του Ηρόστρατου

 

«Μισώ την Iστορία!»…

… αναφώνησε ένα κοριτσάκι, όταν ρώτησα μια ομάδα παιδιών της Δ’ Δημοτικού, αν τους αρέσει η Ιστορία. Τον τελευταίο καιρό, ζηλεύοντας κι εγώ τη… δόξα των εταιριών δημοσκοπήσεων, κάνω κι εγώ το δικό μου exit poll. Με τη διαφορά ότι η ψηφοφορία είναι φανερή και οι συμμετέχοντες ειλικρινείς.

Κάθε Κυριακή, αλλά και αρκετές καθημερινές, τον τελευταίο χρόνο, ξεναγώ τα παιδιά στην Πλάκα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον γνωρίζοντας την ιστορία της πόλης, αλλά αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως σπανίως γνωρίζουν βασικά πράγματα – σημαντικούς σταθμούς στην Ελληνική Ιστορία.

Αυτή η παρατήρηση ήταν η αφορμή, ώστε κάθε φορά που γνωρίζομαι με μια τάξη παιδιών να ρωτώ τη γνώμη τους για το μάθημα της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα αυτών των… δημοσκοπήσεων ήταν χειρότερο πάσης προσδοκίας. Είναι ζήτημα αν ένα με δυο παιδιά, κάθε φορά, θα πουν ότι τους αρέσει η Ιστορία.

Δεν ξέρω αν έχετε παιδιά ή πόσο πρόσφατη ήταν η δική σας σχολική εμπειρία, αλλά πέραν των άλλων κακοδαιμονιών που βασανίζουν την ταλαίπωρη Παιδεία μας είναι και ο τρόπος που διδάσκεται η Ιστορία. Ακόμα και ο πιο φωτισμένος δάσκαλος έχει να αντιμετωπίσει ένα ασφυκτικό πρόγραμμα, απαράδεκτα βιβλία, κακογραμμένα, με εικονογράφηση που αγγίζει τα όρια του κιτς, βαρετά μέχρι απελπισίας.

Δεν είναι να απορεί κανείς ποιος τα έχει γράψει, αλλά ποιος ενέκρινε να διδάσκονται. Πώς κάποιο Ινστιτούτο που ονομάσθηκε «Παιδαγωγικό» θεώρησε ότι τέτοια βιβλία μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για την Ιστορία.

Επιπλέον, αγνοείται πλήρως η τοπική Ιστορία που θα μπορούσε να δώσει έναυσμα στη βιωματική γνώση. Οι περίπατοι/εκπαιδευτικές εκδρομές γίνονται με τόσο τετριμμένο τρόπο και με καταιγισμό πληροφοριών που είναι σαν να μην έγιναν ποτέ.

Ένας φίλος ρώτησε κάποτε την κόρη του τι δραστηριότητα έκαναν με το σχολείο, σε μια βόλτα στην Ακρόπολη. «Φάγαμε πουράκια» ήταν η απάντηση…

Το νιώθω κι εγώ σε κάθε πρώτη επαφή με τα παιδιά που με κοιτάζουν με δυσπιστία. «Άλλος ένας ενήλικος που θα μας πρήξει…».

Όσο μένουμε, όμως, ανιστόρητοι προχωράμε στο σκοτάδι. Και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Αν θέλουμε, βεβαίως, να υπάρχει μέλλον.

ΥΓ. Οι σκέψεις αυτές, πέραν της προσωπικής εμπειρίας, γεννήθηκαν όταν είδα την -εκπληκτική- έκδοση ενός σχολικού βιβλίου από την Κύπρο για το σατυρικό δράμα Κύκλωψ του Ευριπίδη. Η μαμά Ελλάς γιατί δεν μπορεί, άραγε, να ακολουθήσει τέτοια παραδείγματα;

 

 

Σάββατο σε ένα μαύρο κουτί

Για το Μαύρο κουτί της Δώρας Κασκάλη έχουμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας. Πρόκειται για μια από τις πιο αξιοπρόσεκτες συλλογές διηγημάτων που κυκλοφόρησαν αυτή τη χρονιά. Το Σάββατο, στις 7.30μ.μ., στις Πλειάδες, το βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε από κοντά με τη συγγραφέα και να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν για το βιβλίο της η Τίνα Μανδηλαρά και ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Γιάννης Κοκιασμένος.

Πληροφορίες: Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι, Αθήνα. 210 -7249604/5 (μετρό Ευαγγελισμός)

 

 

…και λίγη μουσική

 

«Τα πουλιά είναι υπεύθυνα για τρεις, τουλάχιστον, μεγάλες κατάρες, που βαραίνουν τον άνθρωπο. Του έδωσαν την επιθυμία να σκαρφαλώνει στα δέντρα, να πετάει, να τραγουδάει…».

Μπορίς Βιαν, Ας αρχίσει η μουσική

 

Πολιορκούμενος από τους ήχους που μας τριγυρίζουν, από τη μουσική που σε ακολουθεί στο μετρό, στο σούπερ μάρκετ, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, στα καταστήματα, ακόμη και στη θάλασσα (σε παρακείμενα ρεστοράν, καφέ, μπαρ, κυλικεία) όπου ένα ντάπα-ντούπα θεωρείται συχνά προτιμότερο από το ήρεμο φλοίσβισμα των κυμάτων, ώρες-ώρες το μόνο που θέλω είναι ο ήχος της σιωπής…

Ωστόσο, θέλω να βγω κι εγώ κάποιο βράδυ και να ακούσω μουσική πίνοντας ένα ποτό. Μια μουσική που κάτι έχει να μου πει. Κι επειδή αυτό μου συνέβη για τελευταία φορά όταν άκουσα τον Doctor Bekk (κατά κόσμον Σταύρο Μπέκα) να επιλέγει μουσική σε ένα μπαράκι των Πατησίων, από τότε αναζητώ συχνά τον τόπο που θα εμφανιστεί και θα μας ταξιδέψει μουσικά. Έτσι, χάρηκα πολύ όταν έμαθα πως αυτή την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, θα βρεθεί στα decks του A Liar Man και θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με βάση τις αγαπημένες του «μαύρες» μουσικές και όχι μόνο!

Τι λέτε να τον ακούσουμε παρέα;

Διεύθυνση: Σωφρονίου 2, Γκάζι. Τηλέφωνο: 210.3426322
Ώρα έναρξης: 21:00.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!