Σήμερα πραγματοποιείται ο Β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία – μια σημαντική μάχη όχι μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα αλλά συνολικά για την αμερικανική ήπειρο, αφού η Βραζιλία «βαραίνει» τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Στον Α΄ γύρο ο πρώην πρόεδρος Λούλα, επικεφαλής ενός ευρύτατου μετώπου με βασικό κορμό το Κόμμα Εργατών, ήρθε πρώτος με 48,4% των έγκυρων ψήφων, έναντι 43,2% που απέσπασε ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου.

Το αποτέλεσμα έδειξε την παγίωση ενός υπερσυντηρητικού μπλοκ, το οποίο θα αποτελέσει πρόσθετη δυσκολία για την προεδρία του Λούλα – που, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, προβλέπεται να επικρατήσει στον Β΄ γύρο. Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Λούλα 52% έναντι 48% του Μπολσονάρου (αφού γίνει η αναγωγή του περίπου 7-8% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει λευκό ή άκυρο…).

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μέρα είναι ίσως το μικρότερο πρόβλημα για τη βραζιλιάνικη Κεντροαριστερά. Τα πιο δύσκολα αρχίζουν με το που θα κλείσουν οι κάλπες!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!