Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπέκυψε στις πιέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ και έβγαλε το Ισραήλ από την επίσημη λίστα όσων παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των παιδιών, στο παράρτημα της ετήσιας έκθεσης για το 2014 που αναφέρεται στα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις.

Η απόφαση του Μπαν Κι Μουν είναι εξοργιστική καθώς η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων παιδιών που σκοτώθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη το 2014 είναι 557, δηλαδή ο τρίτος μεγαλύτερος, μετά το Αφγανιστάν (710) και το Ιράκ (679), και πάνω από τη Συρία (368) και το Νταρφούρ (197). Ο δε αριθμός των σχολείων που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, στο Κράτος της Παλαιστίνης, το 2014, ήταν τουλάχιστον 543, δηλαδή ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη. Επίσης 4.249 παιδιά Παλαιστινίων τραυματίστηκαν. Η έκθεση αναφέρεται και στους ανήλικους Παλαιστίνιους κρατούμενους, επισημαίνοντας ότι κατά μέσο όρο 188 παιδιά βρίσκονται υπό κράτηση κάθε μήνα, που παραπέμπονται σε στρατοδικεία ανηλίκων! Αναφορά γίνεται και σε χρησιμοποίηση παιδιού ως ανθρώπινη ασπίδα, από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Γάζα.

Η απόφαση του γ.γ. του ΟΗΕ ήρθε παρά την επίσημη σύσταση της Ειδικής Εκπροσώπου για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, Λέιλα Ζερούγκουι, να περιληφθεί στη λίστα το Ισραήλ (αλλά και η Χαμάς, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης, παρότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία σύγκριση στον αριθμό των θυμάτων – 4 Ισραηλινοί ανήλικοι νεκροί, 22 τραυματίες συνολικά από επιθέσεις διαφόρων Παλαιστινίων).

«Η απόφαση του Γ.Γ. να θέσει την πολιτική πάνω από τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία για τα παιδιά των Παλαιστινίων, παρέχει στις ισραηλινές δυνάμεις σιωπηρή έγκριση να συνεχίσουν να διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις εναντίον των παιδιών, ατιμώρητα», δήλωσε ο Μπραντ Πάρκερ, δικηγόρος της οργάνωσης «Defence for Children International – Palestine».

Ο Ριάντ Μανσούρ, Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι «λυπούνται βαθύτατα» για την απόφαση του Κι Μουν να βγάλει το Ισραήλ από τη λίστα, η οποία αντιβαίνει στα ευρήματα του ΟΗΕ.

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!