Διεκδικούν την ακύρωση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Του Αντώνη Μαούνη*

Το μεσημέρι της Πέμπτης, εκατοντάδες μηχανικοί συγκεντρώθηκαν στο ΕΤΑΑ (φορέα ασφάλισης επίσης των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, γιατρών, φαρμακοποιών κλπ.). Εκδήλωσαν την αγωνία τους για την καταστροφή του επαγγέλματος και του ταμείου τους. Κεντρικό τους αίτημα η ακύρωση των δραματικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές τους εισφορές, αυξήσεων που, με την αποφασιστική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ, καθόρισε το ΕΤΑΑ κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου τον περασμένο Αύγουστο. Το Ταμείο τούς υποδέχθηκε με παρατεταγμένο… άγημα των ΜΑΤ, το οποίο, κατά δήλωσιν των επικεφαλής, εκλήθη από τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ κ. Σελιανάκη προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο των ασφαλισμένων στο κτίριο. Μετά τη διαπίστωση ότι θα είχε να διαχειριστεί την κλιμάκωση μιας ανεξέλεγκτης σύγκρουσης των μηχανικών που είχαν ήδη μπει στο κτίριο με τις «δυνάμεις υποδοχής», ο πρόεδρος αναγκάστηκε να φροντίσει για την απομάκρυνση των δευτέρων. Είχε όμως προνοήσει, περιφρονώντας την προ εβδομάδας ειλημμένη απόφαση του οργάνου του οποίου υποτίθεται ότι προεδρεύει, να μην εγγράψει το θέμα της ακύρωσης των αυξήσεων στην ημερήσια διάταξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. Φρόντισε τέλος να μην κηρύξει καν την έναρξή της μέχρι να βεβαιωθεί ότι αποχώρησαν τα μέλη του Δ.Σ. που είχαν στο μεταξύ προσέλθει, «διαπιστώνοντας» έλλειψη απαρτίας.
Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο κτίριο μέχρι τα χαράματα της Παρασκευής και αποφάσισαν να επιμείνουν με κινητοποίηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, φροντίζοντας να την επισπεύσουν. Την απόφασή τους υιοθέτησε στη συνέχεια η Δ.Ε. του ΤΕΕ.

Καταστροφή του επαγγέλματος
Το εργαλείο της παρανοϊκής αύξησης εισφορών σε συνθήκες κρίσης ενεργοποιείται με δύο στόχους.
Πρώτος, η ολοκλήρωση της καταστροφής της δημόσιας ασφάλισης προς όφελος των ασφαλιστικών εταιρειών και η μετατροπή των παροχών (υγεία, συντάξεις, κλπ) σε προνοιακά βοηθήματα. Στους μηχανικούς, έχει προηγηθεί η ληστεία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ (3,6 δισ. ήταν πριν δύο χρόνια, 1,8 δισ. έγιναν μετά το κούρεμα, με αγοραία αξία κάτω του 1 δισ.) και η διαδικασία της εμπλοκής του μισού των υπολοίπων (200 έως 400 εκατομμύρια) για τη διάσωση μιας τράπεζας-πτώματος (την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής). 40.000 μηχανικοί είναι ήδη ανασφάλιστοι: αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στο παλαιό τους ύψος. Η μνημονιακή αύξηση των εισφορών σημαίνει χιλιάδες επιπλέον ανασφάλιστους. Οι νέοι πτυχιούχοι, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις νέες ασφαλιστικές απαιτήσεις, δεν κάνουν έναρξη επαγγέλματος παρά σε ποσοστό 25%. Η αναλογία ενεργών/συνταξιούχων βαίνει από 7:1 προ διετίας, στο 2:1.
Δεύτερος στόχος, η καταστροφή του επαγγέλματος. Ο βασικός κορμός του επαγγέλματος, τα γραφεία μικρής και μεσαίας κλίμακας, χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Με την ήδη επαπειλούμενη μετατροπή των ασφαλιστικών οφειλών σε απαίτηση από την εφορία, εκατοντάδες επιδιώκουν τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ, για να απαλλαγούν από την ατέρμονη διόγκωση χρεών.
Στο φόντο όλων αυτών, από το φθινόπωρο του 2012 μέχρι πρόσφατα, οι συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς των μηχανικών και πρωτίστως το ΤΕΕ αντιμετωπίζουν την ηχηρή κρίση εμπιστοσύνης από τα μέλη τους.

Και όμως κινείται
Μια συλλογικότητα από τα κάτω, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, το τελευταίο τετράμηνο εξελίσσεται, φαίνεται ικανή να ταράζει τα νερά. Χωρίς ιδεολογικούς, παραταξιακούς, κομματικούς αποκλεισμούς, με συνελευσιακές διαδικασίες, ομάδες εργασίας, παρεμβάσεις στην Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, καθημερινή ενημέρωση των μηχανικών στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ και σε χώρους επαγγελματικής τους ενασχόλησης, η Ανοιχτή Συνέλευση έχει τα πρώτα αποτελέσματα: τη λήψη μέτρων από το ΤΣΜΕΔΕ για την κάλυψη των πλέον πληττόμενων ασφαλισμένων, την ανατροπή, έστω στο «και 5’», καταστροφικών αποφάσεων του ΤΕΕ για το ΕΤΑΑ, την τοποθέτηση ζητημάτων συντακτικού περιεχομένου για το ρόλο των μηχανικών σε συνθήκες κρίσης.
Βασικός κανόνας της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών, όσο και κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία της, είναι η αυτοπρόσωπη συμμετοχή, χωρίς άλλη εναπόθεση ελπίδων σε επαγγελματίες εκπροσώπους. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτός είναι ο δρόμος.  

* Ο Αντώνης Μαούνης είναι αρχιτέκτονας,
μέλος του Δ.Σ. των Αρχιτεκτόνων Αττικής
και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!