομικές μας πολιτικές, με μόνο στόχο την είσπραξη των δικών τους δανείων, και όχι την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση. Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι, με την ίδια κυβέρνηση, η οικονομική και κοινωνική καταστροφή θα πολλαπλασιάζεται, τα αδιέξοδα θα πληθαίνουν και η βιώσιμη ανάπτυξη για την ελληνική κοινωνία θα απομακρύνεται.

Είναι εμφανές από τα παραπάνω ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν είναι τίποτα άλλο από μια «παραμονή στην κανονικότητα» των πολιτικών λιτότητας και ύφεσηςτης εποπτείας των δανειστών και της επικυριαρχίας των διεθνών αγορών. Ο μόνος τρόπος για να «φύγουμε από τα Μνημόνια» και από τις πολιτικές που τα συνοδεύουν, είναι η ήττα της κυβέρνησης, είναι οι εθνικές εκλογές για να αποτυπωθεί η θέληση του ελληνικού λαού για πολιτική αλλαγή, είναι μια νέα πορεία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

 

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (https://costaszachariadis.wordpress.com)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!