Πριν μερικά χρόνια, ο Τζέφρι Πάιατ, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, είχε χρησιμοποιήσει τον καθόλου κολακευτικό χαρακτηρισμό «γεωπολιτικός μεντεσές» για να περιγράψει το πως βλέπουν οι ΗΠΑ τον ρόλο της Ελλάδας. Από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι, και με επιταχυντή των εξελίξεων τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα μετατρέπεται για τις ΗΠΑ σε έναν από τους βασικούς μοχλούς προώθησης των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή. Όσο ο πόλεμος όμως βαθαίνει, μετατρεπόμενος σε γεωπολιτικό βούρκο που παρασύρει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες στα αδιέξοδα του, τόσο οι κίνδυνοι για τη χώρα μας από την επιλογή αυτή θα πολλαπλασιάζονται.

Η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος έχουν μετατραπεί σε βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται την πόλη, λένε πως την θεωρούν μια ακόμη «πολιτεία των ΗΠΑ» (πόσο τιμητικό!). Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται διαμετακομιστικό κόμβο ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων (προσωπικού και εξοπλισμού) προς τα Βαλκάνια και την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται να γίνει πύλη εισόδου προς τη Ν.Α. Ευρώπη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των σταθμών FSRU που κατασκευάζονται στη θαλάσσια περιοχή της πόλης από την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου.

Ο νυν πρέσβης, Τζόρτζ Τσούνης, έρχεται να προωθήσει και να υλοποιήσει τη γραμμή του προκατόχου του, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη. Οι συχνές του επισκέψεις, οι επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της πόλης, οι υποσχέσεις για μπίζνες με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες δείχνουν μια δραστηριότητα που θέλει να εδραιώσει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο κ. πρέσβης έχει άλλωστε το ελεύθερο από την ελληνική κυβέρνηση να δρα ως ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας αφού έτσι κι αλλιώς η χώρα μας είναι δεδομένη «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Πριν μερικές μέρες μάλιστα ο κ. Τσούνης ήταν ο οικοδεσπότης (προσοχή οικοδεσπότης ο κ. πρέσβης και όχι κάποιος Έλληνας υπουργός) σε μια διπλωματική συνάντηση της ομάδας χωρών 5+1 της δυτικής πλευράς της Μαύρης Θάλασσας που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με δική του πρωτοβουλία. Στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ο Αμερικάνος πρέσβης, οι πρέσβεις της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και διπλωμάτες από την Ελλάδα συζήτησαν για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής και τον ρόλο του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα γίνεται μοχλός διείσδυσης των ΗΠΑ στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, ένας πραγματικός «γεωπολιτικός μεντεσές» ειδικού σκοπού. Οι διπλωμάτες είχαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν τις εργασίες στις εγκαταστάσεις του σταθμού FSRU, ενώ συναντήθηκαν με τοπικούς παράγοντες, τον δήμαρχο της πόλης και τον μητροπολίτη Άνθιμο.

Μια ευαίσθητη μεθοριακή περιοχή, όπως η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος, για χρόνια εγκαταλελειμμένη από την κεντρική διοίκηση, χωρίς έργα υποδομής και αναπτυξιακό όραμα, μετατρέπεται σε γεωπολιτικό hot-spot. Η λογική «καλώς ήρθε το δολάριο», τα επενδυτικά έργα (δρόμοι, σιδηρόδρομος) που ξεμπλοκάρουν μετά από χρόνια για να εξυπηρετηθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ, οι μεγαμπίζνες των εφοπλιστών με το αμερικάνικο LNG και η ψευδαίσθηση ασφάλειας από τη «ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα», επιβάλλονται ως εθνική πολιτική, αδυνατίζοντας τη συνοχή και την κυριαρχία της Ελλάδας που μετατρέπεται στην πράξη σε «NΑΤΟ territory». Αυτά θα γίνονται όσο δεν διεκδικείται ένας εναλλακτικός δρόμος ουδετερότητας και υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!