Σε ακραίες καταστάσεις οδηγεί η εμμονή στην ισοπεδωτική εφαρμογή των μειώσεων αποδοχών σε φορείς που εποπτεύονται από το Δημόσιο.

Η περίπτωση των εργαζομένων στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι χαρακτηριστική. Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, ανακοίνωσε ότι δεν ανανεώνει τη θητεία προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΠΕ, επειδή δεν τήρησε τη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή δεν προσάρμοσε τους μισθούς των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο.
Το προσωπικό του ΚΑΠΕ αμείβεται από τα έργα που υλοποιεί και αυτό προκύπτει από το ίδιο το καθεστώς λειτουργίας του. Στην ουσία λειτουργεί με όρους ιδιωτικού τομέα και με αμοιβές που ούτε υπέρογκες είναι, ούτε εκτός αγοράς. Από την ίδρυσή του πριν 26 χρόνια το Κέντρο όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά συνεισφέρει έσοδα από τα έργα που εκτελεί. Οι διοικήσεις του ΚΑΠΕ και η νομική του υπηρεσία με βάση το νομικό καθεστώς λειτουργίας του σωστά δεν εφάρμοσαν τις οριζόντιες μειώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση στο Δημόσιο. Αυτό προβλήθηκε από διάφορα δημοσιεύματα δημιουργώντας ένα κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και σωστά, όπως αποδεικνύει το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο θέτει θέμα δημοσιονομικής πολιτικής.
Η ανακοίνωση του κ. Μανιάτη δεν απαντά στα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου: ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου, από την όποια περικοπή αποδοχών των εργαζομένων; Υπάρχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει τα αντίθετα από τα επιχειρήματά τους, αλλά και των Διοικήσεων του Κέντρου;
Αντίθετα από τον ισχυρισμό περί δημοσιονομικού οφέλους, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, η εμμονή στην εφαρμογή μισθολογικών μειώσεων στους εργαζόμενους του Κέντρου θα δημιουργήσει την ανάγκη επιστροφών κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία και θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό, αφού το ΚΑΠΕ δεν διαθέτει ιδίους πόρους. Σε ψήφισμα πρόσφατης γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως «δεν θα επιτρέψουμε τον ξαφνικό θάνατο του οργανισμού μας, ενός υγιούς φορέα, με σημαντική κοινωνική και επιστημονική αποστολή».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!