Αλ. Τσίπρας: «Αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ τους Κύπριους ως αδέλφια μας»

Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ σχετικάα με τις εξελίξεις στην Κύπρο έδωσε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι εξελίξεις στην Κύπρο επηρεάζουν τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Ο επικεφαλής του Eurogroup απεφάνθη ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Και, βεβαίως, είναι να αναρωτιέται κανείς, αφού αποτελεί συστημικό κίνδυνο πώς αποφάσισαν αυτά που αποφάσισαν στο Eurogroup. Με δυο λόγια, αποφάσισαν να κλείσουν οι κυπριακές τράπεζες και να διαλύσουν μια ολόκληρη οικονομία. Η απόφαση του Eurogroup είναι χαρακτηριστική των στόχων, των προθέσεων, αλλά και του κυνισμού των δυνάμεων που σήμερα ηγούνται στην Ευρωζώνη. Δεν είναι ανίκανοι, αλλά γκάνγκστερς. Είναι κυνικοί. Είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια πολιτική αποικιοποίησης του ευρωπαϊκού Νότου. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι μισοί είναι γκάνγκστερς, οι άλλοι μισοί, δηλαδή οι εκπρόσωποι των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, είναι φοβισμένοι και παραδομένοι».

Όνειδος η στάση Σαμαρά
Εξαπολύοντας δριμύτατη κριτική στον Γ. Στουρνάρα και στον Αντ. Σαμαρά, ως έχοντα την πολιτική ευθύνη, ο Αλ. Τσίπρας τους κατηγόρησε ότι «όχι μόνο αποδέχτηκαν την απαράδεκτη απόφαση του Eurogroup, αλλά τόσες μέρες μετά το ιστορικό “όχι” της Κυπριακής Βουλής δεν έχουν βρει ούτε μια μικρή λέξη να πουν, ούτε ένα μικρό λόγο υποστήριξης στον κυπριακό λαό και στους εκπροσώπους του, που τούτες τις ώρες δέχονται μια απίστευτη επίθεση εκβιασμών και τρομοκρατίας».
Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αποτελεί ντροπή η μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας, όχι μόνο να εύχεται μην τυχόν υπάρξει εναλλακτική λύση στην Κύπρο και αποδειχτεί ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος διαπραγμάτευσης, που αυτή ποτέ δεν ακολούθησε, αλλά να πιέζει και από πάνω και να παίρνει μέρος στους εκβιασμούς των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη απέναντι στην Κύπρο, ώστε να εφαρμοστεί μια απόφαση που διαλύει την κυπριακή οικονομία. Όταν μάλιστα είναι φανερό ότι αυτές οι αποφάσεις δεν αφορούν μια οποιαδήποτε χώρα, αλλά αφορούν την Κύπρο. Την Κύπρο που το μισό της κομμάτι βρίσκεται για πάρα πολλά χρόνια τώρα υπό την κατοχή του Αττίλα. Την Κύπρο της ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας και των συμφερόντων που ερίζουν γι’ αυτήν τη σημασία, αλλά και την Κύπρο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που πολλοί θα ήθελαν να βάλουν στο χέρι».
Αναρωτήθηκε μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας: «Αν αύριο το πρωί πει η κυρία Μέρκελ στον αναμάρτητο πλέον κ. Σαμαρά ή ο κ. Σόιμπλε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι “πρέπει να πάρετε κι άλλα μέτρα, αλλά αφού πια δεν έχετε να φορολογήσετε τους πτωχευμένους Έλληνες βάλτε χέρι στις καταθέσεις”, τι θα κάνει ο κ. Στουρνάρας ή ο κ. Σαμαράς; Θα πουν το ίδιο που είπαν στο Eurogroup για την Κύπρο; Θα το αποδεχθούν;»

Ιστορικής σημασίας το κυπριακό «όχι»
Αναφερόμενος στην πολιτική σημασία του κυπριακού «όχι» ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο –και πρέπει να πω ότι έχει σημασία και το ποιος κάνει τη διαπραγμάτευση και το ποιος είναι κάθε φορά στην κυβέρνηση– θεωρούμε ότι η προχθεσινή απόφαση της Κυπριακής Βουλής είναι ιστορικού χαρακτήρα διότι αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής των διαρκών εκβιασμών στην ευρωζώνη. Το “όχι” της Κυπριακής Βουλής άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για αποτροπή της καταστροφής που θέλησε συνειδητά να επιβάλει η τρόικα στην Κύπρο. Αποδεικνύει ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Αποδεικνύει ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι συστημικό. Οι οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα είναι αλληλοεξαρτώμενα και καμία χώρα δεν μπορεί να απομονωθεί».  

Κρίσιμη στιγμή για τον ελληνισμό
Ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε τον πατριωτισμό σε βασικό πολιτικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είπε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ και -θέλω να πιστεύω- σε ό,τι αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τούτη την ώρα είναι που αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ τους Κύπριους ως αδέλφια μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους με όλους τους δυνατούς τρόπους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος της στάσης μας». Συνέχισε δε τονίζοντας: «Για άλλη μια φορά, θέλω να καταστήσω σαφές ότι το δικό μας ΕΜΕΙΣ, σημαίνει ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες και οι Κύπριοι μαζί που δεν παραδινόμαστε αμαχητί. ΕΜΕΙΣ που δεν θέλουμε να συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις των εκβιαστών. ΕΜΕΙΣ που αρνούμαστε να αποδεχτούμε τα μνημόνια και τη δυστυχία που αυτά παράγουν ως μονόδρομο. Αυτό το ΕΜΕΙΣ είναι που μας διαχωρίζει από την πολιτική και τη στάση του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα. Μας διαχωρίζει από τον κ. Στουρνάρα που όταν λέει ΕΜΕΙΣ συνήθως εννοεί το Eurogroup, τους δανειστές, εννοεί αυτόν και τον κ. Σόιμπλε, εννοεί την ελληνική κυβέρνηση και τη γερμανική κυβέρνηση μαζί. Μας διαχωρίζει και από τον κ. Σαμαρά, που 7 μέρες τώρα δεν έχει τολμήσει να ψελλίσει ούτε μια κουβέντα για το “όχι” των Κυπρίων και η αλληλεγγύη του εξαντλείται σε κορώνες περί του ελληνισμού που “ποτέ δεν πεθαίνει” – αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν εκθέσεις παιδιών του Δημοτικού, αλλά όχι τη στάση του πρωθυπουργού της χώρας αυτή την κρίσιμη για τον ελληνισμό στιγμή».
Κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες: «Καλούμε σε ένα παλλαϊκό μέτωπο συσπείρωσης για να εκφραστεί αυτή η συμπαράσταση στο “όχι” της Κύπρου που ταυτόχρονα είναι και “όχι” όλων των λαών της Ευρώπης σε αυτήν την καταστροφική πολιτική.
Γιατί θα ήταν αδιανόητο να αρκεστούμε σε αυτή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Θα ήταν αδιανόητο για άλλη μια φορά να δούμε να θυσιάζεται η Κύπρος στο βωμό αλλότριων συμφερόντων και η “μητέρα πατρίδα” να αποδεικνύεται μητριά».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!