Προχθές πέθανε ο 25χρονος Μουχάμαντ Κανάν, ένας από τους βαριά τραυματισμένους Παλαιστίνιους στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών γύρω από το τέμενος Αλ-Άκσα της κατεχόμενης από τους ισραηλινούς Ιερουσαλήμ – ανεβάζοντας έτσι σε 5 τον αριθμό των Παλαιστινίων που δολοφονήθηκαν από τον στρατό κατοχής, ενώ πάνω από 900 είναι οι τραυματίες και 1.100 οι συλληφθέντες. Την ίδια μέρα, οι ισραηλινές αρχές αναγκάστηκαν, υπό την πίεση των καθημερινών ανυποχώρητων διαδηλώσεων (αλλά και της «διεθνούς κοινότητας», η οποία φοβάται μια γενικευμένη παλαιστινιακή εξέγερση), να αποσύρουν τα οδοφράγματα και τους ανιχνευτές μετάλλων που εμπόδιζαν την πρόσβαση στο τέμενος. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιόρτασαν στην Ιερουσαλήμ αυτή τη μικρή αλλά συμβολική νίκη τους που επιτεύχθηκε, όπως και κάθε άλλη, με βαρύ τίμημα.

Ταυτόχρονα με τα συνθήματα ενάντια στην κατοχή, οι Παλαιστίνιοι φώναζαν και συνθήματα ενάντια στα αντιδραστικά μοναρχικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, τα οποία ισχυρίστηκαν ότι αυτά ανάγκασαν τον Νετανιάχου να υποχωρήσει – επιβεβαιώνοντας έτσι για μια ακόμη φορά την ανεξαρτησία του Παλαιστινιακού Λαού από τους ψεύτικους φίλους του. Στην ίδια κατεύθυνση, οι οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης κάλεσαν τους προοδευτικούς ανθρώπους όλου του κόσμου να καταδικάσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στο κατοχικό κράτος, ιδίως τη στιγμή που υλοποιεί προκλητικά την επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Χθες πάντως οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν γύρω από το Αλ-Άκσα, καθώς ο κατοχικός στρατός επανήλθε και επέβαλε εκ νέου την απαγόρευση πρόσβασης των Παλαιστινίων κάτω των 50 ετών στο τέμενός τους. Την ίδια στιγμή, δεκάδες «μικρότερα» καθημερινά επεισόδια, ενδεικτικά του τι σημαίνει κατοχή, περνούν απαρατήρητα. Μεταξύ αυτών η καταστροφή δεκάδων ηλιακών πάνελ που είχε δωρίσει η ολλανδική κυβέρνηση στους 150 κατοίκους του παλαιστινιακού χωριού Τζουμπέτ αλ-Ντιμπ, διότι «δεν υπήρχε άδεια εγκατάστασης». Ή το νέο χόμπι των κατοχικών δυνάμεων που, πέρα από την «εύκολη» χρήση πλαστικών και πραγματικών σφαιρών, πλέον γεμίζουν τους εκτοξευτήρες νερού (οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη διάλυση διαδηλώσεων) με… βοθρολύματα. Ή το καθημερινό γκρέμισμα των σπιτιών «υπόπτων», ώστε οι οικογένειές τους να βρεθούν στο δρόμο – σε μια ακόμη κλασική εφαρμογή της ναζιστικής έμπνευσης «συλλογικής ευθύνης». Αυτή είναι η ποιότητα του ρατσιστικού ισραηλινού (παρα)κράτους…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!