Του Γιώργου Ν. Ουρσουζίδη*

 

H διερεύνηση των ευθυνών για την ένταξη της χώρας σε καθεστώς μνημονίου, αποτελεί οφειλόμενη ενέργεια προς τον ελληνικό λαό, που αναζητά την αλήθεια για τις αιτίες που βιώνει αυτή την πρωτοφανή και βίαιη προσαρμογή σε συνθήκες υποτέλειας, φτώχειας και απελπισίας.

Ακούει διάφορες προσεγγίσεις πάνω στο ζήτημα, με προέχουσα εκείνη της μνημειώδους ρήσης «Μαζί τα φάγαμε». Ακούει επίσης ότι επιλέχθηκε η ένταξη στα μνημόνια για να σωθεί η χώρα, για να προκύψει η ποθούμενη ανάπτυξη, για να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, για να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, για να δημιουργηθούν συνθήκες αποπληρωμής του χρέους και σταδιακής εξόδου της χώρας από την κρίση. Ποτέ δεν ειπώθηκε μεγαλύτερο ψέμα από πολιτικούς.

Έγινε, ακόμη, απόπειρα από τους υποστηρικτές του Μνημονίου να υποστηρίξουν ότι ο δρόμος που μας πρότειναν είναι ο μοναδικός αξιόπιστος τρόπος αντιμετώπισης του χρέους και αποφυγής της επαπειλούμενης χρεοκοπίας. Ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν την επιλογή του Μαΐου του 2010, μόνο που σήμερα μετά από 5 χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όχι μόνο ο ελληνικός λαός ξεπέρασε το φόβο και αναζητά την αλήθεια στηρίζοντας την πρωτοβουλία που πήρε η νέα κυβέρνηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης. Αλλά και ολόκληρος ο Νότος της Ευρώπης αναμένει με αγωνία την έκβαση αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να δει αχτίδα φωτός από το σκοτάδι της απελπισίας και των αδιεξόδων που του επέβαλαν μία «χούφτα» τεχνοκρατών της οικονομικής ελίτ των Βορειοευρωπαίων υποκριτών.

Όμως δεν είναι μόνο οι λαοί του Νότου· ακόμα και οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης έχουν διχαστεί. Σήμερα, είναι ήδη ενημερωμένοι για το μεγάλο ατόπημα της ΕΚΤ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που αφορά τη μετακύλιση ενός δικού τους «αποτυχημένου» επενδυτικού σχεδίου, με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών τους, στις πλάτες των λαών της Ευρώπης.

Σταδιακά, η αλήθεια κερδίζει έδαφος, οι πολίτες της Ευρώπης αντιλαμβάνονται πως το παιχνίδι του διχασμού των λαών σε εργατικούς και τεμπέληδες δεν είναι παρά μία γελοιότητα, μία αθλιότητα, ώστε να δικαιολογηθούν τα ανομολόγητα. Γερμανοί επιστήμονες καταγγέλλουν την Bundesbank για αδικαιολόγητη έκθεση σε τοξικά ομόλογα, χλευάζουν την υποκρισία των δικών τους πολιτικών που κατάφεραν μία τέτοια επένδυση σε ομόλογα (που οι ίδιοι χαρακτήρισαν ως τοξικά) να τη μετατρέψουν σε επικερδή επένδυση! Ούτε μάγοι να ήταν, όπως δηκτικά αναφέρει ο Γερμανός οικονομολόγος Philipp Bagus, συνεργάτης του καθηγητή Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης Jesus Huerta de Soto. Σήμερα, μερίδα των λαών αυτών στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, χλευάζοντας ταυτόχρονα με καυστικό τρόπο τις δικές τους κυβερνήσεις.

Σήμερα δεν τίθεται θέμα για το αν η επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν ορθή – γι’ αυτό δεν γίνεται καν λόγος. Σήμερα, ζητείται με καθολική απαίτηση του ελληνικού λαού, η διερεύνηση των ενεργειών τους. Το εάν διευκόλυναν τους «δανειστές» στο σκοπό τους, «μαγειρεύοντας» τους οικονομικούς δείκτες της εποχής εκείνης. Σήμερα στη χώρα δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί πολίτες. Υπάρχει σύσσωμος ο ελληνικός λαός που ζητάει την αλήθεια και υπάρχουν κι εκείνοι που του την αρνούνται. Δεν θα τους περάσει!

* Ο Γιώργος Ν. Ουρσουζίδης είναι βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!