Με επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Δ.Σ. του ΟΤΕ (αλλά και σε σειρά εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων όπου συμμετέχει το Δημόσιο) ζητά εναρμόνιση του Οργανισμού στο νόμο που ψήφισε πρόσφατα η τροϊκανή κυβέρνηση για μισθολογικές περικοπές στο Δημόσιο.

Προηγήθηκαν, λίγες μέρες πριν, οι πιέσεις της κεντρικής διοίκησης της Deutsche Telekom, διά στόματος του υπευθύνου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Guido Kerkhoff, για μείωση του «υψηλού» δήθεν μισθολογικού κόστους στον ΟΤΕ.
Στην ουσία σε αγαστή συνεργασία με τους Γερμανούς ιδιοκτήτες του ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε μειώσεις μισθών κι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στα πρότυπα των αλλαγών που έγιναν στο Δημόσιο, παρεμβαίνοντας αυθαίρετα κι αντισυνταγματικά στη λειτουργία του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για πραξικοπηματική παρεμβολή στη λειτουργία του ΟΤΕ και τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις, αφού πρώτα φρόντισαν να ξεπουλήσουν στα ξένα πολυεθνικά κεφάλαια μια από τις πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, τώρα κάνουν μια ακόμη χάρη στους Γερμανούς προϊσταμένους τους, σε μια προσπάθεια να αυξήσει η DT την κερδοφορία της. Επισημαίνουν, δε, πως η συγκεκριμένη επιστολή είναι προάγγελος εξελίξεων, καθώς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς στον ΟΤΕ υπόκειται στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και δεν μπορεί να αλλάξει με απόφαση γενικής συνέλευσης μετόχων (σ.σ. επειδή ο ΟΤΕ είναι εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρία), αλλά μόνο με νομοθετική ρύθμιση επικυρωμένη από τη Βουλή.
Με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, πέρα από την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων συλλογικών συμβάσεων, θέτει και συνολικά το ζήτημα της παρέμβασης στις επιχειρήσεις που συμμετέχει το Δημόσιο: «συνιστά ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση κι επιβεβαίωση της πιο ακραίας λογικής εξυπηρέτησης μεγάλων ιδιωτικών εταιρικών συμφερόντων, η απαίτηση μιας κυβέρνησης, η οποία, με πράξεις ή παραλείψεις της, κατάντησε μειοψηφική τη συμμετοχή του Δημοσίου σε στρατηγικές επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, να έρχεται τώρα να διεκδικεί και μειώσεις μισθών σε όφελος των ιδιωτικών μετόχων, τη στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία δεν ασκεί καμία απολύτως παρέμβαση σε αυτές τις επιχειρήσεις σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών». Ειδικά στην περίπτωση του ΟΤΕ, οι αιτίες για την όποια κακή πορεία του «οφείλονται στην κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση, στην αναξιοκρατία και ρουσφετοκρατία», όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε δήλωσή του ο Γιάννης Δούκας, μέλος της Ε.Ε. της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Και ο ίδιος θυμίζει το υπέρογκο κόστος διοίκησης με τα ακριβοπληρωμένα στελέχη που προσελήφθησαν από την «αγορά», τις πωλήσεις κερδοφόρων κομματιών, όπως η Infote, εμπορικές αστοχίες, ενώ πρόσφατα κυβέρνηση και DT ως βασικοί μέτοχοι (που ζητούν από τους εργαζόμενους μειώσεις μισθών) ενέκριναν την παροχή αποζημίωσης στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Π. Βουρλούμη ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και συνδικαλιστής του ΟΤΕ (δηλώσεις του σε διπλανή στήλη), ο μοναδικός δρόμος για να γίνει ανταγωνιστικός ως οργανισμός και να ανακτήσει πελάτες που έχουν επιλέξει άλλες ιδιωτικές εταιρίες, είναι να προσφέρει υπηρεσίες μειωμένου κόστους. Άλλωστε, υποτίθεται ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους μείωσης των τιμών στα αγαθά και γι’ αυτό συνάπτει «συμφωνίες κυρίων» με επιχειρήσεις.                 

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!