Της Αριάδνης Αλαβάνου

 

 

Η αντιπυραυλική ασπίδα, που υποτίθεται ότι στρέφεται κατά του Ιράν, έλκει την καταγωγή της από τον «Πόλεμο των Άστρων» του Ρ. Ρέιγκαν, τη δεκαετία του 1980.

Tο 2006 εγκαταστάθηκαν τέτοιου είδους συστήματα στην Αλάσκα και στην Καλιφόρνια. Η αναγγελία της εγκατάλειψης του προγράμματος της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έπεισε κανέναν, εκτός ίσως από κάποιους αφελείς(;) που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν ή να κλάψουν….

Στις 4/2, ο Ρουμάνος πρόεδρος Τ. Μπεσέσκου αποκαλύπτει ότι η χώρα του είχε εγκρίνει αμερικανική πρόταση για να συμμετάσχει στο σύστημα εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφός της. Ακολούθησε η (καθόλου τυχαία) δήλωση του Βούλγαρου προέδρου (13/2) ότι ίσως η Βουλγαρία δεχθεί μέρη του αντιπυραυλικού συστήματος, αν συμφωνεί η ΕΕ.

Στις 5/1 το αμερικανικό πυραυλοφόρο καταδρομικό USS Ramage απέπλευσε από το Νόρφολκ της Βρετανίας προς τη Μεσόγειο συνοδευόμενο από πολλά άλλα πλοία.

Πριν αλέκτωρ…

Δύο ημέρες ύστερα από την αναγγελία της μη εγκατάστασης πυραύλων στην Πολωνία και ραντάρ στην Τσεχία (17/9/2009), ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρ. Γκέιτς περιέγραψε στους «New York Times» (19/9/2009) το εναλλακτικό σχέδιο. Στην πρώτη φάση του περιλαμβάνει τη λεγόμενη πλωτή αντιπυραυλική ασπίδα με SM-3 (Standard Missile-3) μεγαλύτερων δυνατοτήτων. Ακολουθεί η δεύτερη, «επιχειρησιακή φάση, γύρω στο 2015» και η τρίτη κατά την οποία θα «εγκατασταθούν αναβαθμισμένοι SM-3 στο έδαφος της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης. Κάθε φάση θα περιλαμβάνει δεκάδες πυραύλους, σε αντίθεση με το παλιό σχέδιο των μόλις 10 χερσαίων συστημάτων».

Το ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζουν με τη Ρωσία δεν επρόκειτο να εξαιρεθούν από το καινούριο σύστημα επιβεβαιώθηκε από την Έλεν Τόσερ, υφυπουργό αρμόδια για θέματα «ελέγχου όπλων και διεθνούς ασφάλειας», αμέσως μετά. Σε συμπόσιο του Ατλαντικού Συμβουλίου ανέφερε («Washington Post» 8/10/2009): «Γίνονται ήδη συζητήσεις με την Τσεχική Δημοκρατία για να φιλοξενήσει στο έδαφός της στοιχεία του επιτελείου διοίκησης και ελέγχου που θα συνδέονται με το σύστημα». Ανέφερε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι που είχαν ανησυχήσει με τη βιαστική αναγγελία περί ακύρωσης του σχεδίου Μπους, υποστήριξαν το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα, το οποίο επιτρέπει την πιο γρήγορη ανάπτυξη και προσφέρει ευρύτερη κάλυψη από το προηγούμενο. Το νέο σύστημα θα είναι πιο εξελιγμένο, διαφοροποιημένο και κινητό και προβλέπεται επέκτασή του στη Μέση Ανατολή και εμπλοκή και των 28 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Παιχνίδια ισχύος

Ο Κ. Σίφκοφ, της Ρωσικής Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων (ρωσική εφημερίδα «View») λέει πως το επιχείρημα ότι η αντιπυραυλική ασπίδα αναπτύσσεται έναντι του Ιράν και της Βόρειας Κορέας είναι γελοίο, γιατί καμιά από τις δύο αυτές χώρες δεν έχει δυνατότητες για τέτοια πλήγματα. «Οι ΗΠΑ άρχισαν να δημιουργούν στρατιωτική υποδομή για να ασκήσουν στρατιωτική πίεση στη Ρωσία».

Η εκτίμηση αυτή δεν πρέπει να απέχει από την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι από την ευρύτερη περιοχή περνούν τα μεγαλύτερα δίκτυα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι γύρω απ’ αυτά εξελίσσεται ένα γιγαντιαίο παιχνίδι ισχύος.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν έχουν κάνει ούτε πόντο πίσω από τα σχέδια εγκατάστασης μιας αδιαπέραστης αντιπυραυλικής ασπίδας κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τις στρατηγικές δυνάμεις της και την ικανότητά της για αντίποινα. Οι Αμερικανοί πιθανώς αντιδρούν στο νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας που προνοεί για προληπτικά πυρηνικά πλήγματα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η κατάσταση που διαμορφώνεται να επηρεάσει αρνητικά τις καταληκτικές συνομιλίες για τη συνθήκη START που θα διεξαχθούν στο τέλος Μαρτίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!