Θητεία τυμβωρύχου εκτελεί ο Ιοβόλος

Μια εν δυνάμει σοβαρή εξέλιξη έρχεται από τας… Ευρώπας και αφορά τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις προς την Ελλάδα. Όπως ενημερώνει με άρθρο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, στη Συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρίθηκε τελικά παραδεκτή η υπ΄ αριθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Γερμανία θα κληθεί να τοποθετηθεί σε διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό.

Γράφει ο ευρωβουλευτής: «Η Γερμανία λοιπόν καλείται μετά από Εισήγησή μας να απολογηθεί για την παράνομη και προκλητική άρνησή της να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα και οι οποίες αφορούν ειδικότερα:

– Τις Πολεμικές Επανορθώσεις.

– Το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο.

– Τις αποζημιώσεις των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο και στα εκατοντάδες μαρτυρικά χωριά και πόλεις της πατρίδας μας.

– Τις αποζημιώσεις των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς, στο Νταχάου και στα υπόλοιπα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

– Την επιστροφή των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών μας θησαυρών καθώς και των έργων πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Μετά λοιπόν από τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειές μας, άνοιξε ο δρόμος για τη δημόσια, έγγραφη και επίσημη τοποθέτηση της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ανοίγει επιτέλους ένα διεθνές forum στο οποίο θα κληθεί επίσης να τοποθετηθεί η Ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και φυσικά οι Πολιτικές Ομάδες της Ευρωβουλής και οι Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Αναφορών.

Πρόκειται λοιπόν για σημαντική νίκη καθώς έτσι σηματοδοτείται η λήξη της εποχής της μυστικής διπλωματίας και των κατ΄ ιδίαν ανεπισήμων συναντήσεων για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Κορυφαίο ζήτημα που επίσης θα απασχολήσει την Επιτροπή Αναφορών αποτελεί το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αποφύγει εντέχνως να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα, γεγονός αδιανόητο για δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα ήταν χαρακτηριστική η έκπληξη των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής όταν από τη δική μας πλευρά τέθηκε μετ΄ επιτάσεως το εν λόγω ζήτημα.

Ο Σόιμπλε φανερά ενοχλημένος από την παραπάνω πρώτη Ελληνική νίκη στη μάχη για τις γερμανικές αποζημιώσεις σε συνέντευξή του στο πλαίσιο γαλλικού ντοκιμαντέρ του δικτύου Arte επανέλαβε τις γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις του αρνούμενος την εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Η Ναυτεμπορική 20/10).

Μια πρώτη απάντηση πάντως στον Σόιμπλε και την παρέα του πρέπει να είναι αυτό που έχουμε προτείνει ήδη από το 2010. Η εγγραφή των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων και του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου στον κρατικό προϋπολογισμό.

Και αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα ενόψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή που πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!