Με αφορμή την υπόθεση του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

 

Ένα ακόμα επεισόδιο κατάχρησης εξουσίας από αυτοδιοικητικό άρχοντα εκδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο δικαστήριο της Έδεσσας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης κρίθηκε ένοχος για παθητική δωροδοκία, απόπειρα χρηματισμού και εκβιασμού για υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας το Μάρτη 2013 και αφορούσε το «βρώμικο Καϊμακτσαλάν». Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μήνες με αναστολή «λόγω έντιμου πρότερου βίου». Ο Αντιπεριεφερειάρχης άσκησε έφεση και αν η ποινή τελεσιδικήσει θα κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ, παραχωρήθηκε προσωρινά για εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η οποία με τη σύμπραξη του Δήμου Έδεσσας το διαχειρίζεται μέσω της ΑΝ.ΠΕ. Με αδιαφανείς διαδικασίες το χιονοδρομικό κέντρο μισθώθηκε σε «ημετέρους» επιχειρηματίες. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις πέραν του ότι ήταν αυθαίρετες –ελέγχεται αν νομιμοποιήθηκαν με τον Ν.4178/13– ήταν σε άθλια κατάσταση, γεγονός που ήταν σε γνώση του αναδόχου ο οποίος έχοντας υπόψη μεθόδους του παρελθόντος ανέλαβε την εκμετάλλευση του κέντρου. Σύντομα όμως, οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ τις οποίες ανέλαβαν μέσω εράνου να πληρώσουν οι επαγγελματίες του παρακείμενου τουριστικού χωριού Άγιος Αθανάσιος.

Οι εκμεταλλευτές του χιονοδρομικού κέντρου κατηγόρησαν τον κ. Θεοδωρίδη ότι επί 46 ημέρες δεν έκανε τον αποχιονισμό στο δρόμο πρόσβασης προς το κέντρο και τους οδήγησε σε οικονομική καταστροφή. Ο ανάδοχος ισχυρίζεται ότι: «Έδωσα 50χιλ. ευρώ που δεν φαίνονται και 15χιλ. ευρώ με αποδείξεις στον κ. Θεοδωρίδη».

Σημειώνεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης έχει διατελέσει επί σειρά ετών δήμαρχος στο Δήμο Κρύας Βρύσης όπου η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά της στη χώρα. Πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με υπηρεσιακό (;) αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι χωρίς να αναφέρει το ατύχημα. Η υπόθεση του αυτοκινήτου και των πινακίδων έχει πολλά σκοτεινά σημεία. Πρόσφατα το υπηρεσιακό αυτοκίνητο αντικαταστάθηκε με δαπάνες της Περιφέρειας. Ο κ. Θεοδωρίδης αθωώθηκε επίσης με βούλευμα για αδίκημα που είχε σχέση με την αυτοδιοικητική του δράση έχοντας νομική υποστήριξη από πολύ γνωστό πολιτικό-μεγαλοδικηγόρο. Υπηρεσιακοί παράγοντες εκφράζουν προβληματισμούς για ποσά που δόθηκαν για «μαϊμού» αποχιονισμούς. Παρέμβαση εισαγγελέα υπήρξε και για το υπό διαρκή μελέτη κολυμβητήριο της Αριδαίας. Ο κ. Θεοδωρίδης έχει και άλλες δικαστικές εκκρεμότητες και θα είναι δύσκολη γι’ αυτόν η επίκληση του «πρότερου εντίμου βίου».

Ο εν λόγω αντιπεριφερειάρχης είναι ο μόνος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που δεν έκανε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τη μεταφορά μαθητών και έδωσε με διαπραγμάτευση τα δρομολόγια στο ΚΤΕΛ Πέλλας, στο οποίο είναι μέτοχος και ιδιοκτήτης λεωφορείου όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Αυτό που εγείρει πολύ σοβαρά ερωτηματικά είναι αν ο Περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας γνώριζε το ποιόν του αντιπεριφερειάρχη του. Η απάντηση από όσους μπορούν να γνωρίζουν είναι ότι γνωρίζει. Γιατί άραγε ο κ. Περιφερειάρχης δεν αντιδρά;

Συμπέρασμα: Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν εκτεταμένα φαινόμενα όπου ανθίζει η λαμογιά, η ρεμούλα, η μίζα, η δωροδοκία, ο χρηματισμός, οι εκβιασμοί. Η περίπτωση της Πέλλας δεν είναι η μοναδική. Η νέα κυβέρνηση πρέπει άμεσα να φέρει νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ που να διασφαλίζει τον κοινωνικό έλεγχο και το δημόσιο συμφέρον. Οι αναθέσεις έργων και οι συμβάσεις πρέπει να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες όπου διαπλεκόμενοι επενδυτές και αντιπεριφερειάρχες δεν θα έχουν κανένα λόγο και ρόλο.

ΒΟΡ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!