Προχθές συνελήφθη στη Βραζιλία ο Σέργκιο Καμπράλ, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο και σημαίνον στέλεχος του κόμματος του δεξιού προέδρου Μισέου Τεμέρ, ο οποίος ανέτρεψε με θεσμικό πραξικόπημα την Ντίλμα Ρούσεφ. Κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με, ούτε λίγο ούτε πολύ, 66 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να εγκρίνει συμβόλαια «μεγάλων έργων» στο διάστημα 2007-2014. Πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην παραπαίουσα και έκνομη κυβέρνηση του Τεμέρ, της οποίας πολλοί ακόμη υπουργοί και υποστηρικτές είναι υπόδικοι για διαφθορά.

Το καθεστώς επιχειρεί να ανακόψει τη λαϊκή οργή με την «παραδοσιακή» καταστολή στην οποία ήταν συνηθισμένη η άρχουσα τάξη της Βραζιλίας, αλλά φαίνεται ότι δεν τα καταφέρνει. Το μαζικό Κίνημα των Ακτημόνων Εργατών Γης (MST), το οποίο έχει στοχοποιηθεί από το κράτος και την ολιγαρχία, όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά περνά και στην αντεπίθεση. Ταυτόχρονα, πέρα από τους «παραδοσιακούς» διαδηλωτές, όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα εγκαταλείπουν την παθητική ανοχή που αρχικά επιδείκνυαν απέναντι στην κυβέρνηση Τεμέρ. Ενδεικτικό είναι ότι την παραμονή της σύλληψης του Καμπράλ μια μεγάλη διαδήλωση δημόσιων υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων που απειλούνται με απόλυση κατέληξε, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία, σε πολύωρες απόπειρες εισβολής των διαδηλωτών στο κτίριο της βουλής. Χρειάστηκε τελικά η αποστολή εκατοντάδων ανδρών της Στρατιωτικής Αστυνομίας για να ενισχύσουν τα… αποκαμωμένα ΜΑΤ και να «τεθεί υπό έλεγχο» η κατάσταση.

Όμως αυτός ο έλεγχος είναι προσωρινός, καθώς ο Τεμέρ χάνει γοργά την υποστήριξη μιας «μεσαίας τάξης» που είχε συμπιεστεί από την (επίσης νεοφιλελεύθερη, αλλά σε πιο λάιτ μορφή…) πολιτική της ανατραπείσας προέδρου Ρούσεφ. Τώρα, ποντάρει μονάχα στους παραδοσιακούς συμμάχους της βραζιλιάνικης ολιγαρχίας, δηλαδή τις ΗΠΑ (ιδίως μετά την εκλογή του Τραμπ), ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι και στο στρατό. Πρόκειται μάλλον για κινήσεις πανικού. Το μόνο που τον κρατά ακόμη όρθιο είναι, στην πραγματικότητα, η καθυστέρηση της πολιτικής ανασυγκρότησης του λαϊκού στρατοπέδου, που ταλανίστηκε από την κεντροαριστερή διαχείριση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!