Πώς η UPS βάζει χέρι στα ταμεία του ΟΑΕΔ.

Η UPS είναι μια εταιρία ταχυμεταφορών με παγκόσμιο δίκτυο, που το 2010 πραγματοποίησε έσοδα 49,5 δισ. δολάρια (αύξηση 9,4%) και κατέγραψε λειτουργικά κέρδη 5,9 δισ. δολάρια. Κι όμως, αυτή η πολυεθνική, προσπαθεί εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία να μειώσει κι άλλο τα εργατικά κόστη της στην Ελλάδα και να βάλει χέρι στα ταμεία του ΟΑΕΔ, χρησιμοποιώντας έναν απόλυτα… ελληνικό τρόπο.
Στις 13 Μάη η UPS διέκοψε τη συνεργασία της με τους  εργολάβους που διακινούσαν τις αποστολές της και ανέθεσε σε καινούργιους εργολάβους το έργο. Πρώην και νυν εργολάβοι, σε αγαστή συνεργασία με την εταιρία, προσπάθησαν να πετύχουν διπλό όφελος. Αφενός να μειώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων, πιέζοντάς τους να υπογράψουν συμβάσεις στις καινούργιες εταιρίες με μικρότερους μισθούς και χωρίς βαρέα ένσημα για τους οδηγούς αυτοκινήτου και αφετέρου να απαλλαγούν από αποζημιώσεις και να επωφεληθούν της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ. Ο εκβιασμός για υπογραφή μειωμένων αποδοχών αποφεύχθηκε μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με τη συμπαράσταση του κλαδικού τους σωματείου (ΣΕΤΤΕΑ).  
Ο δεύτερος εκβιασμός προς τους εργαζόμενους να υποβάλουν παραίτηση από τον προηγούμενο εργοδότη, να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ, για να βγάλουν κάρτα ανεργίας, ώστε να γλιτώσει ο προηγούμενος τις αποζημιώσεις και οι καινούργιοι τις ασφαλιστικές εισφορές, δυστυχώς απέδωσε σε ένα αριθμό εργαζομένων.
Αποτέλεσμα οι νέοι εργολάβοι να καρπώνονται επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ, εντελώς παράνομα, όπως καταγγέλλει το σωματείο. Και πάλι, όμως, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων αντιστάθηκε στις εκβιαστικές τακτικές και διεκδίκησαν τις αποζημιώσεις τους από τους προηγούμενους εργολάβους, προσφεύγοντας στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηλιούπολης, η οποία και απεφάνθη ότι πρέπει να αποζημιωθούν.
Τότε μπήκε σε εφαρμογή άλλο σχέδιο των εργοδοτών: κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα οι αποζημιώσεις των εργαζομένων. Το σωματείο των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές καταγγέλλει «το σύστημα UPS και εργολάβων» για δύο λόγους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
1. Γιατί ενώ η UPS ΕΛΛΑΣ παραμένει κερδοφόρα και μέσα στη κρίση, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία για να χτυπήσει μισθούς, ένσημα, αποζημιώσεις και την αναγνώριση της υπηρεσίας, από εργολάβο σε εργολάβο, των εργαζομένων που τόσα χρόνια την κατέστησαν κερδοφόρα.
2. Γιατί ενώ από όλη την κοινωνία περικόπτονται μισθοί, συντάξεις, δικαιώματα, αύξηση της φορολογίας κ.λπ. η UPS ΕΛΛΑΣ και οι εργολάβοι της προσπαθώντας και πάλι να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, βάζουν χέρι στα ταμεία του ΟΑΕΔ.
Να περιμένουμε παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έσπευσε να νομοθετήσει έκτακτη εισφορά για την ενίσχυση των ταμείων του ΟΑΕΔ;

Σύσκεψη αλληλεγγύης Σωματείων οργανώνει ο ΣΕΤΤΕΑ την ερχόμενη Τρίτη 5/7 στις 18.30  στον 3ο όροφο του ΕΚΑ.

Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!