Δεξιά διανόηση και πολιτική ιταμότης

Το επαναλαμβανόμενο ψέμα καταλήγει να θεωρείται αλήθεια!

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος φαίνεται να το γνωρίζει καλά. Και δεν διστάζει να επαναλαμβάνει μια χονδροειδή πλαστογράφηση της ιστορίας αφού τον βολεύει στην επιχειρηματολογία του.

Στην φιλόξενη Καθημερινή, όπου συνεχίζει τη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα του έγραψε πόνημα υπό τον τίτλο Αριστερή διανόηση και πολιτική ορθότης, όπου κατά την προσφιλή του τακτική, μέσα από μια σειρά λογικών ακροβασιών καταλήγει στο εκπληκτικό συμπέρασμα: «Αν δηλώσεις αριστερός ως διανοούμενος, είναι σαν να έχεις υπογράψει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ενίοτε είναι και απαραίτητο για τον διορισμό σου στο Δημόσιο. Η πολιτική σου ένταξη, η νομιμοφροσύνη, σε απαλλάσσει από την ευθύνη του έργου σου» (!).

Και συνεχίζει ακάθεκτος: «Το δίλημμα “δημιουργία ή πολιτική ορθότητα” είναι η μετάφραση του διλήμματος “δημιουργία ή Αριστερά”, κοινώς και στη μια και στην άλλη περίπτωση η υποταγή της δημιουργίας σε έναν κοινωνικό κομφορμισμό που εγκλωβίζει την ελευθερία της».

Το πρόβλημα είναι ότι για να αποδείξει αυτή τη θέση επικαλείται τη γνωστή ιστορία με τα «τανκς που χόρευαν στην Πράγα», που υποτίθεται ότι έχει γράψει ο Ρίτσος.

Αξίζει να διαβάσουμε την απάντηση της Έρης Ρίτσου:

 

Ο Ρίτσος και το ψέμα

«Είδα στην Καθημερινή το άρθρο που επισυνάπτω.

Λοιπόν για να τελειώνει αυτή η ιστορία της τεράστιας ψευτιάς που λέγεται εδώ και χρόνια και που παρ’ όλες τις διαψεύσεις επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Ο Ρίτσος ουδέποτε έγραψε ποίημα για να υμνήσει τα σοβιετικά τανκς που “χόρευαν” στην Πράγα και ουδέποτε αναφέρθηκε σε αυτά.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από μια προσωπική συζήτηση που είχε γίνει παρόντος του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Λιάνη. Ο Ρίτσος είχε γυρίσει από τη Μόσχα όπου είχε παρακολουθήσει την παρέλαση της Πρωτομαγιάς και αυτήν περιέγραφε λέγοντας πόσο τον είχε εντυπωσιάσει “η χαρά του κόσμου που περνούσε, κρατώντας λουλούδια, οι μανάδες με τα μωρά αγκαλιά, οι γέροι με τα παράσημα στο στήθος, παντού χαμόγελα, λουλούδια και μπαλόνια. Μια τεράστια γιορτή. Και ήταν τέτοια η ατμόσφαιρα της χαράς που ακόμα και στην στρατιωτική παρέλαση είχες την εντύπωση πως και τα τανκς χόρευαν.”

Αυτή την περιγραφή σε μια καθαρά προσωπική κουβέντα, την πήρε ο κ Λιάνης και την επόμενη μέρα την έκανε ρεπορτάζ γράφοντας πως τα “τανκς χορεύουν” και έτσι ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία που στη συνέχεια έγινε “τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύουν” και στη συνέχεια έγινε “Ο Ρίτσος έγραψε ποίημα για τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύοντας”.

Βεβαίως ο κ. Λιάνης τα διέψευσε όλα αυτά και έγραψε το τί πραγματικά είχε ειπωθεί και πως, αλλά φυσικά κανείς δεν έδωσε σημασία στη διάψευση, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο ίδιος ο Ρίτσος, άνθρωπος εξαιρετικά αξιοπρεπής και περήφανος, δεν θέλησε ποτέ να απαντήσει σε όσα γελοία γράφτηκαν σχετικά με το θέμα και από “επώνυμους αριστερούς” της εποχής, θεωρώντας υποτιμητικό για κείνον να απαντήσει σε ένα ψεύδος και να “δικαιολογηθεί” για κάτι που ποτέ δεν είπε ή έκανε»

Αδυνατώ να πιστέψω ότι ο κύριος Θεοδωρόπουλος που αυτοθαυμάζεται για την πολυμάθειά του αγνοεί αυτά τα γεγονότα. Σε αυτή την περίπτωση είναι απλώς… ανιστόρητος.»

 

Υποθέτω ότι μόλις διαβάσει την τοποθέτηση της Έρης Ρίτσου θα ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες του…

 

Δημιουργική γραφή στην τάξη

Μια ολοκληρωμένη σειρά βιβλίων για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, δια χειρός Διονύση Λεϊμονή, παρουσιάζεται το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Έναστρον» (Σόλωνος 101). Πρόκειται για την Δημιουργική γραφή στην τάξη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γράφημα».Για τα βιβλία θα μιλήσουν: Νίκος Καμήλος – Δρ. Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας, Οργανωτικός Συντονιστής του 4οθ ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, Βασίλης Ρούβαλης – συγγραφέας, υπ. Διδάκτωρ Δημιουργικής Γραφής.

Στην εκδήλωση θα παραστεί τιμητικά η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων κυρία Αγγελική Βαρελλά, καθώς απόσπασμα βιβλίου της θα αξιοποιηθεί δημιουργικά.

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!