Ο πίνακας που παρατίθεται μας δίνει μια γενική εικόνα της κατάστασης στον πλανήτη. Μια μόνο εικόνα γιατί λείπουν πολλά άλλα στοιχεία που θα μας βοηθούσαν να δούμε καθαρότερα την ανισότητα στον κόσμο, τους πολέμους, τις προσφυγικές ροές, την πορεία των εξοπλισμών, τον βαθμό πολεοποίησης, τη σχέση υπαίθρου με τις πόλεις κ.λπ. Για παράδειγμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα, τη μόλυνση των υδάτων και των θαλασσών κ.ο.κ.

Ωστόσο παρέχει μια εικόνα του «κοσμοσυστήματος» έστω με ορισμένα ποσοτικά στοιχεία. Στοιχεία που εύκολα μπορεί να δει κανείς ότι ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση για τη ζωή, την επιβίωση, τη φύση, τη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα.

Βλέποντας αυτήν την εικόνα των στοιχείων μπορεί κανείς να εκτιμήσει τη σημασία και τη σχετικότητα που έχει, ή να δοθεί η πρέπουσα θέση, στην πανδημία του κορωνοϊού. Για παράδειγμα σε 18 μήνες έχουν πεθάνει 4,5 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν πάνω από τους μισούς και με άλλη πολιτική θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια άλλοι που πεθαίνουν από πιο απλές αιτίες (τροφή, νερό κι άλλες αρρώστιες πέρα από τον κορωνοϊό). Όμως η εργαλειοποίηση της πανδημίας και η καλλιέργεια μιας κατάστασης τρόμου και φόβου στοχεύουν, όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά στην εμπέδωση ενός συστήματος ελέγχου και καταστολής μεγάλων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.

Το 2020 πέθαναν 1.980.000 άνθρωποι από την πανδημία. Το 2021 ήδη έχουν πεθάνει 2.500.000 άνθρωποι από τον κορωνοϊό και αν συνεχιστεί ο ρυθμός, δηλαδή να πεθαίνουν ημερησίως περίπου 7.500 συνάνθρωποί μας, μάλλον θα φθάσουμε περίπου στον αριθμό των 3.500.000 θανάτων, παρόλο που ένα 30% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Το πιο λογικό συμπέρασμα θα ήταν να καταλήξει κανείς πως το υπάρχον σύστημα στην εξέλιξή του, οδηγεί στην εξάπλωση των πανδημιών και των μεγάλων φυσικών καταστροφών. Ότι το υπάρχον σύστημα αδιαφορεί για την επίλυση βασικών προβλημάτων υγείας και προστασίας της ζωής στον πλανήτη. Ότι ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος. Ότι δημιουργεί τεράστιες ανισότητες και αποκλεισμούς, και τώρα, μια υγειονομική δικτατορία που δεν έχει καμιά σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίθετα με πρόσχημα την πανδημία στήνεται ένας χορός δισεκατομμυρίων για τις ελίτ της παγκοσμιοποίησης.

Από την άποψη αυτή, η διαδεδομένη άποψη ότι «πρώτα πρέπει να επιβιώσουμε –με το εμβόλιο και ότι άλλο υπάρχει– και μετά θα δούμε τα δομικά προβλήματα αυτού του συστήματος», χάνει και στον βηματισμό, γιατί το σύστημα και η πανδημία τρέχουν πολύ πιο γρήγορα διαιωνίζοντας τις συνθήκες που γεννούν πανδημίες και φυσικές καταστροφές, την ίδια στιγμή που κάποιοι νομίζουν ότι η Επιστήμη κάνει δώρα στην ανθρωπότητα και ποντάρουν τα πάντα στο εμβόλιο. Για να επιβιώσουμε πρέπει να αγωνιστούμε και να αντισταθούμε, όχι συγκαλύπτοντας τις αιτίες και τους παράγοντες που βαθαίνουν την καταστροφικότητα του συστήματος και να ξαναδιατυπώσουμε ότι με μια άλλη πολιτική ήταν δυνατό να κατανικηθεί η πανδημία και οι εκατόμβες νεκρών να είναι κατά πολύ μειωμένες.

Ο συλλογισμός που αναφέραμε ουσιαστικά οδηγεί σε μια αποδοχή του κυρίαρχης αντιμετώπισης που βαφτίζεται ως δωρεά της επιστήμης…

 

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!