Τίποτε δεν καταλαβαίνετε, επιτέλους. Και η προβοκάτσια σας δεν ορρωδεί προ ουδενός. Καταδικάζουμε την ενέργεια των νεαρών ως ανεύθυνη, όχι γιατί δεν είμαστε πατριώτες (όπως λανθασμένα ισχυρίζεστε), αλλά διότι δεν είμαστε εθνικιστές. Εθνικισμός είναι να υπερασπίζεις την πατρίδα σου κατά τρόπο επιθετικό και επεκτατικό. Πατριωτισμός είναι, αντίθετα, να υπερασπίζεις την πατρίδα σου κατά τρόπο αμυντικό (και συρρικνωτικό). Η διαφορά είναι καίρια, και την έχουν αποσαφηνίσει δια παντός όλες οι γυμνασιακές μας εκθέσεις –αλλά και όλα τα λυσάρια του Πατάκη. Αν δεν την καταλαβαίνετε, να πάτε να τα ξαναδιαβάσετε.

Θα πρέπει εξάλλου να ντρέπεστε για τα σχετλιαστικά σχόλια τα οποία εξαπολύετε εναντίον των δηλώσεων του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο. Διότι αν μπορούσατε να διαβάσετε τις δηλώσεις αυτές με μάτι λιγότερο εθνικιστικό και γερακίσιο, θα καταλαβαίνατε πόσο νηφάλιες είναι, και πόσο συνάδουν με το γενικότερο πνεύμα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Δεν απειλούμε κανέναν, δεν διεκδικούμε τίποτε. Αλλά και δεν φοβόμαστε κανέναν. Πολύ σωστά. Ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή. Ο πεθαμένος δεν φοβάται το θάνατο. Τι φοβόμαστε δηλαδή; Την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας; Μα αυτή έχει συντελεστεί προ πολλού. Φοβόμαστε μήπως οι νέες γενιές γίνουν βορά στην αναλγησία των γεωπολιτικών οικονομικών συμφερόντων; Μα κι αυτό έχει γίνει επίσης. Προσέξτε, ωστόσο, διότι με την ανεύθυνη κριτική σας, ρίχνετε νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Η οποία αφορμή ζητάει για να κάνει πατριδοκαπηλεία.

Πιστεύετε δηλαδή ειλικρινά ότι αν γίνει πόλεμος με την Τουρκία, ο κύριος Κασιδιάρης θα πολεμήσει; Αυτός, που κρύφτηκε σαν κλώσσα για να αποφύγει το αυτόφωρο ύστερα από το γνωστό τηλεοπτικό του διαπληκτισμό με την κυρία Δούρου –αυτός, θα ζωστεί τώρα πυρομαχικά και θα ανακράξει «ΑΕΡΑ!» εναντίον του Τούρκου; ΄Οχι κύριοι, μην παρασύρεσθε από φτηνούς λεωνταρισμούς. Ο πρωθυπουργός μας είναι εκείνος που θα πολεμήσει και πάλι. Στην πρώτη γραμμή, με τον τρόπο που εκείνος γνωρίζει, σαν τον ΄Αραγκορν στον ΄Αρχοντα των Δακτυλιδιών. Μαζί με τον κύριο Καμμένο (ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, φέρνει μάλλον προς τον Γκίμλι).

Αλλά ας σημειωθεί και κάτι ακόμα: ότι η προβοκατόρικη συμπεριφορά σας δεν λαμβάνει υπόψη της την προφητεία του πατρός Παϊσίου, ο οποίος δήλωσε –σε απευθείας σύνδεση με τον Μεγάλο– ότι οι Τούρκοι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους και ότι το Εξαμίλι θα σημάνει γι’ αυτούς την αρχή του τέλους. Αμέσως μετά, θα ξεσπάσει πόλεμος με τη Ρωσία και η Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνει δική μας. Ακούτε, άσχετοι; Η Ρωσία θα πολεμήσει τον Τούρκο, όχι η Ελλάδα. Εκτός κι αν ξέρετε εσείς καλύτερα από τον Γέροντα.

«Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο». Και πού να ’ξερε ο εθνάρχης. Και πού να ’ξερε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!