Μεταξύ Ποίησης & Ψυχολογίας

 

Ποίηση. Δύσκολη γραφή. Ταλέντο και ταξίδι. Ταξίδι ψυχής… Ένα τέτοιο ταξίδι, που συνδυάζει την γνωστική θεώρηση της ανθρώπινης ψυχολογίας με τα συναισθήματα, με πορείες ζωής και συμπορεύσεις ανθρώπων, αποτελεί και η πρώτη ποιητική συλλογή, της ψυχολόγου Ειρήνης-Βαρβάρας Λαγουβάρδου, με τίτλο Ραγισμένος Ουρανός… Η ώρα της εξόδου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όστρια.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στις 20.00μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων των Εκδόσεων Όστρια (Τζωρτζ 20, Πλ. Κάνιγγος), όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν επιλεγμένα κάποια από τα ποιήματα των τριών ενοτήτων του βιβλίου, σε απαγγελία της ηθοποιού Σοφίας Καρατζά.

Το βιβλίο Ραγισμένος Ουρανός-η ώρα της εξόδου περιλαμβάνει συνολικά 91 ποιήματα χωρισμένα σε τρεις θεματικές ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο: ψυχαλίζοντας περιέχονται ποιήματα τα οποία πραγματεύονται την ανθρώπινη υπόσταση ειδομένη μέσα από μία ποιητική, βιωματική και, ταυτοχρόνως, «ψυχαναλυτική ματιά».

Η δεύτερη ενότητα με τίτλο: «ερωτοσυνθέσεις» αγγίζει το συναίσθημα και το βίωμα του έρωτα μέσα από τις διακυμάνσεις οι οποίες τον χαρακτηρίζουν, το ενθουσιώδες ξεκίνημα, η συνύπαρξη των δύο συντρόφων, οι συγκρούσεις, η απώλεια, η μοναξιά. Στην τρίτη ενότητα με τίτλο: «γυναικών ενσυναίσθηση» έχουν συμπεριληφθεί ποιήματα τα οποία αφορούν στη γυναικεία φύση, η γυναίκα στο ξεκίνημά της ως μικρό κορίτσι, η ενηλικίωση, η αυτό-πραγμάτωση, η γυναίκα η οποία θυματοποιείται και κακοποιείται, η γυναίκα η οποία επιλέγει να «κόψει τον ομφάλιο λώρο» με την ενοχική της φύση διεκδικώντας το δικαίωμα της αυτό-διάθεσης.

Ρωτήσαμε την ίδια τη δημιουργό για τη δυσκολία της συγγραφής, γιατί επέλεξε την ποίηση ως μέσο λόγου, σε μια εποχή που αυτή φθίνει. Η ίδια μας είπε: «Ξεκίνησα να γράφω σε νεαρή ηλικία και η γραφή υπήρξε ανέκαθεν τρόπος έκφρασης, εξωτερίκευσης αλλά και αυτογνωσίας. Με την ποίηση ασχολήθηκα συστηματικά κατά την τελευταία τριετία και μέσα από αυτήν ένιωσα ότι μπορώ να εκφράζω προβληματισμούς, συναισθήματα, βιώματα αναφορικά με τη ζωή, τον άνθρωπο, τη γυναικεία φύση και τον έρωτα με έναν αλληγορικό και, ταυτοχρόνως, ρεαλιστικό τρόπο». Η ποίηση για εμένα είναι διαδικασία αυτό-επινόησης, αλλά και ενσυναίσθησης του συνανθρώπου διαμέσου της επικοινωνίας του συναισθήματος και του βιώματος».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!